Χρόνος: Σάββατο 30 Απριλίου 2011
Χώρος: Παντελοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Σαρανταπόρου
Θέμα: Συνεργασία για τη δράση: Έτος Μάχης Σαρανταπόρου «1912-2012: 100 χρόνια μετά» αναδρομή στο χθες – ανάδειξη του σήμερα – όραμα για το αύριο

Συμμετέχοντες:

Πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας Σαρανταπόρου Βαΐτσης Ιωάννης
Πολιτιστικός Σύλλογος Δολίχης «Η Τριπολίτιδα» Τσακνάκης Βαγγέλης, Τσακνάκης Αποστόλης
Πολιτιστικός Ποντιακός Σύλλογος Λόφου Μυλωθρίδης Ιωάννης, Παπαδόπουλος Ιωάννης, Σικλόγλου Χρήστος
Επιμορφωτικός-Εκπολιτιστικός Σύλλογος Σαρανταπόρου Ράπτη Πόπη, Βαϊτσης Γιάννης
Σύλλογος Απανταχού Σαρανταποριτών «Το Σαραντάπορο» Βαρταλάς Γιώργος, Βαϊτσης Παναγιώτης
ΤΟ.ΣΥ.Ν Σαρανταπόρου Γκαλίτσιος Γιώργος
Αθλητικός Όμιλος Σαρανταπόρου Γκουτζουρέλας Σπύρος
Ομάδα Sarantaporo.gr Ντιντιούμη Σοφία, Βαΐτσης Αντ. Αχιλλέας, Γκουντρουμπή Λία, Γκουτζουρέλας Δημήτρης, Κλεισιάρης Γιώργος, Κλεισιάρης Φώτης, Ράπτης Θωμάς, Σιδέρης Γιάννης,

Κοινοποίηση σε:
Δήμαρχο Ελασσόνας,
Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου Ελασσόνας-Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Ελασσόνας,
ΜΕΣ Τσαπουρνιάς,
ΕΕΣ Μηλέας,
ΜΕΣ Κοκκινόγης «Αγ. Αντώνιος»,
Πολιτιστικό Σύλλογο Καλυβιωτών-Κοκκινοπηλού «Όλυμπος»,
ΜΕΣ Γιαννωτάς,
Πολιτιστικό Σύλλογο Αετοράχης,
Εκπολιτιστικό-Επιμορφωτικό Σύλλογος Πυθίου,
Εξωραϊστικό Σύλλογος Λιβαδίου
Πολιτιστικό Σύλλογο Καλλιθέας,
Πολιτιστικό Σύλλογο Ολυμπιάδας,
Εφημερίδα «Τα Νέα του Ολύμπου»,
Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων Σχολείου Σαρανταπόρου
καθώς και σε οποιονδήποτε άλλο Σύλλογο της περιοχής ενδιαφέρεται για τη συγκεκριμένη πρόταση-δράση

Θέματα/Αποφάσεις:

Τι;
1 Γνωριμία-χαιρετισμοί

Η συνάντηση ξεκίνησε με συστάσεις γνωριμίας των παρευρισκόμενων φορέων. Το λόγο πήραν όλοι οι παρευρισκόμενοι λέγοντας ποιον σύλλογο-φορέα εκπροσωπούν και λέγοντας λίγα λόγια για την ιστορία, την παρουσία και τη δράση του Συλλόγου τους στην περιοχή.

Βαΐτσης Ιωάννης: Ο Πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας Σαρανταπόρου καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και τους ευχαρίστησε για την παρουσία τους

Ράπτη Πόπη: Η Πρόεδρος του Επιμορφωτικού-Εκπολιτιστικού Συλλόγου Σαρανταπόρου καλωσόρισε με τη σειρά της τους παρευρισκόμενους και τους ευχαρίστησε για την παρουσία τους, επισημαίνοντας πως αρκετοί Σύλλογοι της περιοχής ήδη συνεργάζονται σε διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Μυλωθρίδης Γιάννης: Ο Πολιτιστικός σύλλογος Λόφου έχει 10 χρόνια που συστάθηκε, 200 μέλη, χορευτικό. Επίσης έχει δημιουργήσει το Σχολικό Λαογραφικό Μουσείο Λόφου, που στεγάζεται στο Δημοτικό του χωριού το οποίο πια δεν λειτουργεί ως σχολείο.

