ΤΟ ΕΡΧΟΜΕΝΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 19 ΜΑΡΤΙΟΥ, 8.30 Μ.Μ.
Μεγάλη πανηγυρική συναυλία για την 25η Μαρτίου 1821 στην Ελασσόνα: 50 ΧΟΡΩΔΟΙ – 15 ΜΟΥΣΙΚΟΙ – 3 ΣΟΛΙΣΤΕΣ

Μεγάλη πανηγυρική συναυλία διοργανώνει το Σάββατο 19 Μαρτίου στην Ελασσόνα ο σύλλογος «Πολιτιστικό Προξενείο», στα πλαίσια του εορτασμού των 190 χρόνων από την επανάσταση της 25ης Μαρτίου 1821. Στην ιδιαίτερη αυτή επετειακή εκδήλωση θα παρουσιαστούν αποσπάσματα έργων των μεγάλων μορφών του Ελληνισμού, του Διονυσίου Σολωμού, του Μακρυγιάννη και του Ρήγα Φερραίου, καθώς  και άλλα σπουδαία μουσικά έργα αφιερωμένα στη μεγάλη επανάσταση του γένους.

Τα έργα θα αποδώσει η Δημοτική Χορωδία Φαρσάλων με τη συμμετοχή της Παιδικής Χορωδίας Δήμου Ελασσόνας. Τραγουδούν οι: Εβίτα Σίμου – μέτζο, Αστέριος Τσέτσιλας – τενόρος, Χρήστος Πούρικας – βαρύτονος, Ιωάννης Γράμψας – μπάσσος, ενώ κείμενα θα διαβάσουν οι: η Βάσω Φακή, Γιώργος Θεοδοσίου και Γιώργος Σαράτσης.

Με τις χορωδίες θα συμπράξει ορχηστρικό σύνολο αποτελούμενο από τους: Σάντρα Αποστολοπούλου φλάουτο, Νίκο Γκονέλα κλαρινέτο, Θανάσης Καλαμπάκα και Σπύρος Καβαλιεράτο κιθάρα, Χρήστο Καλαμπούκα λαούτο, Γιάννη Σαμόλαδο κρουστά, Κώστα Εφταλτσίδη ακκορντεόν, Γιώτα Στεφανοπούλου – Αποστόλη Μητρά βιολί, Γιώργο Σκίμπα βιόλα, Μίλτο Γιαννό τσέλο, Γιώργο Κουλιόπουλο κοντραμπάσο και Βίκυ Ιωάννου πιάνο. Όλοι καταξιωμένοι μουσικοί, μέλη της Συμφωνικής Ορχήστρας Δήμου Λαρισαίων, καθηγητές του Σύγχρονου Ωδείου Λάρισας, του Μουσικού Σχολείου Λάρισας και της Δημοτικής Μουσικής Σχολής Φαρσάλων και Ωδείων της Θεσσαλονίκης. Διευθύνει ο μαέστρος Κωνσταντίνος Μάτης.

Η εκδήλωση, η οποία τελεί υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητρόπολης Ελασσόνας και της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Ελασσόνας, θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 19 Μαρτίου στις 8:30 μ.μ. στην αίθουσα θεάτρου «Δημάρχου Βασιλείου Φαρμάκη» του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ελασσόνας. Συμβολική τιμή εισόδου 5 €. Ελεύθερη είσοδος σε ανηλίκους και ΑμεΑ.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΦΑΡΣΑΛΩΝ

Η Μικτή Δημοτική Χορωδία Φαρσάλων ιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του 1987. Από την πρώτη στιγμή το μουσικόφιλο κοινό της πόλης αγκάλιασε και στήριξε τη χορωδία και έτσι δημιουργήθηκε ένα αξιόλογο φωνητικό σύνολο με την καθοριστική συμβολή του μαέστρου κ. Χρήστου Σάλτη. Κάθε Μάιο διοργανώνει Χορωδιακή Συνάντηση με τη συμμετοχή καταξιωμένων φωνητικών συνόλων από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Από το Νοέμβριο του 2007 τη διεύθυνση και διδασκαλία της χορωδίας έχει αναλάβει ο κ. Κωνσταντίνος Μάτης. Η χορωδία έχει σημειώσει εξαιρετικές εμφανίσεις και αποκόμισε επαίνους για τις συναυλίες που έδωσε στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το Μάρτιο του 2010 παρουσίασε με τη συμμετοχή καταξιωμένων σολίστ και ορχήστρας το έργο του Χρ. Λεοντή «Καντάτα Ελευθερίας» αποσπώντας πολύ καλές κριτικές. Σήμερα αριθμεί εξήντα μέλη και το ρεπερτόριό της περιλαμβάνει έργα Ελλήνων και ξένων συνθετών.

ΜΑΤΗΣ  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Γεννήθηκε στην Ελασσόνα, όπου ξεκίνησε τις μουσικές του σπουδές. Σπούδασε πιάνο και ανώτερα θεωρητικά στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας στην τάξη του μαέστρου Γιάννη Τσανακά. Είναι απόφοιτος του Δ.Ω.Λ. και κάτοχος των πτυχίων Αρμονίας, Ενορχήστρωσης – Ενοργάνωσης και Διεύθυνσης Μπάντας, Αντίστιξης, Φούγκας και Πιάνου. Συνέχισε τις σπουδές του στο Μόναχο, στη Hochschule für Musik und Theater München (Πανεπιστήμιο Μουσικής και Θεάτρου) στο πιάνο από όπου και αποφοίτησε τον Ιούλιο του 2007 με δίπλωμα πιάνου. Έχει δώσει ρεσιτάλ πιάνου στην Ελλάδα και στη Γερμανία (Μέγαρο μουσικής του Μονάχου, Κρατική Πινακοθήκη του Μονάχου). Διδάσκει πιάνο και ανώτερα θεωρητικά μαθήματα στο Σύγχρονο Ωδείο Λάρισας και είναι ειδικός συνεργάτης του Αρκαδικού Ωδείου Άστρους. Από το Νοέμβρη του 2007 έχει αναλάβει την καλλιτεχνική  διεύθυνση της Δημοτικής Χορωδίας Φαρσάλων και από τον Ιανουάριο του 2009 της Παιδικής Χορωδίας Δήμου Ελασσόνας.

ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΔΗΜΟΥ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ

Η Παιδική Χορωδία Δήμου Ελασσόνας ιδρύθηκε το 1976 μετά από πρωτοβουλία του αείμνηστου μαέστρου Γιάννη Τσανακά. Σε σύντομο χρονικό διάστημα άρχισε να δραστηριοποιείται καλλιτεχνικά στην πόλη της Ελασσόνας και στην ευρύτερη περιοχή σημειώνοντας αξιόλογες εμφανίσεις. Το 1996, έπειτα από παρότρυνση του μαέστρου Ορέστη Δαόπουλου, η χορωδία ανασυστάθηκε και έδωσε διάφορες συναυλίες μέχρι και το 1998. Το 2005 με μαέστρο τον Χρ. Μπαλανίκα η χορωδία εντάσσεται στην Κοινωφελή Επιχείρηση Δήμου Ελασσόνας. Από το Ιανουάριο του 2009 η διδασκαλία και διεύθυνση της παιδικής χορωδίας ανετέθη στον Κωνσταντίνο Μάτη.  Η χορωδία σήμερα αριθμεί περίπου εκατό νέα μέλη (ηλικίας 6-18 ετών) αποτελούμενη από δύο τμήματα, το νεανικό (45 μέλη) και το προκαταρκτικό τμήμα (65 μέλη). Συμμετείχε σε χορωδιακές συναντήσεις στην Ελασσόνα, Λάρισα, Κατερίνη, Κάρυστο, Πέραμα, Φάρσαλα, κ.α.