6/4: Γιορτάσθηκαν “Τα Τσάκνα” στη Δολίχη την Κυριακή 5 Απριλίου 2009 με ποτά, γλυκά, πίτες, κουλούρια και άλλα εδέσματα που ετοίμασαν οι γυναίκες. Στις 4.30 μ.μ. τελέσθηκε ο εσπερινός στο ξωκκλήσι του Πρ. Ηλία και σειρά είχαν τραγούδια και χοροί από τις γυναίκες που γνώριζαν το έθιμο, παρασύροντας στον χορό το παρευρισκόμενο πλήθος.

priliasΠρόκειται για ένα έθιμο που λάμβανε χώρα κάθε Κυριακή πριν την Κυριακή των Βαΐων όπου μετά την εκκλησία ανέβαιναν στο λόφο του Προφήτη Ηλία και γλεντούσανε με τραγούδια και χορούς για τα Τσάκνα, αποχαιρετώντας έτσι τον Μάρτιο μήνα. Τρώγανε μάλιστα και ξυνίθρες, φυτά που φυτρώνουν μέσα σε πουρναριές. Χορεύανε κάτω από το δέντρο (βελανιδιά) που βρίσκεται στο στεφάνι του λόφου και συνέχιζαν στο μεγάλο δέντρο στον “Οφανό” του λόφου Πρ. Ηλία. Κατά την κατάβαση το τραγούδι και ο χορός δεν είχαν τελειωμό, καταλήγοντας στη θέση “Αιντίνι” της Δολίχης για να συνεχισθεί το γλέντι μέχρι τη δύση του Ηλίου.

tsakna09-2

Τα Τσάκνα δεν γιορτάζονταν τα τελευταία χρόνια και με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου και του Συλλόγου Γυναικών Δολίχης από φέτος, το έθιμο αναβιώνει κάθε Κυριακή πρίν την Κυριακή των Βαΐων.