Με  ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η  Συνάντηση Εργασίας  που οργάνωσε το   Δίκτυο  «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» στην Ελασσόνα, την Τετάρτη 22/12/10, στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Δήμου Ελασσόνας με θέμα:

«ΟΛΥΜΠΟΣ: Αθλήματα βουνού -Εναλλακτικός Τουρισμός και Ανάπτυξη».

Στη συνάντηση αυτή είχαν κληθεί οι εκπρόσωποι όχι μόνο των ορειβατών και των αθλητών βουνού, αλλά και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, όπως είναι  ο Δήμος, το Δασαρχείο, ο εμπορικός Σύλλογος, το Επιμελητήριο, η Εκκλησία, η ΑΕΝΟΛ Α.Ε., οι Κτηνοτρόφοι, η ΕΑΣ, οι Βιοκαλλιεργητές κ.ά.

Ο εκπρόσωπος του Δικτύου «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» κ. Κ. Σκριάπας τόνισε ότι : «Εδώ και πολύ καιρό το Δίκτυο «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» προσπαθεί να μετατρέψει την επαρχία Ελασσόνας, σε έναν αγαπημένο τόπο προορισμού  για τους λάτρεις του φυσικού περιβάλλοντος και των αθλημάτων βουνού, αφού η περιοχή του Θεσσαλικού Ολύμπου, μπορεί να ικανοποιήσει και τον πιο απαιτητικό αναρριχητή ή ορειβάτη. Η προέλκυση τέτοιου ειδικού τουρισμού θα δημιουργήσει και νέα αναπτυξιακή δυναμική στην περιοχή.

Αυτή είναι η απάντηση του Δικτύου, αλλά και όλων των φορέων που ασχολούνται με το περιβάλλον και τη φύση, στην αναχρονιστική εμμονή κάποιων να αξιοποιήσουν τα κοιτάσματα του λιγνίτη στο Δομένικο Ελασσόνας, ενώ αγνοούν τις τεράστιες δυνατότητες και την παραγωγική δυναμική της περιοχής, που διακρίνεται όχι μόνο για τα εξαιρετικά της γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα (ΠΟΠ), αλλά  ακόμα για τις τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης δράσεων εναλλακτικού τουρισμού, που προσθέτει στην περιοχή το παγκόσμιο μνημείο της Φύσης, ο Όλυμπος».

Η συνάντηση αυτή ήταν  συνέχεια της πολύ επιτυχημένης  Ημερίδας, που διοργανώθηκε από το Δίκτυο «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» στο Δημαρχείο Ελασσόνας στις 3 Αυγούστου 2010 και  συμμετείχαν όλοι  οι ορειβατικοί και αθλητικοί σύλλογοι της περιοχής, εκπρόσωποι των συλλόγων – μελών του Δικτύου (70), άνθρωποι που ασχολούνται επαγγελματικά  για τον εναλλακτικό τουρισμό και τα αθλήματα βουνού, εκπρόσωποι φορέων και πολίτες, οι οποίοι, πέρα από το έντονο ενδιαφέρον για τη θεματολογία της Συνάντησης, κατέθεσαν και  τη δική τους προσέγγιση για την περιοχή του Ολύμπου, ως αγαπημένου προορισμού αθλητών και ορειβατών από όλο τον κόσμο.

ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

Στη συνάντηση εργασίας της περασμένης  εβδομάδας εξετάστηκαν  με κάθε λεπτομέρεια  τα εξής θέματα  : 1) Αθλήματα βουνού στην Ελλάδα και τον κόσμο, 2) Ορειβατικός και αναρριχητικός τουρισμός στον Όλυμπο, 3) Αεροπτερισμός και ποδήλατο βουνού στον Όλυμπο, 4) Προοπτικές εναλλακτικών μορφών τουρισμού στον Όλυμπο  και 5) Υποδομές επαρχίας Ελασσόνας και θα προγραμματιστούν συγκεκριμένες δράσεις για τον επόμενο χρόνο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο εκπρόσωπος του Δήμου Ελασσόνας κ. Ι .Ράπτης , τόνισε την ιδιαίτερη ευαισθησία, αλλά και την αμέριστη στήριξη του Δήμου Ελασσόνας  στις πρωτοβουλίες του Δικτύου, όπως επίσης  και την ύπαρξη στον Δήμο, στρατηγικού σχεδιασμού για την αναπτυξιακή δυναμική όλης της περιοχής, μέσα από την ανάδειξη του φυσικού κεφαλαίου που λέγεται Όλυμπος και την ανάπτυξη ήπιων μορφών εναλλακτικού τουρισμού.