Τσακνάκης Βαγγέλης: Ο Πολιτιστικός Σύλλογος της Δολίχης χαιρέτησε την πρωτοβουλία της συνάντησης ως ένα πολύ θετικό βήμα και τόνισαν ότι αυτό που γίνεται είναι πολύ σημαντικό γιατί μόνο με κοινή προσπάθεια θα μπορέσουμε να βγάλουμε την περιοχή από το περιθώριο και να αναδείξουμε τον αρχαιολογικό της πλούτο προωθώντας τον αρχαιολογικό και εκκλησιαστικό τουρισμό στην περιοχή.

Βαρταλάς Γιώργος: Ως Πρόεδρος του Συλλόγου Απανταχού Σαρανταποριτών σας καλωσορίζω στην αποψινή κοινή συνάντηση και σας μεταφέρω την σύμφωνη γνώμη του Διοικητικού Συμβουλίου σε τέτοιου είδους πρωτοβουλίες, εφόσον βέβαια εντάσσονται στους σκοπούς και στους στόχους του καταστατικού μας. Ως πρόσφατο παράδειγμα σας αναφέρω την προσπάθεια που καταβάλαμε σε πνεύμα καλής συνεργασίας ώστε η έκθεση φωτογραφίας που έγινε στο χωριό μας με το ίδιο πνεύμα να συμμετάσχουμε στις πολιτιστικές εκδηλώσεις «Αχίλλεια» του Δήμου Λάρισας για προβολή του χωριού μας.

Κλεισιάρης Φώτης: Η ομάδα Sarantaporo.gr αυτοσυστήθηκε και αναφέρθηκε στην ήδη υπάρχουσα συνεργασία σε επίπεδο Σαρανταπόρου αλλά και σε ότι έχει γίνει στη γύρω περιοχή με την λειτουργία ασύρματων δικτύων πρόσβασης στο internet, καθώς και μελλοντικές δράσεις που είναι ήδη στα σκαριά.

Οι εκπρόσωποι του ΤΟΣΥΝ Σαρανταπόρου και του Αθλητικού Συλλόγου Σαρανταπόρου προσήλθαν αργότερα στη συνάντηση.

2 Παρουσίαση της πρότασης της ομάδας sarantaporo.gr:

Έτος Μάχης Σαρανταπόρου «1912-2012: 100 χρόνια μετά»
αναδρομή στο χθες – ανάδειξη του σήμερα – όραμα για το αύριο

Αμέσως μετά ακολούθησε το κύριο μέρος της συνάντησης που ήταν η παρουσίαση της πρότασης της ομάδας sarantaporo.gr: Έτος Μάχης Σαρανταπόρου «1912-2012: 100 χρόνια μετά» αναδρομή στο χθες – ανάδειξη του σήμερα – όραμα για το αύριο από την Σοφία Ντιουντούμη.

Κατά τη διάρκεια της προβολής της πρότασης με power point, σχολιάστηκαν επιμέρους σημεία. Π.χ. οι δράσεις που γίνονταν και μέχρι τώρα είτε από το Δήμο είτε από το στρατό, η διεκδίκηση από τη πολιτεία να γίνει μνημείο στα στενά μάχης Σαρανταπόρου.

Η προέδρος του ΕΕΣ Σαρανταπόρου Ράπτη Πόπη ενημέρωσε ότι υπάρχει σχεδιασμένο ένα μνημείο από τον Γιάννη Ράπτη, συντοπίτη μας καλλιτέχνη, και υπάρχει η σκέψη να στηθεί στην είσοδο του χωριού, αν βρεθεί χρηματοδότηση. Ωστόσο αυτό είναι κάτι διαφορετικό από το να γίνει μνημείο στα στενά, κάτι το οποίο αφορά όλη την περιοχή και μπορούμε να το προωθήσουμε ως αίτημα στο Δήμο Ελασσόνας και όταν βρεθεί χρηματοδότηση να γίνει. Επίσης μας ενημέρωσε ότι πιθανόν να υπάρχει φωτογραφικό υλικό παλιό από τους πρώτους εορτασμούς της μάχης.

