Δίκτυο Περραιβία:

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«ΟΛΥΜΠΟΣ: Αθλήματα Βουνού, Εναλλακτικός Τουρισμός  και Ανάπτυξη»

Μια σπουδαία   Ημερίδα του Δικτύου «Περραιβία» στην Ελασσόνα για το μυθικό βουνό

Προσκεκλημένος ο παγκοσμίου φήμης ορειβάτης μεγάλου υψομέτρου Νικ. Μαγγίτσης

Με την παρουσία εκατοντάδων συνέδρων ,που κατέκλυσαν τους χώρους του Δημαρχείου Ελασσόνας  πραγματοποιήθηκε μια ιδιαίτερα σημαντική, χρήσιμη  και ενδιαφέρουσα Συνάντηση Εργασίας του  Δικτύου «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» στην Ελασσόνα την Τρίτη 3/8 /2010 στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Δήμου Ελασσόνας με θέμα: «ΟΛΥΜΠΟΣ: Αθλήματα βουνού – Ορειβατικός Τουρισμός και Ανάπτυξη ».

Στη συνάντηση συμμετείχαν όλοι  οι ορειβατικοί και αθλητικοί σύλλογοι της περιοχής, εκπρόσωποι των συλλόγων – μελών του Δικτύου (70), άνθρωποι που ασχολούνται επαγγελματικά  για τον εναλλακτικό τουρισμό και τα αθλήματα βουνού, εκπρόσωποι φορέων και πολίτες, οι οποίοι ,πέρα από το έντονο ενδιαφέρον για τη θεματολογία της Συνάντησης, κατέθεσαν και   τη δική τους προσέγγιση για την περιοχή του Ολύμπου, ως αγαπημένου προορισμού αθλητών και ορειβατών από όλο τον κόσμο.

Το προεδρείο της Συνάντησης Εργασίας συγκροτήθηκε από τον Πρόεδρο του Δικτύου ,την Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων κ. Καίτη Κελεπούρη και τον Ορειβάτη-Εκπαιδευτή  μεγάλου υψομέτρου κ. Νικ. Μαγγίτση.

Τα θέματα της συνάντησης ήταν : 1) Αθλήματα βουνού στην Ελλάδα και τον κόσμο, 2) Ορειβατικός και αναρριχητικός τουρισμός στον Όλυμπο, 3) Αεροπτερισμός και ποδήλατο βουνού στον Όλυμπο , 4) Προοπτικές εναλλακτικών μορφών τουρισμού στον Όλυμπο  και 5) Υποδομές επαρχίας Ελασσόνας

Στην εισαγωγική εισήγησή του ο πρόεδρος  του Δικτύου «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» κ. Κων. Σκριάπας , ανέφερε ότι  «….ο Όλυμπος, που στο μεγαλύτερο μέρος του ανήκει γεωγραφικά στο Νομό Λάρισας, μπορεί να αποτελέσει αφετηρία και σημείο συνάντησης για τους λάτρεις των αθλημάτων βουνού αλλά και της φύσης, αφού συνδυάζει τους μύθους με τη φυσική ομορφιά. Ιδιαίτερα δε, η πρόσβαση από την πλευρά της Ελασσόνας, κρύβει σπάνιες και μοναδικές συγκινήσεις για τους απαιτητικούς ορειβάτες και αναρριχητές, που με την βοήθεια των ορειβατικών συλλόγων της περιοχής μπορούν να ανακαλύψουν μοναδικές διαδρομές, άγνωστες στους πολλούς».

ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ

Τις ίδιες εκτιμήσεις κατέθεσαν  και οι Εισηγητές της Συνάντησης που ήταν:

1. Νίκος Μαγγίτσης, ο παγκοσμίου  φήμης αθλητής βουνού και ορειβάτης μεγάλου υψομέτρου, ο οποίος έχει κατακτήσει και τις 7 ψηλότερες κορυφές του πλανήτη  και ο οποίος, επίσης,   παρουσίασε ένα  οδοιπορικό (VIDEO),που κόβει την ανάσα, στη στέγη του Κόσμου , το Έβερεστ, με τις πλέον αντίξοες συνθήκες, με τίτλο «Από τον Όλυμπο μέχρι το Έβερεστ»

2. Νίκ. Ντάγκας –Υπεύθυνος της TREKKING HELLAS Ανατ. Θεσσαλίας

3. Νικ. Καρύδης-Καθηγητής Φυσικής Αγωγής-Εκπαιδευτής-πρώην Αρχηγός Εθνικής Ομάδας Αλεξίπτωτου Πλαγιάς

4. Στεφ. Γκατζιούρας-Βαλκανιονίκης Ποδηλάτης-Αθλητής  και

5. Αθ. Πιτένης –Πρόεδρος ΧΟΣ Ελασσόνας .

