Την Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010, ώρα 7:00 μ.μ. στα γραφεία της Αναπτυξιακής Εταιρίας Νομού Λάρισας -Α.Ε.ΝΟ.Λ. Α.Ε. πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη ενημέρωση που διοργάνωσε το Δίκτυο «Περραιβία» και αφορούσε την αξιοποίηση των προγραμμάτων Leader και ΟΠΑΑΧ  (Οργανωμένα Προγράμματα Ανάπτυξης Αγροτικού Χώρου) από ιδιώτες και Συλλόγους.

Η ενημέρωση, στην οποία παρευρέθηκαν εκπρόσωποι Συλλόγων της επαρχίας Ελασσόνας, έγινε από τη συντονίστρια κ. Σεβαστή Μπασδέκη, η οποία είναι στέλεχος της Α.Ε.ΝΟ.Λ. Α.Ε.. Χαιρετισμό απηύθυνε, ωστόσο, και ο πρόεδρος του Δικτύου «Περραιβία» κ. Κων/νος Σκριάπας. Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν οι δράσεις των προγραμμάτων Leader και  ΟΠΑΑΧ.

Ωστόσο, η προκήρυξη για τα προγράμματα Leader δεν έχει ακόμη εκδοθεί, παρά μονάχα αυτή των ΟΠΑΑΧ. Οι ιδιώτες που έχουν έδρα στη Δολίχη μπορούν να υποβάλλουν προτάσεις – μελέτες για επιδότηση δράσεων, μόνο για τα προγράμματα ΟΠΑΑΧ έως 15.10.2010. Αναλυτικές πληροφορίες στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Αναμένεται, τέλος, σχετική προκήρυξη για προγράμματα ΟΠΑΑΧ, στα οποία θα μπορούν να συμμετάσχουν και οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι. Η επιχορήγηση δεν θα μπορεί να υπερβαίνει δράσεις, το συνολικό κόστος των οποίων θα υπερβαίνει τα 30.000 €. Το ποσοστό επιδότησης θα ανέρχεται σε 75 %, ενώ το ποσοστό για έξοδα φιλοξενίας (π.χ. εάν πρόκειται για πολιτιστική εκδήλωση), το οποίο θα περιγράφεται στην πρόταση, δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 20% του συνολικού προϋπολογισμού.

Η προκήρυξη είναι πιθανό να εκδοθεί το 2011 και τα πιθανά κριτήρια αξιολόγησης είναι η ποιότητα της πρότασης, τα καινοτόμα στοιχεία που θα εμπεριέχονται σε αυτή, καθώς και το ιστορικό του Συλλόγου.

18.9.2010: ΔΙΚΤΥΟ ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ «ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ»

  • «Επιτυχημένη Ημερίδα  της Α.Ε.ΝΟ.Λ. Α.Ε. σε συνεργασία με το Δίκτυο «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ»  για το Πρόγραμμα LEADER»
  • H επ. Ελασσόνας μπορεί να αναπτύξει εξωστρεφή αναπτυξιακή δυναμική

Με ιδιαίτερη επιτυχία  πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010 στην Ελασσόνα ,ημερίδα με  θέμα: «Πρόγραμμα LEADER και αξιοποίησή του από τις ΜΚΟ του Δικτύου «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ», που διοργανώθηκε από το Δίκτυο Συλλόγων επ. Ελασσόνας «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» σε συνεργασία με την Α.Ε.ΝΟ.Λ. Α.Ε., στην προσπάθεια ενημέρωσης όλων των μελών του σχετικά με τα Προγράμματα Ο.Π.Α.Α.Χ. και LEADER και την πλήρη αξιοποίησή τους .

Σκοπός της Ημερίδας ήταν  η ενημέρωση για τις δυνατότητες  αξιοποίησης του Προγράμματος LEADER στα πλαίσια του Άξονα 4, από τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις –Μέλη του Δικτύου Συλλόγων Επαρχίας Ελασσόνας και Αποδήμων «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ», αλλά και μεταφορά της εμπειρίας και των καλών πρακτικών στα μέλη του Δικτύου από τα στελέχη της Α.Ε.ΝΟ.Λ. Α.Ε.

Όπως είναι γνωστό η Α.Ε.ΝΟ.Λ.  Α.Ε. διαθέτει την τεχνογνωσία αλλά και την μεγάλη εμπειρία, να διαχειριστεί και να υλοποιήσει το εγκεκριμένο τοπικό πρόγραμμα LEADER στα πλαίσια του Άξονα 4- Εφαρμογή της προσέγγισης LEADER για την περίοδο 2007-2013 για το σύνολο του Νομού Λάρισας, το οποίο, ήδη, βρίσκεται σε εξέλιξη.

Η διοργάνωση τέτοιων ημερίδων, οι οποίες και θα συνεχιστούν, εκφράζει  το ενδιαφέρον του Δικτύου «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» για πλήρη αξιοποίηση των Εθνικών και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων από τα Μέλη-Συλλόγους του (70), όπου υπάρχει αυτή η δυνατότητα, αλλά και γενικότερα από όλο τον πληθυσμό της επαρχίας Ελασσόνας

Με τέτοιες πρωτοβουλίες, άλλωστε, δημιουργούνται προϋποθέσεις εξωστρεφούς στρατηγικής για όλη την επαρχία Ελασσόνας, δεδομένου ότι υπάρχει ανάγκη, περαιτέρω βελτίωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών αλλά και η δημιουργία και βελτίωση  των υποδομών της περιοχής σε ότι αφορά τον αγροτουρισμό, τον εναλλακτικό τουρισμό, την βιολογική καλλιέργεια  κ.ά.

Στην Ημερίδα αυτή που  συμμετείχαν δεκάδες Σύλλογοι-Μέλη του Δικτύου «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» αναλύθηκαν οι  δυνατότητες υλοποίησης δράσεων, από τα Μέλη του Δικτύου και οι οποίες  μπορούν να ενταχθούν και να ενισχυθούν μέσα από το Πρόγραμμα LEADER και Ο.Π.Α.Α.Χ.

Το Δίκτυο «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» πιστεύει ότι με την πρωτοβουλία του αυτή συμβάλει στην αναπτυξιακή δυναμική όλης της επαρχίας, αφού η περιοχή διαθέτει θαυμάσιο περιβάλλον, τεράστιο αρχαιολογικό πλούτο, εξαιρετικά προϊόντα και δυνατότητες να εξελιχθεί σε έναν αγαπημένο τόπο προορισμού επισκεπτών και ορειβατών από όλο τον κόσμο, με επίκεντρο το μυθικό βουνό, τον Όλυμπο. Κατά συνέπεια μπορεί να σχεδιάσει και να υλοποιήσει  αναπτυξιακή στρατηγική με τη συνεργασία όλων των φορέων και παραγωγικών τάξεων της περιοχής .

Το Δίκτυο ευχαριστεί την Α.Ε.ΝΟ.Λ. Α.Ε. για την άμεση ανταπόκριση στο αίτημά του για ενημέρωση, η οποία έγινε στα Γραφεία της Αναπτυξιακής Εταιρίας στην Ελασσόνα από τα στελέχη κ. Βασδέκη Σεβαστή και κ. Γ. Μουκίδη, οι οποίοι και παρουσίασαν, με απόλυτα μεθοδικό τρόπο, το Πρόγραμμα LEADER.

Για το Δ.Σ .του Δικτύου «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ»