Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων των Δημοτικών Σχολείων Δολίχης και Ολυμπιάδας.

Ελασσόνα, 8.4.2011

Προς Υπουργό Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης κ. Άννα Διαμαντοπούλου

Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,

Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε ότι τα σχολεία μας συγχωνεύονται στο δημοτικό σχολείο Καλλιθέας, παρ’ όλο που η πρόταση της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ελασσόνας είναι το σχολείο της Δολίχης να προβιβαστεί σε 3/θέσιο από 2/θέσιο, δεδομένου ότι πληροί τις προδιαγραφές και μπορεί να συγχωνευτεί με το δημοτικό σχολείο του Πυθίου.

Σας γνωρίζουμε τα παρακάτω σχετικά:

Ήδη επισκεφθήκαμε δύο φορές την προϊσταμένη Περ/κής Εκπ/σης Θεσσαλίας κ. Κων. Πράτζιου με σκοπό να επανεξεταστεί το θέμα για τη συγχώνευση των σχολείων μας. Ακολούθησαν επισκέψεις στον περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστό, στον δήμαρχο Ελασσόνας κ. Γ. Πασχόπουλο και στον προϊστάμενο Πρωτοβάθμιας Εκπ/σης Ελασσόνας.

Στην τελευταία συνάντηση, την οποία διοργανώσαμε την 7η Απριλίου 2011, στην αίθουσα «Βασιλείου Φαρμάκη» στην Ελασσόνα, για συζήτηση των συγχωνεύσεων των δημοτικών σχολείων Δολίχης και Ολυμπιάδας δεν παρευρέθηκε ο δήμαρχος Ελασσόνας (χωρίς, επίσης, να υπάρχει επίσημη εκπροσώπηση του Δήμου), καθώς επίσης ούτε η περιφερειακή διευθύντρια εκπαίδευσης Θεσσαλίας, παρ’ όλο που είχαν καλεστεί.

Ο διάλογος που έγινε περιγράφεται παρακάτω:

Ο αντιδήμαρχος κ. Τζιόκας και ο δημοτικός σύμβουλος Ελασσόνας κ. Γκουντούρας, αναφέρθηκαν υπέρ των συγχωνεύσεων και σε δημιουργία 6/θέσιων σχολείων. Απέφυγαν, μάλιστα, την οποιαδήποτε συζήτηση για αλλαγή του σχεδίου των συγχωνεύσεων των σχολείων μας. Στις δε ερωτήσεις που τέθηκαν από τους γονείς των παιδιών, σχετικά με την χιλιομετρική απόσταση, η οποία υπερβαίνει τα 10 χιλιόμετρα, τις ανύπαρκτες υποδομές των σχολείων και την ασφαλή μεταφορά των παιδιών, δεν έδωσαν καμία απάντηση.

Στις θέσεις των ανωτέρω ήταν αντίθετοι όλοι οι παρόντες εκπαιδευτικοί, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος του συλλόγου εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπ/σης Ελασσόνας, καθώς και η συντριπτική πλειοψηφία των παρευρισκομένων. Την έντονη αντίθεσή τους εξέφρασαν, επίσης, οι δημοτικοί σύμβουλοι Ελασσόνας κ. κ. Χρ. Καραγιάννης και Δημ. Αβράνας.

Η διευθύντρια του δημοτικού σχολείου Καλλιθέας παραδέχτηκε τις άθλιες κτιριακές υποδομές του σχολείου, αφού ανέφερε την απαραίτητη συντήρησή του στα κουφώματα και στην οροφή. Ανέφερε, επίσης, ότι οι αίθουσες δεν επαρκούν για να γίνει 6/θέσιο.

Ο Προϊσταμένος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Ηλ. Αλεξανδρίδης δήλωσε ότι η πρόταση της υπηρεσίας του για το σχολείο της Δολίχης είναι να παραμείνει ανοικτό και μάλιστα να προβιβαστεί σε 3/θέσιο από 2/θέσιο που είναι τώρα, δεδομένου ότι το σχολείο της Δολίχης είναι κατάλληλο.

Οι γονείς τονίσαμε ότι τα χωριά μας ανήκουν στον ορεινό όγκο του Ολύμπου και ότι τα σχολεία μας έχουν ικανοποιητικό αριθμό παιδιών με αυξητική τάση, βάσει στατιστικών. Αναφέραμε ότι έχουμε επενδύσει στον τόπο μας, ότι τα χωριά μας είναι «ζωντανά» και ότι από τα σχολεία μας εισάγονται ετησίως αρκετοί φοιτητές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Τονίσαμε, επίσης, ότι ο δήμος Ελασσόνας δεν συμπεριέλαβε καμία δαπάνη για τη βελτίωση των σχολικών μονάδων στο τεχνικό του πρόγραμμα και προϋπολογισμό που ψήφισε πριν λίγες μέρες. Ζητήσαμε απάντηση όσον αφορά τα κριτήρια που λήφθηκαν υπ’ όψιν ώστε τα σχολεία με ελάχιστους μαθητές (κάτω των δέκα) να μην συγχωνεύονται και να συγχωνεύονται τα δικά μας, δεδομένου, μάλιστα, ότι η χιλιομετρική απόσταση προς την Καλλιθέα υπερβαίνει τα 10 χιλιόμετρα.