Σημειώνεται ,δε, ότι όλοι οι παραπάνω ,υψηλής τεχνικής κατάρτισης και ποιότητας , εισηγητές , παραμένουν  στο πλευρό του Δικτύου ¨ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ¨ ως Τεχνικοί Σύμβουλοι, προκειμένου να καθοριστούν οι προτεραιότητες ,αλλά και να υλοποιηθούν δράσεις προς την κατεύθυνση του εναλλακτικού τουρισμού και των αθλημάτων βουνού ,σε σχέση με τον Όλυμπο.

Οι παραπάνω εισηγητές κατέθεσαν συγκεκριμένες προτάσεις σχετικά με ,την ιδιαίτερης ομορφιάς και προσβασιμότητας για τους ορειβάτες, περιοχή του Νοτιοδυτικού Ολύμπου(περιοχή Ελασσόνας)  και πρότειναν συγκεκριμένο πρόγραμμα δράσης ,έτσι ώστε να οργανωθούν από τους τοπικούς ορειβατικούς και αθλητικούς συλλόγους ,σε συνεργασία με την Τοπική  Αυτοδιοίκηση, συγκεκριμένα αθλητικά γεγονότα ,αφού υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις και οι υποδομές , γι’ αυτό.

Ο  κ. Νίκος Μαγγίτσης ,αφού παρουσίασε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα δράσης ,υψηλού επιπέδου ,δήλωσε ότι ¨…ο Όλυμπος αποτελεί όνειρο όλων των ορειβατών του κόσμου και είναι ο χώρος όπου ο ίδιος προετοιμάζεται και προπονείται για κάθε επόμενη αποστολή  του ,στις ψηλότερες κορυφές του πλανήτη». Έχει συνδέσει ,δε, το όνομα του Ολύμπου με το Έβερεστ και για τον λόγο αυτό ,ήδη ,έχει τιμηθεί από τον Σύλλογο Ελασσονιτών Ν. Μαγνησίας ,σε ειδική εκδήλωση στο Βόλο.

Ο κ.  Νίκος Ντάγκας (TREKKING HELLAS Αν. Θεσσαλίας ) ,με τεράστια εμπειρία στο χώρο του εναλλακτικού τουρισμού και Εxtreme Sports, έκανε αναφορά στην κατάσταση του ορειβατικού τουρισμού στην Ελλάδα και τον κόσμο και πρότεινε συγκεκριμένες δράσεις ,που μπορούν άμεσα να υλοποιηθούν στον Νοτιοδυτικό Όλυμπο,σε συνεργασία με τους φορείς της περιοχής.

Ο κ.  Νίκος Καρύδης , ειδικός στο ελεξίπτωτο πλαγιάς , που έχει πραγματοποιήσει,επί σειρά ετών , στο πρόσφατο παρελθόν, μαθήματα και αγώνες στην περιοχή Καλυβίων Ολύμπου , πρότεινε την ενεργοποίηση εκ νέου όλων των αθλημάτων του αεροπτερισμού και αεροπλάτων ελαφρού τύπου ,δεδομένου ότι η περιοχή διαθέτει και την υποδομή ,αλλά και το απαραίτητο φυσικό ανάγλυφο ,που καθιστά την περιοχή μοναδική.

Ο πρόεδρος του ΧΟΣ Ελασσόνας κ. Αθ. Πιτένης , έκανε μια σύντομη ανασκόπηση της έντονης δραστηριότητας του Συλλόγου  και ανέδειξε τη σημασία της ίδρυσης της πρώτης πιστοποιημένης Σχολής Ορειβασίας από τον Σύλλογό του , η οποία μπορεί να υλοποιήσει δύσκολες αποστολές και να εκπαιδεύσει ορειβάτες στην περιοχή  του ΝΔ Ολύμπου .

Ο βαλκανιονίκης  –αθλητής ποδηλάτου κ. Στέφ. Γκατζιούρας, που ήδη υλοποιεί τα τελευταία χρόνια ,ιδιαίτερα επιτυχημένους διεθνείς αγώνες ποδηλάτου στην περιοχή της Ελασσόνας ,κατέθεσε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα δραστηριοτήτων ,που αφορούν όλα τα είδη αγώνων ποδήλατου βουνού, αφού η ΝΔ πλευρά του Ολύμπου ,έχει καταπληκτικές διαδρομές για τους λάτρεις του αθλήματος .

Ο Βουλευτής του ΛΑΟΣ κ. Αστέριος Ροντούλης εστίασε στα έργα υποδομής που έχει ανάγκη η περιοχή και επέμεινε ιδιαίτερα στην προστασία του περιβάλλοντος ,καταγγέλλοντας την τακτική της Κυβέρνησης να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο εξόρυξης του λιγνίτη στην περιοχή του Δομένικου , αλλά και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας και ζήτησε την παραίτηση του τοπικού βουλευτή και νυν Υφυπουργού Οικονομικών κ. Φιλ. Σαχινίδη ,στην περίπτωση που ξεκινήσει η εξόρυξη του λιγνίτη της περιοχής.

Ο Δήμαρχος Ελασσόνας κ. Γ. Πασχόπουλος ,αφού τόνισε ,ακόμα μια φορά την πλήρη και κάθετη αντίθεσή του για την εξόρυξη του λιγνίτη της περιοχής Ελασσόνας ,τόνισε τη βούλησή του να ενισχύσει, με κάθε τρόπο,  όλες αυτές τις προσπάθειες του Δικτύου, για την ανάπτυξη του εναλλακτικού τουρισμού και των αθλημάτων βουνού στον Όλυμπο ,μια συνεργασία ,άλλωστε ,που ξεκίνησε από την πρώτη στιγμή που ιδρύθηκε το Δίκτυο στην Ελασσόνα και εξελίχτηκε μέσα από  πολλές μεγάλες εκδηλώσεις και πρωτοβουλίες εντός της επαρχίας ,αλλά και σε όλη την Ελλάδα..

Στη συνέχεια ,έγιναν  πολλές τοποθετήσεις και κατατέθηκαν σημαντικές απόψεις και προτάσεις ,από εκπροσώπους όλων των ορειβατικών συλλόγων , άλλων  συλλόγων  της περιοχής ,αλλά και επιστημόνων και πολιτών  που ασχολούνται με το βουνό και τη φύση ,η δε, συζήτηση που ακολούθησε μεταξύ των εισηγητών και του κοινού, ανέδειξε το μεγαλείο ενός  τόπου ,που δυστυχώς ,δεν έτυχε μέχρι σήμερα της προσοχής της πολιτείας, πλην, όμως διαθέτει τεράστιο πλούτο και μπορεί να  έχει μια έντονη αναπτυξιακή δυναμική, στις πλαγιές του μυθικού βουνού ,του Ολύμπου .

Ο Πρόεδρος του Δικτύου «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ»κ. Κ. Σκριάπας , τόνισε ότι «…ότι η ΝΔ πλευρά του Ολύμπου περιλαμβάνει μοναδικές φυσικές ομορφιές τις οποίες η τοπική κοινωνία της Ελασσόνας πρέπει να αναδείξει και να προβάλει προτείνουμε την ανάπτυξη σε  χώρους  συμβατούς  με την ιστορία και το οικολογικό περιεχόμενο του βουνού  οργανωμένων καταφυγίων υποδοχής οικοτουριστών, ορειβατών και γενικότερα «εξερευνητών της φύσης».

Παράλληλα, εκτιμούμε ότι ο σχεδιασμός και η υλοποίηση έργων υποστήριξης βιώσιμων δραστηριοτήτων στις παρολύμπιες περιοχές πρέπει να υποστηριχθούν από αναπτυξιακούς και κοινωνικούς φορείς  της επαρχίας μας…»

Επίσης, σημείωσε ότι ότι: «….η προσπάθεια για την ανάπτυξη των αθλημάτων βουνού, πρέπει, απαραίτητα  να συνδυαστεί με την ίδρυση :1. Σχολών ορειβασίας, αναρρίχησης, ελεξίπτωτου  πλαγιάς κ.ά. από τους ΧΟΣ και ιδιώτες, 2. Δημιουργία  αγροτουριστικής υποδομής  ήπιας μορφής  στην παρολύμπια περιοχή για τη διαμονή των επισκεπτών, 3. Δημιουργία τουλάχιστον τριών καταφυγίων με όλες τις διεθνείς προδιαγραφές σε σημεία που ειδικοί θα υποδείξουν, 4. Δημιουργία οδικού Δικτύου πρόσβασης στην επαρχία Ελασσόνας και σύνδεση με ΠΑΘΕ και ΕΓΝΑΤΙΑ ,5. Βελτίωση του ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΜΕ ΘΕΑ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΟ ,που με πρωτοβουλία και με πρόταση του Δικτύου ,υλοποιείται φέτος  για πρώτη φορά στην ιστορία της περιοχής ,έτσι ώστε να αποτελεί πόλο έλξης ορειβατών και επισκεπτών από όλη την Ελλάδα και τον κόσμο. 6. Αξιοποίηση των Εθνικών και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και των Αναπτυξιακών Νόμων 7. Αξιοποίηση της υπάρχουσας υποδομής (πίστες Καλλιθέας ,διάδρομοι προσγείωσης ,κατασκηνώσεις Κοκκινοπηλού,καταφύγια ανάγκης ,μονοπάτια κ..ά.) .