Ο Πρόεδρος του Πολιτιστικός Σύλλογος Δολίχης κ. Τσακνάκης Βαγγέλης δήλωσε πως προσυπογράφει την προώθηση αιτήματος προς το Δήμο Ελασσόνας για την προκήρυξη διαγωνισμού και τη δημιουργία μνημείου στα Στενά του Σαρανταπόρου.

3 Απόψεις, ιδέες και προβληματισμοί των φορέων για την προτεινόμενη δράση

Στη συνέχεια οι παρευρισκόμενοι εξέφρασαν την άποψή τους, τις ιδέες τους και τους προβληματισμούς τους για την προτεινόμενη δράση σχετικά με τη φιλοσοφία της ανάδειξης της ευρύτερης περιοχής ως μια ενιαίας γεωγραφικής ιστορικής και περιβαλλοντικής ενότητας στη βάση μιας συνεργασίας των τοπικών φορέων και κοινοτήτων.

Συζητήθηκαν και προτάθηκαν τα παρακάτω:

1.Σχολικές εκδρομές σε συνεργασία με περιφερειακές Δ/νσεις εκπαίδευσης και διευθυντές σχολείων

2. Να ενημερωθούν και να εμπλακούν εκπαιδευτικοί στη δράση

3. Να προωθήσουμε την σήμανση των αρχαιολογικών χώρων, την ενοποίησή τους και την τουριστική αξιοποίησή τους

4. Προτάθηκε η έκδοσή ενός φυλλαδίου με τα αξιοθέατα της περιοχής

5. Προτάθηκε και η έκδοση κοινού ημερολογίου απ όλους τους Συλλόγους, με φωτογραφίες απ’ όλα τα χωριά, για το έτος 2012 με σκοπό την προώθηση της δράσης.

6. Συζητήθηκε η ιδέα να καλέσουμε συντοπίτες που έχουν θέσεις στην πολιτεία και να τους ενημερώσουμε και εμπλέξουμε στην δράση

7. Ο πρόεδρος του ΣΑΣ, κ. Γιώργος Βαρταλάς, εκφράστηκε ως εξής:
«Άποψή μας είναι ότι η πρωτοβουλία ως ιδέα είναι πολύ καλή. Ως προς το περιεχόμενο της αλλά και τον τρόπο παρουσίασης στην αποψινή συνάντηση έχω να διατυπώσω τα ερωτηματικά, τις αμφιβολίες και τις δυσκολίες υλοποίησης, εκτός και εάν όλα αυτά τα έχετε προεξασφαλίσει και δεν μας πληροφορήσατε. Τα 100 χρόνια είναι ιστορικό γεγονός για το ΣΑΡΑΝΤΑΠΟΡΟ. Για τον λόγο αυτό πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Διευκρινίζω λέγοντας ότι παρόμοιες εκδηλώσεις έχουν γίνει στην Ελλάδα πολλές. Επιβάλλεται να ζητήσουμε γνώμες προκειμένου η εκδήλωση να στεφθεί με επιτυχία. Για τους παραπάνω λόγους προτείνω:
α. Να γίνει μία επαφή με ανθρώπους του χωριού που κατέχουν κάποιες θέσεις στα δημόσια πράγματα και να ζητήσουμε συνεργασία.
β. Να συσταθεί επιτροπή διαχείρισης –συντονισμού και διεκπεραίωσης, Πρόεδρος της οποίας επιβάλλεται να είναι ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Σαρανταπόρου, τα δε υπόλοιπα μέλη τακτικά και αναπληρωματικά ένας από κάθε Σύλλογο ΣΑΣ, ΕΕΣΣ, ΤΟΣΥΝ, ΑΟΣ, διότι εκφράζουν κοινωνικές ομάδες κατοχυρωμένες με καταστατικά. Εκφράζω δε τον προβληματισμό μου για την επιτυχία αυτού του εγχειρήματος με τον τρόπο που δρομολογείται.

Τέλος ανησυχώ για τον τρόπο που αντιμετωπίζει το όλο θέμα η ομάδα sarantaporo.gr διότι «τρέχει με ηλεκτρονικους ρυθμούς» χωρίς την ενεργό συμμετοχή της σε άλλου είδους δραστηριότητες τοπικού χαρακτήρα, όπως η εθελοντική δενδροφύτευση, αγωνιστική συμπαράσταση σε προβλήματα του χωριού.»

