Πραγματοποιήθηκε το πολιτικό μνημόσυνο του Τάκη Τσιόγκα την Κυριακή 17 Απριλίου, στις 12 το μεσημέρι, στο Πολιτιστικό Κέντρο Δολίχης. Το μνημόσυνο οργάνωσε η Επιτροπή Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ.
Την ίδια μέρα, ωστόσο, ονομάστηκε επισήμως η αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Δολίχης σε αίθουσα «Τάκης Τσιόγκας» από επίσημη εκπροσώπηση του Δήμου Ελασσόνας.
Την εκδήλωση συντόνιζε ο κ. Δημήτριος Αβρανάς.
Πρώτος εκφώνησε λόγο ο πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου κ. Ευάγγελος Τσακνάκης. Ο λόγος του εστίαζε στο πρόσωπο του Τάκη Τσιόγκα ως συγχωριανό, φίλο και συγγενή. Ανέφερε και τους λόγους που προτάθηκε στο δήμο Ελασσόνας από τον πολιτιστικό σύλλογο και τον αθλητικό όμιλο να ονομαστεί η δημοτική αίθουσα του πολιτιστικού κέντρου σε αίθουσα «Τάκης Τσιόγκας».
Αγαπητοί παρευρισκόμενοι, συγχωριανοί, φίλες και φίλοι.
Πέρασε ήδη ένας χρόνος από την ημέρα που αποχαιρετήσαμε τον Τάκη σε αυτήν την αίθουσα, μιας και η επιθυμία του ήταν να κηδευτεί στη γενέτειρά του.
Ο Τάκης, που γεννήθηκε στο χωριό μας το 1956,  από γονείς αγρότες στο επάγγελμα, σε όλη του τη ζωή υπηρέτησε πιστά την τάξη από την οποία προερχόταν. Τη Δολίχη, που πολύ αγαπούσε, επισκεπτόταν συχνά, διατηρώντας τις επαφές του μαζί μας. Το 1981 μέχρι το 1983 διετέλεσε πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Δολίχης, ενώ υπήρξε και ιδρυτικό του μέλος. Δεν έπαψε ποτέ να νοιάζεται για το χωριό του παρ΄ όλο που ανέβηκε πολύ ψηλά. Συχνά, συνέβαλε για την οικονομική ενίσχυση της ποδοσφαιρικής ομάδας, στην οποία, μάλιστα, υπήρξε και ποδοσφαιριστής της.
Το ενδιαφέρον του όμως για τη Δολίχη δεν σταματάει εδώ. Ήταν κοντά στους γεωργούς, τους κτηνοτρόφους, τους συνταξιούχους και σε όλους όσοι τον είχαν ανάγκη. Ο Τάκης δεν έκανε εξαιρέσεις. Ενδιαφερόταν για κάθε είδους δραστηριότητα, πολιτιστική ή πνευματική. Για χάρη του Τάκη, για παράδειγμα, ο καθηγητής αρχαιολογίας κ. Γεώργιος Χουρμουζιάδης ήταν κεντρικός ομιλητής στο φεστιβάλ «Περραιβική Τρίπολις» στη Δολίχη, πριν δύο χρόνια. Ενδιαφερόταν για τα μνημεία, όπως, για παράδειγμα, το βυζαντινό ναό της Δολίχης, όταν με τον ιερέα του χωριού επισκέφθηκε το υπουργείο πολιτισμού προκειμένου να ζητήσει χρηματοδότηση για τη συντήρησή του. Ενδιαφέρθηκε ακόμη και για την ιστοσελίδα μας, όταν πρότεινε πρακτικές βελτίωσής της.
Ο Τάκης τύγχανε ευρύτερης αποδοχής, όχι μόνο στο νομό Λάρισας, αλλά και σ’ όλη την Ελλάδα. Η πορεία του μας έκανε πολύ υπερήφανους.
Νιώθαμε μεγάλη τιμή όταν μας ρωτούσαν: Από το χωριό του Τάκη Τσιόγκα είστε;
Λέγαμε: Ένα μικρό χωριό σαν τη Δολίχη κατάφερε να έχει το δικό του βουλευτή. Ή, από τη Δολίχη είναι ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας.
