ΕΛΛΗΝΙΚΗ  ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

ΝΟΜΟΣ ΛΑΡΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΣ ΛΙΒΑΔΙΟΥ

Τηλ.: 24933 – 50408

Fax.:  24930 – 41121

Ταχ. Δ/νση : Λιβάδι 40002

Web: http://www.livadi.gr

e-mail: dimliv@otenet.gr

Λιβάδι, 8 – 2 – 2010

Αρ. Πρωτ.: 305

Προς:

1. Τον Εξοχότατο Πρόεδρο της Ελληνικής Κυβέρνησης

κ. Γεώργιο Παπανδρέου

2. Τον Υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

κ. Ιωάννη Ραγκούση

Κοινοποίηση:

Όπως Πίνακα Αποδεκτών

Θέμα: Πρόγραμμα Καλλικράτης

Με αφορμή τη Δημόσια Διαβούλευση για το Νομοσχέδιο «Πρόγραμμα Καλλικράτης», που γίνεται λόγος και για τη Νησιωτικότητα – Ορεινότητα 53: («Ειδική πρόβλεψη υπάρχει […] οι ειδικές ανάγκες των ορεινών Δήμων»), επιθυμούμε να καταθέσουμε ξεχωριστή πρόταση για τον ορεινό Δήμο Λιβαδίου του Νομού Λαρίσης.

Ο Δήμος Λιβαδίου επανασυστάθηκε το 1999. (Προϋπήρχε ως Δήμος πριν το 1923).  Είναι Καποδιστριακός Δήμος αποτελούμενος από το Λιβάδι και τη Δολίχη. Είναι ένας Δήμος γεωγραφικά απομονωμένος και απομακρυσμένος από αστικά κέντρα και τα γύρω τοπικά διαμερίσματα. Σύμφωνα με την απογραφή του έτους 2001, αριθμεί 3.187 μόνιμους κατοίκους (Τ.Δ. Λιβαδίου 2.714, Τ.Δ. Δολίχης 473) που στην πλειοψηφία τους ασχολούνται με την κτηνοτροφία, τη γεωργία, τις δασικές και τις οικοδομικές εργασίες.

Ο Δήμος Λιβαδίου παρουσιάζει μια ξεχωριστή ιδιαιτερότητα για λόγους που παραθέτουμε στη συνέχεια:

Ορεινότητα: πρόκειται για ένα Δήμο κατεξοχήν ορεινό, καθώς βρίσκεται σε υψόμετρο 1. 200 μέτρων και έχει έκταση 158.000 στρέμματα. Λόγω της γεωγραφικής του θέσης και του υψομέτρου αντιμετωπίζει ειδικές καιρικές συνθήκες και παρατεταμένο χειμώνα για 5 έως 6 μήνες. Το γεγονός αυτό δημιουργεί στο Δήμο ειδικές ανάγκες στις οποίες ανταποκρίνεται κάθε φορά με τον πλέον κατάλληλο τρόπο και τα κατάλληλα μέσα, καθώς οι εν λόγω συνθήκες αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο της διαβίωσης ενός ορεινού Δήμου. Επιπλέον, κατά τους δύσκολους χειμερινούς μήνες είναι απαραίτητη η καθημερινή επαγρύπνηση για την άμεση παρέμβαση ώστε να διατηρείται η προσβασιμότητα στις κτηνοτροφικές μονάδες που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της τοπικής οικονομίας (αλήθεια, ποιος μπορεί να πιστεύει ότι και με τις καλύτερες των προθέσεων αυτό θα καταστεί δυνατό, όταν η έδρα του υπό σχεδιασμού Δήμου θα είναι χιλιόμετρα μακριά;).

Ντόπιος Πληθυσμός: Ο Δήμος Λιβαδίου έχει καταφέρει μέχρι σήμερα να συγκρατήσει τον πληθυσμό του χάρη στις οργανωμένες υποδομές του, τη διοικητική αυτονομία που διαθέτει και την ανταπόκριση σε εκατοντάδες καθημερινά αιτήματα των δημοτών του.

Υγιής Οικονομικά Δήμος: Ο Δήμος Λιβαδίου με τη σημερινή μορφή του αλλά και ως κοινότητα έχει καταφέρει με συνετή και χρηστή διαχείριση των οικονομικών του να ανταποκρίνεται στο ρόλο του. Μπορεί να αποτελέσει πρότυπο ανάπτυξης αρκεί η πολιτεία να ενισχύσει ανάλογα προγράμματα αξιοποίησης των ορεινών όγκων.