8. Η πρόεδρος του ΕΕΣ, κα Πόπη Ράπτη, εξέφρασε προβληματισμούς που αφορούσαν το ανθρώπινο δυναμικό των Συλλόγων και το κατά πόσο θα μπορούν να υλοποιηθούν όλες αυτές οι δράσεις με δεδομένο ότι αυτό το ανθρώπινο δυναμικό δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλο.

9. Η ομάδα sarantaporo.gr πρότεινε τη σύσταση-συγκρότηση Επιτροπής, με επικεφαλής τη Σοφία Ντιουντιούμη, η οποία είναι Ιστορικός – Υποψήφια Διδάκτωρ του ΑΠΘ, και κατά την άποψή της η πλέον κατάλληλη να ηγηθεί της προσπάθειας ως ειδική. Επίσης ο κ. Γιώργος Βαρταλάς (ΣΑΣ) πρότεινε να συμμετέχει και ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Σαρανταπόρου.

10. Τέλος, ο κ. Τσακνάκης Βαγγέλης (Πολιτιστικός Σύλλογος Δολίχης) επεσήμανε πως ο σκοπός της δράσης πρέπει να καταγραφεί στη συνείδηση των κατοίκων της περιοχής προκειμένου η δράση να αγκαλιαστεί από όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο. Όλοι μαζί και ο κάθε φορέας ξεχωριστά να προσθέσουν στις εκδηλώσεις τους, καθώς και στα έντυπα ή ηλεκτρονικά μέσα που διαθέτουν την εν λόγω δράση με τρόπους όπως έκθεση φωτογραφίας, παρουσίαση της κινητής έκθεσης (εάν είναι δυνατόν) του πολεμικού μουσείου Σαρανταπόρου, οργάνωση ημερίδων σε διάφορα τοπικά διαμερίσματα με ομιλίες επιστημόνων και οτιδήποτε άλλο σχετικό. Επίσης, ο κ. Τσακνάκης Βαγγέλης, τόνισε πως καλό θα ήταν να υπάρξει και μία έκδοση εντύπου (έστω ενός απλού τρίπτυχου) που θα αφορούσε μόνο τη συγκεκριμένη δράση, το οποίο θα διατίθεται σε όλες τις εκδηλώσεις τις περιοχής. Όπως επίσης και η εκτύπωση μερικών πινακίδων για κάθε τοπικό διαμέρισμα που θα απεικονίζει στοιχεία της δράσης και θα εκτίθεται στις πολιτιστικές εκδηλώσεις. Επίσης, θα μπορούσαν να τοποθετηθούν πανό σε κεντρικά σημεία των δρόμων και ιδιαίτερα στην πόλη της Ελασσόνας (στις εισόδους και στο κέντρο). Στην κεντρική πλατεία της Ελασσόνας, ωστόσο, θα μπορούσε να διοργανωθεί εκδήλωση γνωστοποίησης της δράσης, προβάλλοντας συνάμα το προαναφερόμενο υλικό σε ειδικά διαμορφωμένο περίπτερο.

4 Αποτελέσματα-Αποφάσεις:

Η ομάδα sarantaporo.gr επίσης θα επιδιώξει την συμμετοχή τόσο του Δήμου Ελασσόνας, της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του Υπουργείου Αμύνης και της Προεδρίας της Δημοκρατίας όπως το αναλύει και μέσα στην πρότασή της.

Συμφωνήθηκε να υπάρξει σύντομα νέα συνάντηση τον Ιούνιο με επιδίωξη την συμμετοχή και άλλων Συλλόγων με τους οποίους θα έρθουμε σε επαφή αλλά και με τους τοπικούς φορείς.

Στην συνάντηση αυτή θα πρέπει να οριστικοποιηθεί ποιοι Σύλλογοι – φορείς θα συνεργαστούν για την δράση και να συγκροτηθεί η Επιτροπή.

Οι συμμετέχοντες πρότειναν ως σωστό και λογικό στην προς διαμόρφωση Επιτροπή να συμμετέχει από ένας τουλάχιστον εκπρόσωπος από κάθε φορέα-σύλλογο που θα συμμετέχει στη δράση.

Επόμενη Συνάντηση: 25 Ιουνίου 2011