ΣΠΟΥΔΑΙΟΙ ΤΕΧΝΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΣΤΟ ΔΙΚΤΥΟ «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ»

Σημειώνεται, δε, ότι όλοι οι παρακάτω, υψηλής τεχνικής κατάρτισης και ποιότητας, εισηγητές, παραμένουν  στο πλευρό του Δικτύου ¨ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ¨ ως Τεχνικοί Σύμβουλοι, προκειμένου να καθοριστούν οι προτεραιότητες, αλλά και να υλοποιηθούν δράσεις προς την κατεύθυνση του εναλλακτικού τουρισμού και των αθλημάτων βουνού, σε σχέση με τον Όλυμπο. Αυτοί είναι:

1. Νίκος Μαγγίτσης, ο παγκοσμίου  φήμης αθλητής βουνού και ορειβάτης μεγάλου υψομέτρου, ο οποίος έχει κατακτήσει και τις 7 ψηλότερες κορυφές του πλανήτη

2. Νίκ. Ντάγκας –Υπεύθυνος της TREKKING HELLAS Ανατ. Θεσσαλίας

3. Νικ. Καρύδης-Καθηγητής Φυσικής Αγωγής-Εκπαιδευτής-πρώην Αρχηγός Εθνικής Ομάδας Αλεξίπτωτου Πλαγιάς

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Μετά το τέλος της διαδικασίας και της κατάθεσης προτάσεων, αποφασίστηκε η σύσταση Συντονιστικής Επιτροπής, η οποία πολύ σύντομα  θα καθορίσει τις δράσεις και θα υποβάλει προτάσεις σχετικά με τα αθλήματα βουνού και τον εναλλακτικό τουρισμό στον Όλυμπο.

Μέλη της Επιτροπής:
Εκτός από τους τεχνικούς συμβούλους του Δικτύου, που αναφέρθηκαν παραπάνω (Μαγγίτσης, Ντάγκας, Καρύδης), στην Επιτροπή αυτή συμμετέχουν οι παρακάτω:
Εκπρόσωπος του Δήμου Ελασσόνας, Δίκτυο  «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ», ΑΕΝΟΛ Α.Ε., Δασαρχείο Ελασσόνας, Εμπορικός Σύλλογος Ελασσόνας, ΧΟΣ επαρχίας Ελασσόνας (κ. Πιτένης Αθ.), Ορειβάτες (κ. Μεζίλης Ν.), Ποδηλάτες βουνού (κ. Γκατζιούρας Στεφ.).

Παράλληλα, εκτιμάται  ότι ο σχεδιασμός και η υλοποίηση έργων υποστήριξης βιώσιμων δραστηριοτήτων στις παρολύμπιες περιοχές πρέπει να υποστηριχθούν από αναπτυξιακούς και κοινωνικούς φορείς  της επαρχίας Ελασσόνας

ΑΜΕΣΕΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ

Επίσης, το Δίκτυο «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» πιστεύει  ότι η προσπάθεια για την ανάπτυξη των αθλημάτων βουνού, πρέπει, απαραίτητα  να συνδυαστεί με την ίδρυση: 1. Σχολών ορειβασίας , αναρρίχησης, ελεξίπτωτου  πλαγιάς κ.ά. από τους ΧΟΣ και ιδιώτες, 2. Δημιουργία  αγροτουριστικής υποδομής ήπιας μορφής  στην παρολύμπια περιοχή για τη διαμονή των επισκεπτών, 3. Δημιουργία τουλάχιστον τριών καταφυγίων με όλες τις διεθνείς προδιαγραφές σε σημεία που ειδικοί θα υποδείξουν, 4. Δημιουργία οδικού Δικτύου πρόσβασης στην επαρχία Ελασσόνας, 4. Βελτίωση του «ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΜΕ ΘΕΑ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΟ», έτσι ώστε να αποτελεί πόλο έλξης ορειβατών και επισκεπτών από όλη την Ελλάδα και τον κόσμο, 5. Αξιοποίηση των Εθνικών και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων αλλά και των Αναπτυξιακών Νόμων, 6. Αξιοποίηση της υπάρχουσας υποδομής (πίστες Καλλιθέας, διάδρομοι προσγείωσης, κατασκηνώσεις Κοκκινοπηλού, καταφύγια ανάγκης, μονοπάτια κ.ά.).

Σημειώνεται ότι η επαρχία Ελασσόνας, που βρίσκεται στις πλαγιές του μυθικού βουνού, του Ολύμπου, ήδη διαθέτει αξιόλογη υποδομή για ανεμόπτερα, ελαφρού τύπου αεροπλάνα, αεροπτερισμό,  moto-cross (πίστα Καλλιθέας Ολύμπου), ποδήλατο βουνού κ.ά., υποδομή που μπορεί να εκσυγχρονιστεί, ώστε να καλύπτει τις απαιτητικές προδιαγραφές εθνικών και διεθνών αγώνων.