Εύρωστη κτηνοτροφία και γεωργία: Στο Δήμο Λιβαδίου εκτρέφονται 50.000 αιγοπρόβατα και 1.000 βοοειδή σε άριστες σύγχρονες σταβλικές εγκαταστάσεις, που εξυπηρετούνται μέσα από ένα πλέγμα αγροτικής οδοποιίας 450 χιλιομέτρων περίπου σε ιδιαίτερα δύσβατη ορεινή περιοχή, καθώς και με σύγχρονο δίκτυο ύδρευσης αυτών. Παράλληλα, η γεωργική έκταση 36.000 στρεμμάτων με ένα πλέγμα αρδευτικών γεωτρήσεων και δύο φραγμάτων συμπληρώνει την αγροτική οικονομία. Τέλος, οι δασεργάτες μας, οργανωμένοι σε δύο συνεταιρισμούς, αναλαμβάνουν αποστολές σε όλα τα δάση της πατρίδας μας.

Ιστορικότητα: Ο Δήμος Λιβαδίου αποτελείται από δύο ιστορικά ανά τους αιώνες διαμερίσματα.

Αναφορικά με το Λιβάδι, ιστορικοί υποστηρίζουν ότι έχει σχέση, από αρχαιολογική άποψη και με μαρτυρημένα ευρήματα ως οικισμός, με τη Θεσσαλική Ομηρική Δωδώνη.

Το Λιβάδι είναι γνωστό στον αυτοκράτορα Ανδρόνικο Β΄ Κομνηνό Παλαιολόγο αφού το 1336 μ.Χ. εντέλλεται στον ηγούμενο της μονής Ολυμπιώτισσας Ελασσόνας να προστατεύει «αενάως, διαρκώς, ανελλιπώς και αδιαλείπτως και έτερον χωρίον, το Λιβάδιον…».

Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας είναι έδρα του αρματολικιού του Ολύμπου, πατρίδα και γενέτειρα του μεγάλου αγωνιστή, Εθνικού ήρωα και Φιλικού Γεωργάκη Ολύμπιου. Στα 1768 ιδρύεται στο Λιβάδι Ανώτερο Ελληνικό Σχολείο το οποίο συγκαταλέγεται μεταξύ των οκτώ πρώτων της Θεσσαλίας. Το Λιβάδι αποτελεί επίσης γενέτειρα του ηγούμενου Άνθιμου Ολυμπιώτη, του ιατρού Αθανάσιου Αστερίου, μέλους της επαναστατικής κυβέρνησης Λιτοχώρου στα 1878.

Συμμετέχει ενεργά στο Μακεδονικό Αγώνα και κατά τη διάρκεια της Γερμανικής κατοχής πυρπολείται ολοσχερώς.

Αναφορικά με τη Δολίχη η ιστορία της ξεκινά από αρχαιοτάτων χρόνων, όταν μαζί με τήν Άζωρο και το Πύθιο αποτελούσαν την Περραιβική Τρίπολη. Σύμφωνα με τον αρχαιολόγο Αρβανιτόπουλο, ο σύνδεσμος αυτός των τριών Πόλεων θα πρέπει να θεωρηθεί ως η αρχαιότερη αμφικτιονία στον Ελλαδικό χώρο.

Η αρχαιολογική σκαπάνη πρόσφατα ανέδειξε σπουδαίο αρχαιολογικό χώρο με σημαντικά ευρήματα.

Τα παραπάνω δεδομένα αναδεικνύουν την αναμφισβήτητη ιστορικότητα του Δήμου Λιβαδίου και την αδιάκοπη συνέχεια στο χρόνο και το χώρο. Αυτό το ιστορικό παρελθόν ενέπνευσε και καθοδήγησε τα τέκνα της Διασποράς, που οργανώθηκαν σε συλλόγους σ’ όλη την Υφήλιο (Αυστραλία, Αμερική, Καναδάς, Γερμανία) και τις μεγάλες Ελληνικές πόλεις (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Κατερίνη). Μεγάλοι ευεργέτες και σημαντικοί δωρητές του τόπου μας, με δικές τους δαπάνες έχτισαν 2 δημοτικά σχολεία, το Ζάννειο Μορφωτικό Κέντρο, όπου στεγάζεται το Γυμνάσιο και διαθέτει αίθουσα εκδηλώσεων (θεάτρου, κινηματογράφου, διαλέξεων), το νηπιαγωγείο, καθώς και το οίκημα που στεγάζει τον παιδικό σταθμό και το Πολυδύναμο Ιατρείο και αρκετά κληροδοτήματα με στόχο να παραμένουν και να μορφώνονται οι συμπατριώτες τους στην από αιώνες πατρογονική εστία. Η διοικητική απογύμνωση αυτού του τόπου θα σημάνει και το τέλος ενός τόπου που κατορθώνει με περηφάνια να στέκεται ανά τους αιώνες ζωντανός και ακμαίος.

