Μία θαυμάσια εκδήλωση στο Πύθιο Δ. Ολύμπου έλαβε χώρα το Σάββατο 14 Αυγούστου 2010 για την παρουσίαση του βιβλίου του Αλέξανδρου Τσακιστάρα: «Το δημοτικό τραγούδι στο Πύθιο του Ολύμπου».
Η πρόεδρος του Συλλόγου Πυθιωτών, κ. Καίτη Κελεπούρη, καλωσόρισε τον κόσμο που παρευρέθηκε, τονίζοντας τη σπουδαιότητα τέτοιων ενεργειών, όπως η έκδοση του βιβλίου με τα δημοτικά τραγούδια.
Το λόγο, στη συνέχεια, πήρε ο πρόεδρος του Δικτύου «Περραιβία» κ. Κων/νος Σκριάπας, ο οποίος χαιρέτησε την εκδήλωση και, μεταξύ άλλων, έκανε λόγο για τη δραστηριότητα του Δικτύου, το οποίο παλεύει για τα συμφέροντα της επαρχίας Ελασσόνας. Ανέφερε, επίσης, και τη συνεργασία που είχε το Δίκτυο «Περραιβία» με τον συγγραφέα, συγχαίροντάς τον, παράλληλα, για το πόνημά του.
Ο φιλόλογος – συγγραφέας κ. Γιώργος Ράπτης -εκδότης του παραπάνω βιβλίου- παρουσίασε το έργο του κ. Τσακιστάρα, εστιάζοντας στο ήθος και το έργο του συγγραφέα, ο οποίος, ακόμη και όταν ξενιτεύτηκε στον Καναδά, μετέφερε εκεί αυτή τη σπουδαία κληρονομιά. Ανέφερε και το βιβλίο του κ. Θωμά Λιόλιου, το οποίο, όπως τόνισε, «δεν έχει προηγούμενο στη Θεσσαλία» και «έβγαλε» τον τόπο από την άγνοια. Αναφέρθηκε στον ιερό χώρο του Πυθίου, της Δολίχης και της Αζώρου, πόλεις οι οποίες αποτέλεσαν την πρώτη αμφικτιονία του κόσμου. Έκανε λόγο και για τις πόλεις «Κύφος» και «Δωδώνη», οι οποίες ανήκαν στον περραιβικό χώρο και τόνισε τη σημασία που έχουν οι αρχαιότητες και τα μουσεία της Ελλάδας, αφού, μέσω αυτών, η Ελλάδα μπορεί να ευημερεί, αναπτύσσοντας τον αρχαιολογικό τουρισμό. Οι Έλληνες, είπε, ζούμε με την ιστορία και τη μυθολογία μας, είμαστε περήφανοι και αυτό δεν το πληρώνουμε.
Ο συγγραφέας κ. Αλέξανδρος Τσακιστάρας, αφού ευχαρίστησε τους ομιλητές της εκδήλωσης και τον κόσμο που παρευρέθηκε, τραγούδησε ο ίδιος δύο τραγούδια από το βιβλίο του: το «Βάστα καημένε Όλυμπε» και το «Του Λιόλιου Μπατσίλα -τοπικό τραγούδι του Πυθίου», συμπαρασύροντας το κοινό που τραγούδησε μαζί του.