Κυκλοφόρησε το βιβλίο του φιλολόγου Θωμά Λιόλιου, με θέμα: ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ (Δολίχη-Άζωρος-Πύθιο-Δωδώνη). 

Το βιβλίο (543 σελ.) διατίθεται στην τιμή των 25 €.

Από τον πρόλογο του συγγραφέα:

Η προσέγγιση της ιστορίας της Δολίχης ακολουθεί στο παρόν βιβλίο την πορεία από το γενικό προς το ειδικό. Αυτό σημαίνει ότι από τη γενική ιστορία του ελληνικού έθνους προχωράμε σταδιακά στην τοπική ιστορία του χωριού. Η πορεία αυτή ανάλογα με τη χρονική περίοδο που μελετάμε έχει την εξής διάταξη:

Ελλάδα – Θεσσαλία – Μακεδονία -Περραιβία – Περραιβική Τρίπολις – Δολίχη για την αρχαία εποχή

Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία – Ρωμαϊκή επαρχία της Μακεδονίας – Δολίχη (Dolichae) για τη Ρωμαϊκή εποχή

Βυζαντινή Αυτοκρατορία – Θέμα Θεσσαλονίκης – Δολίχη για τη Βυζαντινή εποχή 

Οθωμανική Αυτοκρατορία – Βιλαέτι του Μοναστηρίου – Σαντζάκ της Ελασσόνας – Τούχλιστα για την περίοδο της Τουρκοκρατίας

Ελλάδα – Θεσσαλία – Νομός Λα­ρίσης – Επαρχία Ελασσόνας – Κοινότητα Πυθίου – Κοινότητα Δολίχης για τη νεότερη εποχή

Ελλάδα – Θεσσαλία – Νομός Λαρίσης – Επαρχία Ελασσόνας – Δήμος Λιβαδίου – Δημοτικό Διαμέρισμα Δολίχης για τη σύγχρονη εποχή.

Η διάταξη της ύλης γίνεται πάνω στο γραμμικό άξονα της ιστορίας, χωρίζεται σε οκτώ μέρη και τριάντα δυο κεφάλαια, αρχής γενομένης από τα προϊστορικά χρόνια, και ολοκληρώνεται στις αρχές του 21ου αιώνα.

Καλή ανάγνωση…

Από τον πρόλογο του Δημάρχου Λιβαδίου Γιώργου Γαλάνη:

Ο Δήμος Λιβαδίου με μεγάλη χαρά ανταποκρίνεται στο αίτημα του συνδημότη μας φιλολόγου Θωμά Λιόλιου από τη Δολίχη να συνδράμει στην έκδοση του βιβλίου του «Περραιβία», όπου ξεδιπλώνει την Ιστορία του τόπου μας και αναδεικνύει τη διαδρομή του λαού μας από τα πανάρχαια χρόνια μέχρι σήμερα.

Ο τόπος μας, με πανάρχαιες καταβολές, φορτωμένος με την αχλύ του Μύθου και με φωτοστέφανο τον αγέρωχο Όλυμπο, σεμνύνεται για το ένδοξο παρελθόν και αισιοδοξεί για τη διαδρομή του στο μέλλον. Και καθώς το παρελθόν είναι ο σπουδαιότερος διδάσκαλος για το μέλλον, έργο σαν αυτό του ιστορικού – ερευνητή Θωμά Λιόλιου παίρνει διαστάσεις εθνικής προσφοράς.

Αν μάλιστα συνυπολογισθεί το γεγονός ότι το Πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας προβλέπει διδασκαλία της Τοπικής Ιστορίας στους μαθητές του Γυμνασίου, το έργο αυτό λύνει και ένα βασικό πρόβλημα, καθότι αποτελεί πηγή και εγχειρίδιο διδασκαλίας του σχετικού μαθήματος.

Η ανάδειξη λοιπόν της Ιστορίας του τόπου μας με το ένδοξο και ηρωικό οδοιπορικό του συγγραφέα θα καταστήσει γνωστή στο ευρύτερο αναγνωστικό κοινό τη λαμπρή διαδρομή μας, και συνάμα θα μεταλαμπαδεύσει την ξέχωρη αγάπη για τον τόπο μας στη νέα γενιά, που τόσο την έχει ανάγκη…

Από τον πρόλογο του εκδότη Γιώργου Ράπτη:

Αρκετά βιβλία έχουν εκδοθεί για τη διαδρομή του θεσσαλικού λαού στο διάβα των αιώνων, αλλά η πληρότητα, η μεθοδικότητα και ο παιδευτικός χαρακτήρας του ανά χείρας έργου του φέρελπι νεαρού φιλολόγου Θωμά Λιόλιου δεν έχει προηγούμενο και ενέχει συνάμα όλα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά ενός δόκιμου δασκάλου και άριστου παιδαγωγού, πιστού οπαδού της επαγωγικής μεθόδου διδασκαλίας του Σωκράτη.

Με εξαιρετική μαεστρία διαγράφει αρχικά το γενικό πλαίσιο της ελληνικής ιστορίας, χαράζοντας με σαφήνεια και καθαρότητα την κάθε μια ιστορική περίοδο χωριστά, από τη χαραυγή των αιώνων μέχρι σήμερα, για να εντάξει ύστερα την Ιστορία της Θεσσαλίας και στη συνέχεια της Περραιβίας (της ευρύτερης δηλαδή περιοχής της επαρχίας Ελασσόνας), για να καταλήξει τελικά στην Ιστορία της γενέτειρας του Δολίχης, πανάρχαιας πόλης από την εποχή του Ομήρου, μιας από τις τρεις συνιστώσες της Ομηρικής Τριπολίτιδας μαζί με την Άζωρο και το Πύθιο, που αποτελούν αδιαμφισβήτητα την πρώτη Αμφικτιονία, το σπερματικό δηλαδή Ο.Η.Ε. του κόσμου, με την πρώτη συνένωση πόλεων κάτω από τη σκιά του μυθικού Ολύμπου και με εξώστη της την Ομηρική Πελασγική Δωδώνη και το πανάρχαιο μαντείο της.

Η πληθώρα πληροφοριών για τη χειμάζουσα περιοχή μας με τη λαμπρή μας ξεχασμένη Ιστορία της καθιστά το πόνημα αυτό καθρέφτη της πορείας ενός λαού που πιθανότατα συνδέεται με τη γενετική των πραγμάτων και την εμφάνιση του ανθρώπινου όντος στον πλανήτη μας…