Οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων των Δημοτικών Σχολείων Δολίχης και Ολυμπιάδας προσκάλεσαν τον Δήμαρχο και το δημοτικό συμβούλιο, τον Μητροπολίτη Ελασσόνας, τον προϊστάμενο πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, την περιφερειακή διευθύντρια εκπαίδευσης Θεσσαλίας, τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, τους βουλευτές Λάρισας, τους τοπικούς φορείς και τους πολίτες να παρευρεθούν στη συνάντηση για συζήτηση περί των συγχωνεύσεων των σχολείων, την Πέμπτη 7 Απριλίου 2011, ώρα 8:00 μ.μ. στην αίθουσα «Βασιλείου Φαρμάκη» στην Ελασσόνα.

Παρευρέθηκε ο αντιδήμαρχος κ. Τζιώκας, οι δημοτικοί σύμβουλοι κ. κ. Ντ. Γκόγκου, Γκουντούρας, Πετσέτας, Καραγιάνης, Κατσιαφλιάκας, Τζημαγιώργης κ.ά., ο προϊστάμενος πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης κ. Ηλ. Αλεξανδρίδης, ο πρόεδρος Τοπικού Συμβουλίου Δολίχης κ. Π. Τσακνάκης, εκπρόσωποι φορέων και πολίτες. Από τη Δολίχη, μάλιστα, διατέθηκε λεωφορείο για δωρεάν μετάβαση των ενδιαφερομένων.

Η εισήγηση ξεκίνησε με την εισαγωγή και το χαιρετισμό του εκδότη της εφημερίδας «Η Έκδοση» κ. Απ.  Βάλλα, ο οποίος προέδρευε στη συζήτηση.

Ακολούθησε η κ. Φανή Τσακνάκη, μητέρα από τη Δολίχη η οποία, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι ενώ η δημοτική αρχή, αρχικά, ήταν σύμφωνη με την άποψη των γονέων, στη συνέχεια η δημοτική ομάδα του κ. Πασχόπουλου ψήφισε υπέρ των συγχωνεύσεων. Στο τεχνικό πρόγραμμα, ωστόσο, του Δήμου Ελασσόνας δεν προβλέπεται καμία δαπάνη για την βελτίωση των σχολείων και τόνισε τη σαρκαστική συμπεριφορά της κ. Πράτζιου, όταν συναντήθηκε με τους γονείς της Δολίχης. «Ποιος είπε ότι είναι καλύτερα τα τμήματα των 30 παιδιών; Στα φροντιστήρια γιατί είναι καλύτερα να είναι λιγότερα παιδιά; Με τί ταχύτητα θα πρέπει να μεταβαίνει το λεωφορείο στο σχολείο για φθάνει σε λιγότερο από 30 λεπτά; Ποιος εγγυάται τα έξοδα της μετακίνησης στον καταχρεωμένο δήμο; Θα γίνουν υποδομές; Με τι λεφτά; Παραμένουν ως είχαν κάποια σχολεία με μικρότερο αριθμό παιδιών. Γιατί; Ποιος κρύβεται πίσω από όλα αυτά; Τί θα γίνει με τους νέους αγρότες που επένδυσαν στην περιφέρεια; Μετανάστευση. Η μόρφωση, όμως, είναι κοινωνικό αγαθό και πρέπει να προσφέρεται δωρεάν. Δεν αντιμετωπίζεται λογιστικά. Θα πούμε όχι στη συγχώνευση. Διεκδικούμε δωρεάν και δημόσια παιδεία ως μέλη μιας ευνομούμενης πολιτείας».

Στη συνέχεια ο κ. Απ. Βάλλας ανέφερε τις επιστολές των κ. κ. Μ. Χαρακόπουλος, Αντ. Σκυλλάκου και Μ. Μαμάρα, οι οποίοι δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν. Διάβασε την τοποθέτηση του κ. Σκυλλάκου και την απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου Δολίχης, το οποίο εκφράζει τη δυσφορία του στο κλείσιμο του σχολείου και ότι είναι κοντά στον αγώνα των γονέων. Ανέφερε: Ποιοι πήραν τις αποφάσεις για τη νέα διαρρύθμιση των σχολείων; Το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε υπέρ των εξατάξιων, δηλαδή υπέρ των συγχωνεύσεων, τα οποία όμως δεν έχουν τις υποδομές.