Τα Διοικητικά Συμβούλια, του Πολιτιστικού Συλλόγου Δολίχης και της ποδοσφαιρικής ομάδας, λοιπόν, ανεπηρέαστα από πολιτικές πεποιθήσεις, ομόφωνα, πρότειναν στο δημοτικό συμβούλιο Ελασσόνας να ονομαστεί η αίθουσα του πολιτιστικού κέντρου σε αίθουσα «Τάκης Τσιόγκας», ως ελάχιστο δείγμα φόρου τιμής στον Τάκη. Επίσης και το δημοτικό συμβούλιο Ελασσόνας, έπειτα από τη θετική εισήγηση του Τοπικού Συμβουλίου Δολίχης, ομόφωνα, αποφάσισε να δοθεί η ονομασία αυτή στην αίθουσα του πολιτιστικού κέντρου Δολίχης, το οποίο ανήκει στο δήμο.
Επιπλέον, την προηγούμενη εβδομάδα, ο πολιτιστικός σύλλογος και ο αθλητικός όμιλος Δολίχης εκπληρώσαμε την επιθυμία του Τάκη φυτεύοντας τριάντα έλατα σε τοποθεσία του βουνού «Ξύλο».
Και η αίθουσα αυτή, τέλος, θα μας θυμίζει για πάντα τον σπουδαίο, συγγενή, φίλο και συγχωριανό μας. Τον Τάκη Τσιόγκα.
Ευχαριστώ.
Ακολούθησε ο γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ κ. Γιώργος Χαρίτος. Η ομιλία του εστίαζε στην πολιτική πορεία του Τάκη Τσιόγκα. Η Επ. Περ. Θεσσαλίας του ΚΚΕ, σε σχετική ανακοίνωσή της, επισημαίνει:«Συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την απώλεια του αγαπημένου συντρόφου Τάκη Τσιόγκα. Ο σύντροφος Τάκης Τσιόγκας μένει πάντα χαραγμένος στη συλλογική μνήμη του Κόμματος, της εργατικής τάξης, όλων των εκμεταλλευομένων, καθώς, στη σύντομη ζωή του, τα έδωσε όλα, απλόχερα, στην υπόθεση του αγώνα, για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.
Η πρόωρη απώλειά του άφησε μεγάλο κενό, ιδιαίτερα σήμερα που η εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα δέχονται πρωτοφανή επίθεση σε όλα τα δικαιώματά τους από την κυβέρνηση και τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, τις δυνάμεις του κεφαλαίου και την ΕΕ.
Πιστός στις ιδέες και αξίες του ΚΚΕ, με την αποφασιστική και αταλάντευτη στάση του διαπαιδαγώγησε νέα γενιά κομμουνιστών και πρωτοπόρων αγωνιστών. Η ακλόνητη πίστη του στα ιδανικά της εργατικής τάξης, ο σταθερός προσανατολισμός στην ταξική γραμμή της ρήξης και της ανατροπής του καπιταλιστικού συστήματος, τον έκανε να ξεχωρίζει ως κομμουνιστής και γνήσιος αγωνιστής, ηγέτης της τάξης του. Γι’ αυτό και έζησε μια ζωή πλούσια, γεμάτη, αληθινή, αν και τόσο σύντομη.
Από μικρό παιδί φτωχής αγροτικής οικογένειας αγωνιστών του ΕΛΑΣ και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, υιοθέτησε αυτές τις ιδέες, ζώντας κι ο ίδιος από κοντά τις συνέπειες από τις διώξεις συγγενών του, λόγω ακριβώς του πολιτικού τους προσανατολισμού. Από τότε και μέχρι το θάνατό του, σε όποιο καθήκον του χρέωνε το Κόμμα του, ποτέ δεν έκανε πίσω. Σ’ όλη αυτή την περίοδο δεν έκανε πίσω σε δυσκολίες, δεν υπήρχαν δισταγμοί, πισωγυρίσματα για το σύντροφο Τάκη.