ΘΕΜΑ ΕΞΟΡΥΞΗΣ ΛΙΓΝΙΤΗ-ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΔΙΚΤΥΟΥ

Σε ότι αφορά το θέμα του λιγνίτη ο πρόεδρος του Δικτύου ανέφερε ότι:

“…επειδή κάποιοι επιμένουν, ακόμα,  στην εξόρυξη του Λιγνίτη τα Ελασσόνας ,ως αναγκαία λύση για το ενεργειακό πρόβλημα της χώρας, τους ενημερώνουμε ότι υπάρχουν τόσες άλλες πηγές ενέργειας ,που όφειλαν να αναπτύξουν ,τόσα χρόνια τώρα ,στην Ελλάδα, που και ήλιο και αέρα και θάλασσα διαθέτει. Το Δίκτυο «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» ,που έχει συστήσει Επιτροπή Περιβάλλοντος ,με πρόεδρό της τον Πανεπιστημιακό κ. Θεοχ. Ζάγκα και μέλη ,σπουδαίους επιστήμονες ,περιβαλλοντολόγους και Δασολόγους , σύντομα θα λάβει δημόσια θέση με ανακοίνωσή του  ,σε αυτό το μεγάλο θέμα , που βάζει σε κίνδυνο το μέλλον της περιοχής.»

Σημειώνεται ότι η επαρχία Ελασσόνας ,που βρίσκεται στις πλαγιές του μυθικού βουνού,  του Ολύμπου, ήδη διαθέτει αξιόλογη υποδομή για ανεμόπτερα, ελαφρού τύπου αεροπλάνα, αεροπτερισμό,  moto-cross (πίστα Καλλιθέας Ολύμπου), ποδήλατο βουνού κ.ά., υποδομή που μπορεί να εκσυγχρονιστεί, ώστε να καλύπτει τις απαιτητικές προδιαγραφές εθνικών και διεθνών αγώνων.

Στην εκδήλωση χαιρετισμό έστειλε ό βουλευτής Λάρισας κ. Έκτ. Νασιώκας , ο οποίος τόνισε ότι ο Όλυμπος είναι ένα εθνικό κεφάλαιο που ,δυστυχώς ,δεν έχει αξιοποιηθεί ποτέ και  γι’ αυτό συντάσσεται με κάθε πρωτοβουλία που έχει σκοπό την ανάδειξη του βουνού αυτού, το οποίο, ο ίδιος, επισκέπτεται κάθε χρόνο.

Στην εκδήλωση  παραβρέθηκαν ο βουλευτής Ν. Λάρισας του ΛΑΟΣ κ. Αστ. Ροντούλης,ο Δήμαρχος Ελασσόνας κ. Γ. Πασχόπουλος ,  τα μέλη του Δ.Σ. του Δικτύου κ. Αστερίου Θωμάς (Υπεύθυνος Διοργ. Εκδηλώσεων ), η κ. Τσενικίδου Τασούλα (Ταμίας) , όπως, επίσης, ο πρόεδρος της Κ.Ε. Δήμου Ελασσόνας κ. Σπ. Καραγκούνης ,η αναπλ. Δασάρχης Ελασσόνας και Αντιπρ. του Δικτύου ΜΚΟ Θεσσαλίας κ. Ζωή Φτίκα, στελέχη της ΑΕΝΟΛ, ο εκδότης της εφημερίδας ¨ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ¨¨ κ. Αχ. Κίτσας ,κ.Σπ.Αναγνωστάκης-Διευθυντής του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ελασσόνας ,εκπρόσωποι του εμπορικού Συλλόγου Ελασσόνας ,του Επιμελητηρίου Λάρισας ,εκπρόσωποι δεκάδων Συλλόγων της περιοχής ,όλοι οι ορειβατικοί Σύλλογοι της επαρχίας ,επιστήμονες Περιβαλλοντολόγοι και Δασολόγοι  ,μέλη της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Δικτύου «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» αυτοδιοικητικοί παράγοντες από όλη την επαρχία Ελασσόνας ,ορειβάτες και πλήθος πολιτών, που η μεγάλη τους αγάπη είναι ο Όλυμπος και Φύση.

Το Δίκτυο «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» έχει ,ήδη, προγραμματίσει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες ,σε ότι αφορά τον Όλυμπο, σε συνεργασία με τους ιδιαίτερα δραστήριους Συλλόγους –Μέλη του (70)  και θα πραγματοποιήσει ,το αμέσως προσεχές διάστημα , μια νεώτερη Συνάντηση Εργασίας , μεταξύ των εισηγητών και τεχνικών συμβούλων με τους ορειβατικούς Συλλόγους της επαρχίας  και άλλους άμεσα εμπλεκόμενους με το βουνό  φορείς της περιοχής ,για τον καθορισμό και υλοποίηση των επόμενων συγκεκριμένων δράσεων  ,που αφορούν τα αθλήματα βουνού και τον Όλυμπο.