Ακολούθησε ο κ. Ηλ. Αλεξανδρίδης, προϊστάμενος πρωτοβάθμιας εκπ/σης, ο οποίος είπε ότι βάσει της διαταγής που έλεγε ότι πρέπει να γίνουν εξαθέσια σχολεία και βάσει όλων των σχολείων των χωριών έγιναν οι προτάσεις. «Δεν είναι καλό να είναι μονοθέσια. «Γιατί έμειναν κάποια σχολεία με λίγα παιδιά; Δεν γνωρίζω. Ούτε γιατί το Πύθιο που δεν δέχτηκε να μεταφερθεί στη Δολίχη. Νομίζουμε ότι είναι καλύτερα να υπάρχει ένα τριθέσιο στη Δολίχη και στην Καλλιθέα ένα πενταθέσιο. Από το υπουργείο δεν υπάρχει δυνατότητα να υπάρχουν καλλιτεχνικά, γυμναστική κλπ. σε μέχρι τριθέσια σχολεία. Στα γραφεία της πρωτοβάθμιας εκπ/σης υπάρχουν γυμναστές που δεν έχουν αντικείμενο, ενώ θα έπρεπε να γυμνάζουν τα παιδιά του δημοτικού. Η Συκέα που δεν παρευρέθηκε συγχωνεύεται με ένα νέο σχολείο: «Ευαγγελισμού-Συκέας». Μας ζήτησαν τον αριθμό των βιβλίων για τα νέα σχολεία, αλλά εδώ θα έπρεπε να ξέρουμε τον αριθμό των παιδιών. Κρανέα: 6/θέσιο, Λιβαδίου 6/θέσιο. Το 2/θέσιο Δολίχης, το 2/θέσιο Καλυβίων και το 2/θέσιο Ολυμπιάδας μεταφέρονται σε 6/θέσιο της Καλλιθέας».

Στο σημείο αυτό παρενέβη ο αντιδήμαρχος Ελασσόνας κ. Τζιώκας και δήλωσε πως το σχολείο της Καλλιθέας είναι ήδη 6/θέσιο και είναι ψέμα ότι είναι 5/θέσιο.

Ο κ. Αλεξανδρίδης απάντησε πως εάν η αποθήκη εννοείται για τάξη, αυτό είναι άλλο θέμα.

Το λόγο στη συνέχεια πήρε ο κ. Γκουντούρας, δημοτικός σύμβουλος: «Ναι στο 6/θέσιο και πολυδύναμο σχολείο. Είναι μονόδρομος. Είναι καλύτερο για τα παιδιά αφού θα κάνουν περισσότερα μαθήματα. Τα παιδιά θα είναι αδικημένα, αφού δεν θα κάνουν τα πολλά μαθήματα. Στο 6/τάξιο θα γίνουν οι υποδομές και μας προβληματίζει μόνο  η μετακίνηση. Τα σχολεία πρέπει να είναι πολυδύναμα», ανέφερε μεταξύ άλλων ο παραπάνω και στο σημείο αυτό δημιουργήθηκε μεγάλη ένταση.

Ο δημοτικός σύμβουλος κ. Χρ. Καραγιάννης: «Είμαστε αντίθετοι στη συγχώνευση. Δεν μας πείθουν ότι θα γίνει ποιοτικότερο το σχολείο, γιατί το ακούμε χρόνια αυτό. Το θέλουμε αλλά ξέρουμε ότι θα μείνουν στις κουβέντες. Το βλέπουν όμως μόνο αριθμητικά, χωρίς να γνωρίζουν τις κοινωνίες. Σήμερα θα πάρουν το σχολείο, αύριο το αγροτικό ιατρείο. Αν όλα αυτά τα μαζέψουμε, στο τέλος δεν θα μείνει τίποτα. Λέμε όχι στις συγχωνεύσεις. Κοντά στο ξερό θα καεί και το χλωρό. Να γίνονται συγχωνεύσεις όταν συντρέχουν προϋποθέσεις, όχι όπως γίνεται τώρα. Σήμερα συζητάμε για την Δολίχη και την Ολυμπιάδα. Αύριο, είμαστε υποψιασμένοι ότι θα μιλάμε για την Καλλιθέα κλπ. Τα σχολεία για τα οποία μιλάμε είναι ζωντανά κύτταρα κι έχουν αρκετούς μαθητές. Τα χωριά θα ερημώσουν και οι άνθρωποι εκεί είναι παραγωγικοί», ανέφερε στην ομιλία του.

