30 Χρόνια Προσφοράς έχει στο ενεργητικό του ο Πολιτιστικός Σύλλογος Δολίχης «Η Τριπολίτιδα» μέσα από τα οποία συνέβαλε καθοριστικά στην πολιτιστική και στην πνευματική ανάπτυξη του τόπου καθώς και στην ανάδειξη της Δολίχης στην ευρύτερη περιοχή. Από την αρχή της ίδρυσής του, υποστηρίζει πάντα τη συλλογικότητα και με την ανιδιοτελή προσφορά των μελών του Συλλόγου, που πολλές φορές ξεπερνούν μάλιστα και τον ίδιο τους τον εαυτό, οργανώνει πολιτιστικές και πνευματικές εκδηλώσεις για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της Δολίχης.


Από τις πρωταρχικές ενέργειες του Συλλόγου ήταν η δημιουργία και οργάνωση δανειστικής βιβλιοθήκης, η οποία λειτουργεί μέχρι σήμερα με αξιόλογο αριθμό βιβλίων.

Το 1979 δημιούργησε το χορευτικό συγκρότημα, δίνοντας χορευτικές παραστάσεις σε διάφορα μέρη μέχρι και στο Εξωτερικό. Παράλληλα φιλοξένησε διάφορα άλλα χορευτικά συγκροτήματα, ελληνικά και ξένα.

Το 1982 ανέλαβε το άναμμα του Φανού (Νταμπρές) την Κυριακή της Αποκριάς.

Τα έτη 1983 έως το 1987 ο Σύλλογος διατηρούσε θεατρική ομάδα που έδινε παραστάσεις στη Δολίχη και στην ευρύτερη περιοχή, ανεβάζοντας έτσι το πολιτιστικό μας επίπεδο.

Δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν ότι μέσα από το Πανηγύρι της Δολίχης, που από το 1991 διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος στην κεντρική πλατεία, αναδείχθηκε πολιτιστικά η Δολίχη κάνοντας παράλληλα γνωστή στην ευρύτερη περιοχή τη σημασία της προσφοράς στα κοινά.

Από το 1991 διοργανώνει την προετοιμασία και τη διάθεση «της φασολάδας» της Καθαράς Δευτέρας στην πλατεία της Δολίχης, γεγονός που μιμήθηκαν και Σύλλογοι των γύρω χωριών. Τα τελευταία χρόνια ο Δήμος Λιβαδίου συνεισφέρει οικονομικά στη διοργάνωση αυτής της εκδήλωσης, την κυρίως όμως διοργάνωση έχει ο Πολιτιστικός Σύλλογος.

Από το 1992 άρχισε να διοργανώνει τακτικά την Εθελοντική Αιμοδοσία, με υποστηρικτές πάντοτε αρκετούς κατοίκους της Δολίχης, ενέργεια ζωτικής σημασίας για τους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη. Το ίδιο έτος καθιέρωσε να χαρίζει Χριστουγεννιάτικα δώρα στα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου, φέρνοντας με αυτόν τον τρόπο «πιο κοντά» τη μαθητιώσα νεολαία και έκτοτε έγινε θεσμός.

Το 1994 ο Πολιτιστικός Σύλλογος έκανε τις πρώτες ενέργειες για την ίδρυση Λαογραφικού Μουσείου και παρά τις πολλές δυσκολίες που συνάντησε κατάφερε από το 2007 να το λειτουργεί αξιοπρεπώς. Από το 2008 συμμετέχει και ως ιδρυτικό μέλος για τη δημιουργία Δικτύου Λαογραφικών Μουσείων Θεσσαλίας.

Από το 1994 έως το 1997 συμμετείχε ενεργά στις εκδηλώσεις του Καρναβαλιού στην Ελασσόνα.

Το 1996 διοργάνωσε χοροεσπερίδα, προκειμένου τα έσοδα να διατεθούν στην ανέγερση της νέας εκκλησίας του χωριού.

Τα μέλη του Συλλόγου, το έτος 2002 βοήθησαν αφιλοκερδώς στις ανασκαφές στον αρχαιολογικό χώρο στη θέση «Καστρί» και ο Σύλλογος ενίσχυσε οικονομικά την κατασκευή υποστέγου στον ανωτέρω χώρο. Επίσης ανιδιοτελώς, με προσωπική χειρωνακτική εργασία, τα μέλη συνέβαλλαν στη συντήρηση του Ι.Ν. Μεταμορφώσεως του Σωτήρος.

Το 2005 ο Σύλλογος εντάχθηκε στο δίκτυο «Περραιβία», ένα δίκτυο που περιλαμβάνει Συλλόγους της επαρχίας Ελασσόνας.

Το 2006 δημοσίευσε την ιστοσελίδα www.dolihilar.gr, ισχυρό εργαλείο ενημέρωσης, επικοινωνίας και έκφρασης.

