Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καλλιθέας και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Δολίχης σε συνεργασία με την Ομάδα «ΙΠΠΟΦΑΟΥΣ» Βορείου Ελλάδος διοργανώνουν εκδήλωση-συζήτηση στη οποία θα παρουσιαστεί το θέμα «Ανάπτυξη Νέων Καλλιεργειών στην Περιοχή Ελασσόνας: Ιπποφαές-Μύρτιλο«.
Η εκδήλωση θα γίνει την Παρασκευή 28.1.2011, ώρα 6:30 μ.μ. στο κέντρο «Αποθήκη» στην Καλλιθέα Ελασσόνας.
Οι καρποί του ιπποφαούς είναι εδώδιμοι και θρεπτικοί, αν και πολύ όξινοι (στυπτικοί) και ελαιώδεις, δυσάρεστοι αν φαγωθούν ωμοί, εκτός κι αν «υπερ-ωριμάσουν» (παγώσουν ώστε να μειωθεί η στυπτικότητα) και/ή αν αναμειχθούν με γλυκύτερο χυμό από μήλο, σταφύλλι κλπ.
Όταν οι καρποί πολτοποιηθούν, ο χυμός που προκύπτει διαχωρίζεται σε τρία στρώματα: πάνω-πάνω ενα λεπτό, πορτοκαλί καϊμάκι· στη μέση, ενα στρώμα που περιέχει, τα χαρακτηριστικά για το ιπποφαές, υψηλής συγκέντρωσης κεκορεσμένα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα· και το κατώτερο στρώμα που είναι ίζημα και χυμός.[6][7] Περιέχει λίπη που χρησιμοποιούνται για καλλυντικούς σκοπούς, τα δύο ανώτερα στρώματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για κρέμες και αλοιφές, ενώ το κατώτερο στρώμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εδώδιμο προϊόν, όπως το σιρόπι.[6] Διαβάστε περισσότερα (el.wikipedia.org)