Ο δημοτικός σύμβουλος κ. Δ. Αβρανάς: «Τα χωριά θα παραμείνουν ζωντανά; Τα πράγματα γίνονται όλο και πιο αποκαλυπτικά. Προσπαθούν να μας διασπάσουν και να μαλώνουμε μεταξύ μας. Οι συγχωνεύσεις γίνονται για την αμορφωσιά των παιδιών μας. Συνδέονται με τις εξελίξεις στην οικονομία. Θα πρέπει να λάβουμε υπόψη τις νέες αλλαγές που σχεδιάζει το υπουργείο παιδείας. Θέλουν το σχολείο της αγοράς. Θα πληρώσουμε από την τσέπη μας την παιδεία των παιδιών μας. Τα παιδιά πρέπει να πηγαίνουν μόνο σχολείο και να μορφώνονται ουσιαστικά. Το σχολείο των συγχωνεύσεων θα βγάλει πολίτες χωρίς κρίση και χωρίς απαιτήσεις. Το όχι στις συγχωνεύσεις πρέπει να λογίζεται σε σχέση με όλα τα άλλα που ευνοούν τις συγχωνεύσεις», ήταν μερικά από τα λόγια του κ. Αβρανά.

Κ. Ν. Σάρρου, μητέρα από τη Δολίχη: «Τα χωριά μας ανήκουν στην παρολύμπια ζώνη και έχουν αυξητική τάση. Για ποιο λόγο έχουν γίνει αυτές οι εξαιρέσεις σε ορισμένα σχολεία; Με ποια κριτήρια;»

Κ. Ζανιάς Αχιλλεάς, εκπαιδευτικός: «Το υπουργείο έδωσε στη δημοσιότητα τα σχολεία που συγχωνεύονται χωρίς να ρωτήσουν. Το υπ. Παιδείας δεν επικοινωνεί με τους άμεσα εμπλεκόμενους φορείς. Οι γονείς πρέπει να παλέψουν δυνατά. Λυπάμαι για τους συναδέλφους δημοτικούς συμβούλους που άλλα έλεγαν πριν και άλλα τώρα. Αργότερα τί  θα μας πούνε; Γνωρίζουμε τι γίνεται στα σχολεία. Είμαστε εκπαιδευτικοί. Να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Είμαστε κοντά στους γονείς ως σύλλογος εκπ/κών πρωτοβάθμιας εκπ/σης. Υπέρ των συγχωνεύσεων όπως όριζε μέχρι τώρα ο νόμος. Όχι όπως θέλουν τώρα. Το οικονομικό βάρος της μετακίνησης θα πέσει στους γονείς. Οι δήμοι να μην κρύβονται γιατί αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις υποδομές. Πριν τις εκλογές άλλα έλεγαν».

Ο δάσκαλος της Δολίχης κ. Αγησίλαος Σαπουνάς απευθύνθηκε προς τον κ. Γκουντούρα: «Λέμε ναι στις συγχωνεύσεις αλλά με τις υποδομές που πρέπει. Που είναι; Χρειάζονται λεφτά. Που είναι; Η Δολίχη έχει τις υποδομές για πολυδύναμο σχολείο. Παιδιά της Δολίχης κάθε χρόνο εισάγονται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση».

Κ. Μαρία Τζίκα, μητέρα από τη Δολίχη: «Ποιος θα εγγυηθεί την ασφάλεια της μετακίνησης στο ασυντήρητο και επικίνδυνο οδικό δίκτυο; Θα αγοράσετε ειδικό λεωφορείο;  Θα υπάρχει συνοδός; Και ποιος θα πληρώσει;».

Κ. Νάνος: Ρώτησε τον κ. Αλεξανδρίδη ποιος πρότεινε και τί πρότεινε σχετικά με τις συγχωνεύσεις. Απευθυνόμενος στον κ. Γκουντούρα ανέφερε πως «τα μικρά χωριά βγάζουν πιο μορφωμένους ανθρώπους. Πόσα χωριά έχει η Ελασσόνα και πόσους μαθητές έχουν; Υπάρχει εκκλησία χωρίς καμπαναριό; Έτσι είναι και το σχολείο για το χωριό».

Κ. Αλέκα Λιόλιου, μητέρα από τη Δολίχη: «Δεν προβλέπεται ούτε ένα ευρώ στο τεχνικό πρόγραμμα. Πως θα γίνει πολυδύναμο το σχολείο; Με τί λεφτά;».