Από το έτος 2008 καθιέρωσε το Φεστιβάλ «Περραιβική Τρίπολις», εκδήλωση μέσω της οποίας προβάλλεται η ιστορία της Δολίχης και η πορεία των ανασκαφικών ερευνών σε αρχαιολογικούς χώρους στην γύρω περιοχή.

Το 2009 θα εκδώσει με δικά του έξοδα το βιβλίο του εκπαιδευτικού -συγγραφέα κ. Σπ. Μπούμπα με θέμα: «Η Δολίχη στην Περραιβική Τριπολίτιδα – Το προκατακλυσμιαίο της Δωδώνης του Περραιβικού -Πελασγικού Δία -Ο Ιερός Όλυμπος στη Μυθολογία και Νεώτερη Ιστορία» και χρηματοδότησε μελέτη για το έργο “Ανάδειξη Παραδοσιακού Οικισμού” στη Δολίχη.

Ευαισθητοποιημένος ο Σύλλογος σε θέματα περιβαλλοντικής αισθητικής και οικολογικής ισορροπίας, από καταβολής του πραγματοποιεί δεντροφυτεύεις εντός και εκτός οικισμού.

Μέσα σε αυτά τα χρόνια διοργανώνει χοροεσπερίδες διασκεδάζοντας τον κόσμο, πάντα με μεγάλη επιτυχία. Έχει οργανώσει τουρνουά βόλεϊ, διαγωνισμούς σκάκι, πιγκ πονγκ κλπ. Εκδρομές σε παραλίες, σε αρχαιολογικούς χώρους και σε εργοστάσια. Οργανώνει ημερίδες όπως ομιλίες γιατρών για την παχυσαρκία, για τις πρώτες βοήθειες κ.α., στην παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας παλαιότερα διοργάνωνε ημερίδες για ενημέρωση των γυναικών σε διάφορα θέματα που τις αφορούσαν. Είναι πάρα πολλά αυτά που προσέφερε ο Πολιτιστικός Σύλλογος και είναι δύσκολο να απαριθμηθούν όλα.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος ανέκαθεν συνεργαζόταν με τις Τοπικές και Δημοτικές Αρχές, όπως και με τον Αθλητικό Σύλλογο. Το ίδιο θα κάνει και με τον εκκολαπτόμενο Σύλλογο Γυναικών.

Εξαιτίας των γεγονότων της φετινής Καθαράς Δευτέρας τα μέλη του Δ.Σ. εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για το γεγονός ότι υπάρχουν κάποιοι που άδραξαν την ευκαιρία να εκφρασθούν ανώνυμα μέσω του βιβλίου επισκεπτών της ιστοσελίδας του Συλλόγου, συκοφαντώντας ανελέητα τα μέλη του Δ.Σ. Παρόλα αυτά τους ευχαριστούμε διότι, αφενός μεν μας έδωσαν μια χειροπιαστή εικόνα της υφιστάμενης κατάστασης του χωριού μας, ότι δηλαδή υπάρχουν ελάχιστοι συγχωριανοί μας οι οποίοι καλλιεργούσαν χρόνια τώρα το μίσος τους για τον Πολιτιστικό Σύλλογο και ειδικότερα για τους ανθρώπους της ανιδιοτελούς προσφοράς, αφετέρου δε δόθηκε η ευκαιρία να αναδείξει ο Σύλλογος το πολυετές και πολύτιμο έργο του.

Τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Δολίχης «Η Τριπολίτιδα» γνωρίζουν ότι τον Σύλλογο δεν τον αποτελούν μόνο τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, αλλά όλα τα μέλη που είναι εγγεγραμμένα σε αυτόν και ότι το κυρίαρχο όργανο της Διοικήσεως είναι η Γενική Συνέλευση, δηλαδή το σύνολο των μελών. Σήμερα αριθμεί 80 ενεργά μέλη και ακόμη περισσότερους φίλους. Συνεχίζει να προσφέρει στα κοινά, με διαφάνεια και με τον ίδιο τρόπο. Ήταν, είναι και θα είναι ανοιχτός στην υποδοχή νέων μελών. Έχει τη διάθεση για κάθε είδους συζήτηση και συνεργασία για το γενικό καλό. Είναι ανοιχτός επίσης για κάθε είδους ενημέρωση, οικονομική ή άλλης φύσεως, ακόμη και στην κάθε είδους κριτική, καλή ή κακή.

Δολίχη, 8 Μαρτίου 2009

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΟΛΙΧΗΣ “Η ΤΡΙΠΟΛΙΤΙΔΑ”

Δημοσιεύθηκε: 15/3: Ημερήσιος Κήρυκας, 18/3: Αναγνώστης, 18/3: Επαρχιακός Λόγος