Ανυποχώρητος την περίοδο της κρίσης ’90-’91, υπερασπίζει τον επαναστατικό χαρακτήρα του Κόμματος ενάντια στους οπορτουνιστές. Συμβάλλει καθοριστικά στην ιδεολογική διαπάλη που αναπτύσσεται στη Θεσσαλία με όσους επιχείρησαν να διαλύσουν το ΚΚΕ. Την ίδια ασυμβίβαστη στάση κράτησε και αργότερα όταν ορισμένοι κύκλοι, δυναμώνοντας την αντικομμουνιστική τους επίθεση, επιχείρησαν να πλήξουν το Κόμμα.
Ατσαλωμένος, βγαίνει μπροστά στις απότομες στροφές της ταξικής πάλης. Με βαθύ το αίσθημα της διεθνιστικής αλληλεγγύης αντιδρά έμπρακτα στους δοκιμαζόμενους από τις ιμπεριαλιστικές σφαγές λαούς. Από τους πρώτους επισκέπτεται το βομβαρδισμένο από ΝΑΤΟικά αεροπλάνα Βελιγράδι, την αποκλεισμένη Παλαιστίνη, τη Ραμάλα με αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ, βρίσκεται κοντά στους φυλακισμένους Τούρκους κομμουνιστές.
Ο σύντροφος Τάκης τίμησε την τάξη του και το ΚΚΕ που τον εμπιστεύτηκε. Γνώρισε το μεγαλείο που κρύβει η αναγνώριση, από τους απλούς ανθρώπους του μόχθου, της ανιδιοτελούς προσφοράς του. Εβλεπαν στο πρόσωπό του τον κομμουνιστή, το δικό τους άνθρωπο, γνήσιο παιδί της τάξης τους. Αυτό απέδειξε η ζωή από το 1975 που εντάχθηκε στην ΚΝΕ και αργότερα όταν σαν στέλεχος του Κόμματος εκλέγεται στο Διοικητικό Συμβούλιο του Εργατικού Κέντρου και αναλαμβάνει γραμματέας του, περίοδος – αφετηρία ανάδειξής του σε ηγέτη της εργατικής τάξης, οπότε και το 1999 αναλαμβάνει πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, ιδρυτικό στέλεχος του ΠΑΜΕ και μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας του. Αυτό απέδειξε και τα χρόνια 2001, 2004 και 2007 που διετέλεσε βουλευτής του ΚΚΕ στο αστικό Κοινοβούλιο.
Η ισχυρή παρακαταθήκη που αφήνει ο σύντροφος Τάκης μας συνοδεύει αποφασιστικά στους σημερινούς καιρούς: Στον ταξικό πόλεμο, που πρέπει η εργατική τάξη και οι σύμμαχοί της να κηρύξουν στους αντιπάλους τους, για να βρει δικαίωση η πιο ριζοσπαστική ιδέα, της κατάργησης της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, και έτσι να εκπληρώνονται οι ανάγκες των πολλών κι όχι μιας χούφτας μονοπωλίων».

Με το τέλος της ομιλίας του κ. Γ. Χαρίτου, προβλήθηκε βίντεο για τη ζωή και την πορεία του Τάκη, η οποία προκάλεσε έντονη συγκίνηση στους παρευρισκόμενους. Επιπλέον υπήρχε και φωτογραφικό υλικό, που εκτέθηκε, για τη ζωή του Τάκη.
– 
Στη συνέχεια έγιναν τα αποκαλυπτήρια της πλάκας για την ονομασία της αίθουσας του δημοτικού πολιτιστικού κέντρου σε αίθουσα «Τάκης Τσιόγκας» από τον επίσημο εκπρόσωπο του Δήμου Ελασσόνας, αντιδήμαρχο κ. Νίκο Καψάλη, ο οποίος ανακοίνωσε την ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Ελασσόνας, σχετικά με την ονομασία της αίθουσας του πολιτιστικού κέντρου σε αίθουσα «Τάκης Τσιόγκας».
Με το πέρας των αποκαλυπτηρίων της πλάκας για την ονομασία, ακολούθησε πορεία προς το κοιμητήριο της Δολίχης και κατάθεση λουλουδιών στο μνήμα του εκλιπόντος.
Τέλος, προσφέρθηκε καφές σε όλα τα καταστήματα της Δολίχης.