Κ. Κώστας Γκόγκος, γονέας από τη Δολίχη: «Θέλω να πούμε μόνο αλήθειες. Κάποιος δεν πήρε θέση να πει ότι αυτό είναι λάθος. Όπως στην κ. Πράτζιου, έτσι κι εδώ. Δεχόμαστε την κοροϊδία. Δεν δεχόμαστε να πάμε στην Καλλιθέα. Να τ’ αφήσουμε όλα στο χωριό και να έρθουμε στην Ελασσόνα; Γιατί; Θα ευχαριστηθείτε; Κόψτε από το μισθό σας. Γιατί κάποια σχολεία με λίγα παιδιά παραμένουν; Ντροπή μας».

Κ. Μπαμπούλης, συνταξιούχος εκπαιδευτικός: «Έτσι θα γίνεται από εδώ και πέρα η συζήτηση γιατί τα πράγματα είναι σκούρα. Ούτε την υπουργό ρώτησαν για τη συγχώνευση. Άλλοι αποφασίζουν και πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε. Κύριε Γκουντούρα, ως πάρεδρος του παιδαγωγικού ινστιτούτου ομιλούσατε; Να μην γίνεστε φαιδροί κύριοι. Δεν σας πάει αυτό το ύφος. Να αντιληφθούμε ότι τα σχολεία, έτσι κι αλλιώς, θα κλείσουν γιατί οι παραγωγοί θα αδυνατούν να πουλήσουν τα προϊόντα τους».

Κ. Πασχαλιά Στεργιούλα, μητέρα από τη Δολίχη: «Από πού προκύπτει ότι τα πολυδύναμα σχολεία είναι καλύτερα; Δεν υποβαθμίζεται η παιδεία;».

Κ. Ηρακλής Λιόλιος: «Είμαι από τη Δολίχη. Δώσαμε περιουσία στα σχολεία απ’ όταν ήμουν πρόεδρος της Κοινότητας. Το σχολείο της Δολίχης, κτιριακά, είναι από τα καλύτερα και έχει υποδομές. Διετέλεσα νομαρχιακός σύμβουλος και έρχονταν θέματα για συγχωνεύσεις σχολείων. Με συζήτηση όμως. Τώρα δεν υπάρχει διάλογος. Περίμενα να κληθεί ο κ. Αλεξανδρίδης. Να κληθεί και από το δικό μας δήμο που δεν κλήθηκε. Ασφαλώς και προτείνω το 3/θέσιο της Δολίχης όπως ο κ. Αλεξανδρίδης. Η Καλλιθέα δεν έχει τις υποδομές και ο δήμος έχει 15 εκατομμύρια χρέος. Στο τεχνικό πρόγραμμα δεν εντάχθηκε, ούτε για τον τύπο, η αναβάθμιση των σχολείων».

Κ. Γεράσης: Είμαι στα πρόθυρα της συνταξιοδότησης και διετέλεσα δ/ντης σχολείου. Έχω περάσει από πολλούς τύπους σχολείων. Τα μεγάλα τα σχολεία δεν θα γίνουν τώρα. Είναι ουτοπία. Όταν ωριμάσουν οι συνθήκες και γίνουν οι υποδομές, τότε να μιλάμε για συγχωνεύσεις. Δεν υπάρχει προσωπικό. Τα μεγάλα σχολεία είναι άντρο βίας και δημιουργούνται ομάδες. Στο σχολείο που είμαι, ακόμη έρχονται οι νέες θέσεις. Να μείνουν τα σχολεία όπως έχουν».

Η κ. Βάια Παπαδημητρίου διάβασε το  ψήφισμα των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Δολίχης και Ολυμπιάδας, βάσει του οποίου ανέφερε τον ικανοποιητικό αριθμό των μαθητών και την αυξητική του τάση, τις άριστες υποδομές των σχολείων, τις δυσκολίες που υπάρχουν λόγω της μορφολογίας του εδάφους, την ταλαιπωρία των παιδιών που θα περνάνε από πολλά χωριά, τη διαμαρτυρία για το γεγονός ότι κάποια σχολεία με μικρότερο αριθμό παιδιών παραμένουν ανοικτά, την επικινδυνότητα της μετακίνησης, τις εξοντωτικές επιπτώσεις για τις οικογένειες των παιδιών που θα αναγκαστούν να μεταναστεύσουν στην περίοδο που μαστίζει η ανεργία, ενώ ανέφερε πως θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι ουσιαστικοί λόγοι ώστε τα σχολεία της Δολίχης και της Ολυμπιάδας να εξαιρεθούνε από τη συγχώνευση.