Επιπλέον, την 11η Απριλίου 2011, οι γονείς της Δολίχης και της Ολυμπιάδας επισκεφθήκαμε εκ νέου τον δήμαρχο Ελασσόνας, για να συζητήσουμε ξανά το θέμα των συγχωνεύσεων. Ο δήμαρχος μας δήλωσε πως ο δήμος Ελασσόνας γνωρίζει την κακή κατάσταση του σχολείου της Καλλιθέας, αλλά επειδή είναι υπερχρεωμένος, αδυνατεί να διαθέσει το ελάχιστο για τη βελτίωση των κτιριακών εγκαταστάσεων, καθώς και τη μεταφορά των παιδιών.

Κυρία Υπουργέ,

Σας παρακαλούμε να λάβετε υπ’ όψιν σας όμως, ότι, εκτός των άλλων, η Δολίχη έχει μακραίωνη ιστορία, δεδομένου ότι αποτελούσε μέλος της Αρχαίας Περραιβικής Τρίπολης, η οποία αποτέλεσε την πρώτη εν Ελλάδι αμφικτιονία.

Τα Τοπικά Συμβούλια Δολίχης και Ολυμπιάδας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Η Τριπολίτιδα», ο Σύλλογος Γυναικών «Φίλα Ευβιότου», ο Αθλητικός Όμιλος «Ο Δολιχιακός» και ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Δολίχης, αντιλαμβανόμενοι ότι το θέμα των συγχωνεύσεων μας αφορά όλους, στηρίζουν τον αγώνα για τη συνέχιση της λειτουργίας του σχολείου μας.

Είμαστε κι εμείς της ιδέας για ίδρυση πολυδύναμων σχολείων με όλες τις ειδικότητες για καλύτερη μόρφωση των παιδιών, όπως κι εσείς καθημερινά υποστηρίζετε. Θέλουμε σχολείο με ξένες γλώσσες, εικαστικά, πληροφορική, μουσική, γυμναστική, τέχνες και πολιτισμό. Θέλουμε σχολείο με υλικοτεχνική υποδομή. Με αίθουσες διδασκαλίας, με αίθουσα θεάτρου και αίθουσα εστιατορίου για λειτουργία ολοήμερου σχολείου.

Όμως, κ. Υπουργέ, όχι μόνο δεν υπάρχουν αυτές οι υποδομές, αλλά ο δήμος Ελασσόνας είναι καταχρεωμένος και αδυνατεί να ανταπεξέλθει στα νέα μέτρα, αφού θα πρέπει να αναλάβει τις κτιριακές υποδομές και να επωμιστεί την ασφαλή μεταφορά των παιδιών με ειδικά λεωφορεία και συνοδό. Επιπλέον, στο τεχνικό πρόγραμμα και τον προϋπολογισμό που ψήφισε δεν περιλαμβάνει δαπάνες για τα πολυδύναμα σχολεία.

Εσείς, κ. Υπουργέ, θα στέλνατε τα παιδιά σας σε ένα τέτοιο κτίριο, σαν αυτό του δημοτικού σχολείου Καλλιθέας, με κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα των παιδιών; Σε ένα ασυντήρητο οδικό δίκτυο, η κατάσταση του οποίου χειροτερεύει τους χειμερινούς μήνες από τα χιόνια και τους πάγους;

Γνωρίζετε, επίσης, ότι στο Δήμο Ελασσόνας τα περισσότερα σχολεία δεν συγχωνεύονται, παρ’ όλο που κάποια έχουν ελάχιστο αριθμό μαθητών, ενώ, μάλιστα, κάποια παραμένουν μονοθέσια; Τα σχολεία μας συγχωνεύονται μήπως επειδή δεν «χτυπήσαμε την πόρτα» κάποιου παράγοντα;

Κυρία Υπουργέ, σας ζητούμε να επανεξετάστε την απόφαση που πήρατε για τα σχολεία μας και σας προτείνουμε μέχρι να δημιουργηθούν οι υποδομές στο δημοτικό σχολείο Καλλιθέας και μέχρι να κατασκευαστεί νέα στέγη, καθώς και να επισκευαστεί γενικά όλο το κτίριο να παραμείνουν τα σχολεία μας ανοικτά.

Θέλουμε σωστή δωρεάν παιδεία και ασφάλεια για τα παιδιά μας.

Εκ των προτέρων

Σας ευχαριστούμε πολύ

Με τιμή

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Βουλευτές Ν. Λάρισας

Περιφερειάρχης Θεσσαλίας

Δήμαρχος Ελασσόνας

Προϊσταμένη Περ/κής Εκπ/σης Θεσσαλίας

Προϊστάμενο Πρωτοβάθμιας Εκπ/σης Θεσσαλίας

Έντυπος και Ηλεκτρονικός Τύπος