Την Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2009 στις 8:30 μ.μ. πραγματοποιήθηκε η προγραμματισθείσα συγκέντρωση, παρουσία δημάρχου, για συζήτηση και κατάθεση προτάσεων για τον προγραμματισμό έργων.

Κατάθεση προτάσεων έργων

Μετά το χαιρετισμό στους παρευρισκόμενους, ο δήμαρχος έδωσε το λόγο στους νέους που παρευρέθηκαν, προκειμένου να εκφράσουν τα δικά τους προβλήματα.

Αναφέρθηκαν τα παρακάτω:

 1. να τοποθετηθεί κεραία (στον Πρ. Ηλία ίσως), για να παρέχεται πρόσβαση στο ίντερνετ με υψηλές ταχύτητες,
 2. να γίνονται μαθήματα χρήσης ηλεκτρονικών υπολογιστών
 3. να τοποθετηθεί κεραία για συντονισμό με τους θεσσαλικούς τηλεοπτικούς σταθμούς,
 4. να τοποθετηθούν προβολείς στο γήπεδο ποδοσφαίρου,
 5. να φωταγωγηθούν περισσότερο οι δρόμοι,
 6. να βρεθεί κάποια λύση για τα αδέσποτα σκυλιά και
 7. να δημιουργηθεί βιβλιοθήκη

Ο δήμαρχος, αφού ευχαρίστησε τους νέους για την παρουσία τους και τους ευχήθηκε καλή πρόοδο στο σχολείο, απάντησε πως για το γρήγορο ίντερνετ θα προσπαθήσει να βρεθεί κάποια λύση, όπως και για την εκμάθηση χρήσης ηλεκτρονικών υπολογιστών. Ο τηλεοπτικός σταθμός της Λάρισας TRT, όπως συμπλήρωσε ο πρόεδρος, θα διευθετήσει το θέμα της κεραίας. Οι προβολείς στο γήπεδο θα τοποθετηθούν, για τα αδέσποτα θα υπάρξει ειδική μέριμνα, ίσως σε κυνοτροφείο  και η βιβλιοθήκη θα μπορούσε να δημιουργηθεί, ίσως, στο υπό ανέγερση, πολιτιστικό κέντρο, αλλά γι΄ αυτό το θέμα, ας κάνουν κάποια κίνηση και τα παιδιά, όπως μία μαζική αίτηση.

Συζήτηση-κατάθεση προτάσεων έργων

Στη συνέχεια, αφού ο δήμαρχος ανέφερε την προσοχή, που πρέπει να δείξουν οι δημότες, στη ρίψη απορριμμάτων στους κάδους, οι ηλεκτρικές συσκευές, παλιά έπιπλα κλπ να τοποθετούνται δίπλα στους κάδους και τα μπάζα στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο, αναφέρθηκαν τα έργα σε εξέλιξη:

 1. το έργο ομβρίων υδάτων ολοκληρώθηκε
 2. η μετατροπή της αποθήκης του γεωργικού συνεταιρισμού σε πολιτιστικό κέντρο βρίσκεται σε εξέλιξη. Η μελέτη έγινε από τον μηχανικό του δήμου, τον οποίο ευχαρίστησε δημόσια, αποφεύγοντας έτσι μεγαλύτερη δαπάνη.Πολιτιστικό κέντρο -πλατεία
 3. διαμόρφωση κεντρικής εισόδου και αξιοποίηση γηπέδου- αντιστήριξη.
 4. δημοπρατήθηκε το, ζωτικής σημασίας, έργο της ανόρυξης υδρευτικής γεώτρησης, προκειμένου να καταστεί πόσιμο το νερό της Δολίχης. Η ΔΕΗ εγκατέστησε τη γραμμή ηλεκτροδότησης και είναι πολύ πιθανόν έως τα Χριστούγεννα οι Δημότες να έχουν πιο υγιές νερό στο δίκτυο ύδρευσης.
 5. η ανάπλαση της πλατείας βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη. Με πρωτοβουλία του μηχανικού, που ανέλαβε το έργο, θα γίνουν όλα όσα προβλέπονται στην πλατεία, εκτός από το ψηφιδωτό, αφού είναι θέμα χρόνου η χρηματοδότηση του έργου.Ανάπλαση πλατείας

Αναφέρθηκαν στη συνέχεια οι μελέτες για:

 1. ασφαλτόστρωση δρόμου Δολίχης – Καστρί, για ένταξη στο πρόγραμμα ΑΛ. ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ. Η μελέτη φθάνει στο ποσό των 612.000 € για δρόμο μήκους 2.900 μέτρων.
 2. ανάδειξη αρχαιολογικού χώρου Καστρί, για ένταξη στο ΕΣΠΑ
 3. ασφαλτόστρωση περιφερειακού δρόμου Δολίχης, για ένταξη στο ΕΣΠΑ
 4. αγωγός άρδευσης για πότισμα στη θέση “Ράχες”
 5. διαμόρφωση χώρου Φωτίου – λαογραφικό μουσείου
 6. αντιπλημμυρική θωράκιση Δολίχης και
 7. παράλληλα έργα αναδασμού

Κάποιες, από τις παραπάνω μελέτες είναι έτοιμες ενώ κάποιες θα γίνουν.