Κ. Πολίτης: «Ο αγώνας ξεκινάει σήμερα. Η απόφαση της υπουργού είναι επιλεκτική. Πρέπει να ξεσηκωθείτε. Είμαι υπέρ, προσωπικά, στα 12/θέσια σχολεία. Μόνο σε ελάχιστα όμως σχολεία έχουν τις ειδικότητες. Δεν υπάρχει υλικοτεχνική υποδομή. Δεν εντάχθηκε ούτε καν στο τεχνικό πρόγραμμα. Πρέπει όλοι οι γονείς των σχολείων που συγχωνεύονται και όλοι μαζί να πάμε στην υπουργό για να βρούμε το δίκιο μας. Είναι άδικο να μην εξαιρεθούν και τα σχολεία της Δολίχης και της Ολυμπιάδας. Όταν γίνουν οι υποδομές, μόνο τότε, να δούμε το ενδεχόμενο των συγχωνεύσεων. Οι νέοι πρέπει να παραμείνουν στα χωριά. Αυτοί που έκαναν την αντίθετη πρόταση να μην νιώθουν άνετα».

Κ. Χατζηαυγέρη, διευθύντρια δημοτικού σχολείου Καλλιθέας: «Το κτίριο του σχολείου της Καλλιθέας περιλαμβάνει 5 αίθουσες και η 6η είναι πληροφορικής και βιβλιοθήκη. Έχει ένα γραφείο μεγάλο και μεγάλο χώρο. Το μονοθέσιο νηπιαγωγείο έχει ένα μικρό χώρο. Η κατάστασή του είναι κακή, υπάρχει μελέτη και θα πρέπει να συντηρηθεί. Προσωπικά είμαι υπέρ των 6/θέσιων σχολείων και αμφισβητώ τις υλικοτεχνικές δομές των άλλων σχολείων».

Κ. Τζιώκας, αντιδήμαρχος Ελασσόνας: «Τα παιδιά μου πήγαν στο 2/θέσιο της Αζώρου. Συζητούσαμε από παλιά να γίνει συγχώνευση στο Σαραντάπορο. […] Κατάλαβα ότι όλοι οι γονείς είναι υπέρ του 6/θέσιου σχολείου. Τα σχολεία της Καλλιθέας και του Σαρανταπόρου μπορούν να λειτουργήσουν 6/θέσια. Ελλείψεις στα σχολεία πάντα υπήρχαν έτσι κι αλλιώς». Στο σημείο αυτό δημιουργήθηκε ένταση στους παρευρισκόμενους. «Είμαι υπέρ λειτουργίας 6/θέσιου σχολείου», συνέχισε και ακολούθησε η αποδοκιμασία από την πλειοψηφία του κοινού. «Από τη στιγμή που δεν περιγράφει το υπουργείο πως θα γίνουν οι συγχωνεύσεις, εμείς πως θα εντάσσαμε στο τεχνικό πρόγραμμα τις νέες αίθουσες;». Η αποδοκιμασία που ακολούθησε ήταν πιο έντονη. Ο κ. Βάλλας ανέφερε στον κ. Τζιώκα ότι «λειτουργείτε σαν κυβερνητικός εκπρόσωπος». Ο κ. Τζιώκας αντέδρασε για την κριτική και ο κ. Βάλλας του είπε πως «βεβαίως και μπορούμε να κρίνουμε τους αιρετούς. Έχω δικαίωμα να σας κρίνω γιατί είμαι πολίτης και είστε αιρετός».

Κ. Αργυρόπουλος, συν/χος εκπ/κός: Από το 1974 έως τώρα συνδέομαι με τη Δολίχη. Η Ολυμπιάδα και η Δολίχη είναι από τα πιο δυναμικά χωριά. Στη Δολίχη, αυτήν την ώρα, μπορεί να παίζουν παιδιά στο φωτισμένο γήπεδο. Έχει μία θαυμάσια πλατεία και μία αρχαιολογική εκκλησία. Τα παιδιά της Δολίχης πρόκοψαν και μορφώθηκαν. Ας μείνουν τα σχολεία σε κάποια χωριά και σε άλλα ας συγχωνευτούν για να  δούμε εάν ευδοκιμεί το πολυδύναμο σχολείο. Σε τέτοια χωριά τα σχολεία πρέπει να μείνουν. Η ζωή δεν είναι μόνο χρήμα. Να μην κλείσει το δημοτικό σχολείο Δολίχης και Ολυμπιάδας. Ναι στην αποκέντρωση».

