Την Μεγάλη Πέμπτη, οι Δολιχαίες ζύμωναν το πασχαλόψωμο. Το λέγανε «φτασμιδίτικο» και παρασκευαζόταν όπως τα τσουρέκια, αλλά η μαγιά γινόταν με βασιλικό και ρεβίθια. Το ψωμί αυτό ψηνόταν εκείνη την ημέρα, αλλά το έτρωγαν την Κυριακή του Πάσχα. Το πρωί, οι γυναίκες τοποθετούσαν συμβολικά ένα κόκκινο πανί που σήμαινε το θάνατο του Χριστού, συνήθως, στην αυλή του σπιτιού. Επιπλέον, έβαφαν με κόκκινη μπογιά σε σχήμα σταυρού τα μέτωπα των παιδιών, καθώς και τις πλάτες των προβάτων. Την Μ. Πέμπτη, επίσης, βάφονταν και τα αυγά.

Την Μ. Πέμπτη και την Μ. Παρασκευή, οι νέες ανύπανδρες κοπέλες μάζευαν λουλούδια για το στολισμό του επιταφίου. Ο στολισμός ξεκινούσε από το πρωί της Μ. Παρασκευής.

Το βράδυ της Μ. Παρασκευής γινόταν η περιφορά του επιταφίου. Η κεντρική εκκλησία της Δολίχης ήταν ο βυζαντινός, ιερός ναός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος.

Το Μ. Σάββατο, οι Δολιχαίοι περίμεναν την Ανάσταση και οι περισσότεροι παρευρίσκονταν στη Θεία Λειτουργία που ακολουθούσε.

Την Κυριακή του Πάσχα, στη Δολίχη, το αρνί ψηνόταν στο φούρνο μέχρι τα τέλη, περίπου, της δεκαετίας του 1970. Έκτοτε, ο οβελίας ψήνεται στη σούβλα. Ακολουθούσε χορός στην κεντρική πλατεία με τραγούδια χαρμόσυνα για την Ανάσταση από το απόγευμα της Κυριακής έως όταν νύχτωνε. Τη δεύτερη μέρα του Πάσχα (δεύτερη Ανάσταση), μετά τη Θεία Λειτουργία, ακολουθούσε χορός πάλι στην κεντρική πλατεία. Από το απόγευμα οι νέοι και οι νέες μόνο μετέβαιναν για γλέντι στην τοποθεσία «Αϊντίνι» μέχρι που νύχτωνε. Το ίδιο συνέβαινε και την Τρίτη μετά το Πάσχα. Ο χορός αυτός, που διαρκούσε τρεις μέρες, έδειχνε τη χαρά των ανθρώπων για την Ανάσταση, αλλά και την ανάγκη του κόσμου για διασκέδαση.

Τα παραπάνω συνέβαιναν μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1960, χωρίς να είναι γνωστό πως και πότε ακριβώς ξεκίνησαν.

20 Απριλίου 2011 -Ευάγγελος Βασ. Τσακνάκης
Τις πληροφορίες παρείχε η κ. Αμαλία Μαντζάρα συζ. Αποστ.

Σήμερα, την Μεγάλη Πέμπτη οι νέες του χωριού στολίζουν τον Επιτάφιο και όλο το βράδυ ξενυχτάνε δίπλα στον Εσταυρωμένο. Το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής γίνεται η περιφορά του Επιταφίου σε όλο το χωριό και μάλιστα σε διαφορετική γειτονιά κάθε χρόνο. Το Μεγάλο Σάββατο οι κάτοικοι της Δολίχης, καθώς και πολλοί επισκέπτες ετοιμάζονται για την Ανάσταση στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου. Την Κυριακή του Πάσχα, ο οβελίας «έχει την τιμητική του».