Το λόγο στη συνέχεια πήρε ο πρόεδρος τοπ. συμβουλίου, λέγοντας ότι αυτός και οι τοπικοί σύμβουλοι είναι εκεί για όλα τα προβλήματα του χωριού, ενώ ο δήμαρχος ήθελε να γίνει αυτή η συγκέντρωση για να έχει ο ίδιος άποψη. Ανέφερε ότι τα προβλήματα θα πρέπει να λύνονται συλλογικά και ότι μερικά από αυτά είναι:

 1. να λυθεί το πρόβλημα με την άρδευση των κτημάτων, όπως διαμορφώθηκαν μετά τον αναδασμό.
 2. κάποιοι δρόμοι χρειάζονται συντήρηση
 3. κράσπεδα, ασφαλτοστρώσεις καθώς και πολλά άλλα έχουν προταθεί από το τοπικό συμβούλιο για την κατάρτιση του τεχνικού προγράμματος.

Ο δήμαρχος απάντησε στον πρόεδρο ότι η άρδευση των κτημάτων εντάσσεται στα παράλληλα έργα του αναδασμού για τα οποία θα γίνει μελέτη, οι δρόμοι συντηρούνται ανάλογα με τα χρήματα του προγράμματος ΘΗΣΕΑΣ που διατίθενται για αυτό το σκοπό και αφορούν όλο το Δήμο.

Ο λόγος, στη συνέχεια, στους παρευρισκόμενους:

Στη διασταύρωση Παλαίχανο, στο δρόμο για την εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής, υπάρχει ένας μεγάλος βράχος και θα πρέπει να εκβραχιστεί γιατί εμποδίζει την διέλευση. Υπάρχουν κάποια φρεάτια που είναι χαλασμένα και φραγμένα ενώ υπάρχουν και δέντρα, μέσα σε αυλές σπιτιών, τα οποία πρέπει να κλαδευτεί το μέρος όπου προεξέχει στο δρόμο, γιατί εμποδίζεται η διέλευση.

Αναφέρθηκε η αναγκαιότητα της αναμόρφωσης του σχεδίου των οικοπέδων της Δολίχης, αφού δημιουργούνται προβλήματα στην ανέγερση οικοδομών.

Στον προφήτη Ηλία να διορθωθεί το πρόβλημα με το φρεάτιο, γιατί κατεβαίνουν τα νερά και φθάνουν μέχρι τις οικίες δημιουργώντας προβλήματα

Να διορθωθεί το δίκτυο άρδευσης, όπου είναι απαραίτητο, για να έχουν όλες οι γεωτρήσεις τον ίδιο όγκο νερού.

Βοήθεια στον ιερό ναό αγίου Δημητρίου, προκειμένου να τοποθετηθεί εξωτερική πέτρα.

Οι αποθήκες στη διασταύρωση “Παλαίχανο” να αξιοποιηθούν από το Δήμο για κατασκευή γυμναστηρίου, ακόμη και για αποθηκευτικό χώρο, αφού υπάρχουν δύο και είναι μεγάλες. Τονίσθηκε το γεγονός ότι δεν υπάρχει γρήγορη πρόσβαση στο ίντερνετ. Εκφράσθηκε η επιθυμία εκπαίδευσης ενηλίκων για την εκμάθηση χρήσης ηλεκτρονικών υπολογιστών. Αναφέρθηκε η πρόταση, ότι ο δήμος πρέπει να ενταχθεί σε πρόγραμμα φωτοβολταϊκών για να εξοικονομούν ενέργεια οι δημότες αλλά και σε πρόγραμμα φωτοβολταϊκών μονάδων για να παράγει ρεύμα ο ίδιος ο δήμος και να έχει έσοδα από αυτό. Στον άγιο Νικόλαο θα πρέπει να κατασκευασθεί ένα σκέπαστρο για να προστατευθεί ο χώρος.

Το πρόβλημα επίσης της περίφραξης του γηπέδου, αναφέρθηκε, λόγω της διαμόρφωσης της εισόδου Δολίχης, αφού εμποδίζεται η διεξαγωγή ποδοσφαιρικών αγώνων.

Ο δήμαρχος και ο πρόεδρος απαντησαν ότι τα προβλήματα  θα εξεταστούν προσεκτικά για να βρεθούν λύσεις, ενώ κάποια μπορούν να λυθούν άμεσα.