Κ. Κατής: Με την ιδιότητα του γονέα επέλεξα να μεταφέρω τα παιδιά μου στην Καλλιθέα από το Πύθιο. Όμως απογοητεύτηκα γιατί δεν είχε τις ειδικότητες που προσδοκούσα. Είναι κουραστική η διαδικασία της μετακίνησης και προκαλεί απέχθεια στα παιδιά. Τα νέα σχολεία, από εδώ και στο εξής, θα μας οδηγήσουν να βάλουμε το χέρι στην τσέπη. Είμαι ενάντια στις συγχωνεύσεις. Πρόκειται για σχολεία της αγοράς. Η σημερινή εκδήλωση, θεωρώ, είναι η αρχή του αγώνα».

Κ. Αγριόδημος, γονέας από τη Συκέα: «Κύριε Γκουντούρα, ποιον ρωτήσατε και αποφασίσατε για εμάς; Τα δικά μας παιδιά δεν πρόκειται να τα στείλουμε στον Ευαγγελισμό».

Κ. Πιτένης: «Ήταν πολύ βιαστική απόφαση. Στο δεύτερο μήνα του Καλλικράτη –πάνω στην αντράλα- προστέθηκε και αυτό. Ο νέος νόμος είναι άριστος, αλλά δύσκολο να εφαρμοστεί λόγω των τεχνικών εμποδίων. Πρέπει να εξεταστούν εκ νέου οι όροι».

Κ. Πετσέτας, δημοτικός σύμβουλος: Αρνήθηκε να πάρει το λόγο, διότι, όπως ανέφερε, ήταν εκτός προγραμματισμού και δεν αναφέρθηκε στην αρχή από τον πρόεδρο της συζήτησης κ. Βάλλα. Ο κ. Βάλλας του ζήτησε συγγνώμη γιατί δεν τον είδε.

Στην ένταση που ακολούθησε η κ. Βάια Παπαδημητρίου απευθυνόμενη στον κ. Τζιώκα ανέφερε πως «Δεν σας ξέρω και δεν με ξέρετε. Εδώ δεν μαζευτήκαμε γιατί είμαστε κατά του ΠΑΣΟΚ, αλλά γιατί είμαστε γονείς».

Κ. Μπασριαβάκος. «Με λυπεί το γεγονός ότι οι σημερινοί γονείς δεν ενδιαφέρονται για την παιδεία, αλλά για την εκπαίδευση των παιδιών. Η παιδεία δεν υπάρχει. Προσέξτε οι γονείς να μην πέσετε θύματα κομματικών εκμεταλλεύσεων».

Κ. Πλιάτσικας, δάσκαλος Συκέας: «Έχουμε τέλειο σχολείο, χωρίς ελλείψεις και καινούργιο νηπιαγωγείο. Κλείνουν το σχολείο χωρίς να το δούνε. Επιθυμούμε να το επανεξετάσουν».

Κ. Πετσέτας, δημοτικός σύμβουλος: «Είμαι από τους πρώτους που έγιναν μάρτυρες του αγώνα των γονέων της Δολίχης και ήρθα για να ενισχύσω τον αγώνα με την παρουσία μου. Χαρακτήρισα την απόφαση της υπουργού βιαστική και πρόχειρη. Αγωνίζομαι για το σχολείο του χωριού μου (Συκέας).

Τέλος, το λόγο πήρε ο κ. Αλεξανδρίδης, αλλά τον διέκοψε ο αντιδήμαρχος κ. Τζιώκας αποκαλώντας τον ψεύτη. Το πλήθος αποδοκίμασε έντονα για άλλη μια φορά τον αντιδήμαρχο και αποχώρησε από την αίθουσα. «Δεν ήμουν ποτέ ψεύτης στα 37 χρόνια υπηρεσίας μου» ανέφερε ο προϊστάμενος της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Όταν επέστρεψε στην αίθουσα ο κ. Τζιώκας, ο κ. Αλεξανδρίδης τόνισε πως εάν ενημερωθεί ο δήμαρχος για την συμπεριφορά του θα πρέπει να τον εγκαλέσει.

Σε ερωτήσεις των παρευρισκομένων σχετικά με την επίσημη εκπροσώπηση του δημοτικού συμβουλίου για γνωστοποίηση των θέσεων του δήμου Ελασσόνας στους παρόντες της συγκεκριμένης συνάντησης, η απάντηση από τους δημοτικούς συμβούλους ήταν πως δεν υπάρχει επίσημη εκπροσώπηση.

Σημείωση: Ενδεχομένως να υπάρχουν ασάφειες σε ονόματα, ιδιότητες.