Ταυτόχρονα οι Λιβαδιώτες είναι ΄Έλληνες Βλαχόφωνοι με δική τους πολιτιστική κληρονομιά που πρέπει να διασωθεί.

Οι συγκεκριμένοι λόγοι που παρατέθηκαν πιο πάνω αναδεικνύουν την ανάγκη να παραμείνει ανεξάρτητος ο Δήμος Λιβαδίου. Οι λόγοι αυτοί δύνανται να αποτελέσουν αντικειμενικά κριτήρια βάσει των οποίων οφείλεται να παραμείνουν ανεξάρτητοι, χωρίς να αλλοιώνεται η φιλοσοφία του «Προγράμματος Καλλικράτης», και άλλοι παραπλήσιοι και πάντως ολιγάριθμοι Δήμοι ή Κοινότητες (πιστεύουμε πως είμαστε ο πολυπληθέστερος οικισμός σ’ αυτό το υψόμετρο, τουλάχιστον στον ελλαδικό χώρο), που άντεξαν στη φθορά του χρόνου αρκεί να βοηθηθούν και να στηριχθούν, γιατί ξέρουν να αντέχουν και να δημιουργούν κάτω από δύσκολες συνθήκες . Οι ορεσίβιοι κάτοικοι του Λιβαδίου το θέλουν και το απαιτούν. Η καρτερικότητά τους θα τους δικαιώσει.

Εκτιμούμε ότι η ένταξή μας σ’ άλλο Δήμο θα έχει ολέθριες και μη αναστρέψιμες συνέπειες για τον τόπο μας, καθώς θα είναι αχανής, δυσκίνητος και αναποτελεσματικός τόσο εξαιτίας της γεωγραφικής απόστασης που μας χωρίζει όσο και εξαιτίας της τεράστιας έκτασης που θα καλύπτει.

Για όλους τους παραπάνω λόγους που παρατέθηκαν διασφαλίζεται πλήρως η βιωσιμότητα και η απρόσκοπτη λειτουργική ευρυθμία του Δήμου μας. Προς τι λοιπόν η κατάργηση ενός τέτοιου Δήμου; Δώστε την ευκαιρία ο τόπος μας να αποδείξει, όπως άλλωστε έκανε μέχρι σήμερα ότι έχει τη δύναμη να προχωρήσει και να δημιουργήσει παραμένοντας ζωντανός στην αγκαλιά του Ολύμπου και σε υψόμετρο 1.200 μέτρων.

Το παραπάνω κείμενο εγκρίθηκε ομόφωνα σε δύο ειδικές συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Λιβαδίου, καθώς και από Γενική Λαϊκή Συνέλευση.

Για το Δ.Σ. και τη Λαϊκή Συνέλευση

Ο Δήμαρχος Λιβαδίου

Γαλάνης Γεώργιος

ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ

  1. Αρχηγό Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Αντώνιο Σαμαρά
  2. Γενική Γραμματέα Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος κ. Αλέκα Παπαρήγα
  3. Πρόεδρο Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Γεώργιο Καρατζαφέρη
  4. Πρόεδρο Κοινοβουλευτικής Ομάδας Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Αλέξη Τσίπρα
  5. Υπουργό Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων κ. Άννα Διαμαντοπούλου
  6. Υφυπουργό Οικονομικών κ. Φίλιππο Σαχινίδη
  7. Βουλευτές Ν. Λάρισας
  8. Γενικό Γραμματέα Περιφέρειας Πελοποννήσου κ. Φώτη Χατζημιχάλη
  9. ΚΕΔΚΕ
  10. ΤΕΔΚ Λάρισας