Του Απόστολου Τσακνάκη

Η Δολίχη του Δήμου Ελασσόνας βρίσκεται στη βόρεια Θεσσαλία και είναι χτισμένη στους πρόποδες του δυτικού Ολύμπου. Οι μόνιμοι κάτοικοι, σύμφωνα με την επίσημη καταμέτρηση του 2001, ανέρχονται στους 473, και ως επί το πλείστο ασχολούνται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία.

Η ιστορία του χωριού μετράει πάνω από 3.000 χρόνια, καθώς σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, η Δολίχη υπάρχει στην ίδια γεωγραφική θέση, με το ίδιο ακριβώς όνομα, ήδη από τη δεύτερη π.Χ. χιλιετία. Ορόσημο για την αρχαία Δολίχη, αποτέλεσε η συνένωσή της με τις γειτονικές «Πόλεις», Άζωρος και Πύθιον, στην αμφικτιονία  «Περραιβική Τρίπολις», η οποία, σύμφωνα με τον σπουδαίο αρχαιολόγο Αρβανιτόπουλο, είναι και η πρώτη αμφικτιονία που αναπτύχθηκε στον ελληνικό χώρο. Κατά τους ελληνιστικούς χρόνους, βρέθηκε υπό την κυριαρχία των Μακεδόνων, ενώ το 196 π.Χ. πέρασε στα χέρια των Ρωμαίων. Η παρουσία της Δολίχης συνεχίζεται και στην εποχή της βυζαντινής αυτοκρατορίας. Ζωντανή απόδειξη αποτελεί ο Βυζαντινός Ναός της Θείας Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, που κοσμεί την κεντρική πλατεία του χωριού.

Σήμερα, ως αποτέλεσμα της σπουδαίας κληρονομιάς, σημειώνεται στη Δολίχη μία αξιόλογη πολιτιστική κίνηση, αιχμή της οποίας αποτελεί το ετήσιο Φεστιβάλ «Περραιβική Τρίπολις» που διεξάγεται κάθε δεύτερο Σάββατο του Ιουλίου, από το 2008, με κεντρικούς ομιλητές καταξιωμένους επιστήμονες (2008- ο αρχαιολόγος της περιοχής του Καστριού Δολίχης κ. Σπ. Κουγιουμτζόγλου, 2009- ο καθηγητής Προϊστορικής Αρχαιολογίας και πρώην Αντιπρύτανης Α.Π.Θ. κ. Γ. Χουρμουζιάδης, 2010- ο καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας και Πρόεδρος του Νέου Μουσείου Ακρόπολης κ. Δημ. Παντερμαλής). Άξιο λόγου είναι και το ετήσιο παραδοσιακό πανηγύρι, που λαμβάνει χώρα με ιδιαίτερη επιτυχία, στις 5 και 6 Αυγούστου, με αφορμή τον εορτασμό της Αγίας Μεταμορφώσεως του Σωτήρος.

Ο επισκέπτης θα συναντήσει τη Δολίχη στο 21ο χλμ. Ελσσσόνας – Κατερίνης και θα χρειαστεί 45 λεπτά από τη Λάρισα και 90 λεπτά περίπου από τη Θεσσαλονίκη. Πέρα από το βυζαντινό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, θα έχει την ευκαιρία να επισκεφθεί το Βυζαντινό Αρχαιολογικό χώρο του Καστριού Δολίχης, τους δύο παλαιοχριστιανικούς ναούς, με τα υπέροχα ψηφιδωτά που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη τα τελευταία χρόνια, καθώς και το Λαογραφικό Μουσείο που λειτουργεί από το 2007. Επίσης, θα μπορέσει μέσα από μία μοναδική εμπειρία ανάβασης, να γνωρίσει το λόφο του Προφήτη Ηλία και απολαμβάνοντας τη μοναδική του θέα, να κατανοήσει τους λόγους που οδήγησαν τους αρχαίους Δολιχαίους να κτίσουν εκεί την ακρόπολή τους. Στις παραδοσιακές ταβέρνες της περιοχής, θα έχει τη δυνατότητα να απολαύσει τα αγνά παραδοσιακά προϊόντα, ενώ στα κεντρικά καφέ θα μπορέσει να χαλαρώσει και να απολαύσει τη θέα του περιβόητου Ολύμπου.

Για το Sarantaporo.gr, Πολιτιστικός Σύλλογος Δολίχης «Η Τριπολίτιδα»