ΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ ΖΗΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Να αξιοποιηθεί επιτέλους το Καπνεργοστάσιο της Ελασσόνας

Επιστολή του περιφερειακού συμβούλου κ. Παιδή στον κ. Ροντούλη

Ρεπ.: Γιώργος Ρούστας (από eleftheria.gr)

Την αξιοποίηση του παλιού Καπνεργοστασίου, που βρίσκεται 4 χλμ έξω από την Ελασσόνα, ζητούν επιτακτικά οι τοπικοί φορείς της επαρχίας, καθώς το πέρασμα του χρόνου είναι αισθητό και ρίχνει σε μελαγχολία τους παραγωγούς, καθώς και αυτή η περίπτωση αποτελεί «οικονομικό σκάνδαλο». 

Το Καπνεργοστάσιο είναι ένα ακόμη κτίριο που κατασκευάστηκε με χρήματα του ελληνικού λαού, έχοντας σπουδαίες περγαμηνές να προσφέρει στην τοπική οικονομία και σε ένα προϊόν που αποτελούσε σχεδόν μονοκαλλιέργεια στην περιοχή, αλλά αράχνιασε, καθώς οι «φωστήρες» της Αθήνας δεν σχεδίασαν ένα πρόγραμμα λειτουργίας του, και κυρίως δεν εξασφάλισαν την απαιτούμενη χρηματοδότηση, ενώ οι τοπικοί παράγοντες βλέποντάς το να αραχνιάζει δεν ευαισθητοποιήθηκαν.

Κατασκευάστηκε από τον τότε Εθνικό Οργανισμού Καπνού, στοίχισε 1.280.000.000 τότε δραχμές και στόχος ήταν η επεξεργασία και αποθήκευση καπνού δυναμικότητας 2.500 τόνων.

Η υφυπουργοποίηση του κ. Ροντούλη έφερε ξανά στο προσκήνιο την ανάγκη αξιοποίησης του κτιρίου, πριν αυτό γίνει βορά στις ορέξεις των επιτηδείων, οι οποίοι άρχισαν δειλά δειλά τις επιδρομές, ξηλώνοντας τα πολλά μηχανήματα που υπάρχουν στο εγκαταλειμμένο κτίριο.

Ο Λαρισαίος κυβερνητικός παράγοντας στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Ελασσόνα, δέχτηκε ασφυκτικό πρέσινγκ από τον δήμαρχο Ελασσόνας, κ. Γιώργο Πασχόπουλο, και τον περιφερειακό σύμβουλο κ. Αθανάσιο Παιδή, ώστε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, στο οποίο ανήκει το κτίριο του Καπνεργοστασίου να ανάψει το «πράσινο φως» και να αξιοποιηθεί.

Μάλιστα πρόσφατα ο κ. Παιδής έστειλε επιστολή στον κ. Ροντούλη, στην οποία προτείνεται «η αξιοποίηση του κτιρίου για τη δημιουργία σχολής τυροκομίας και κέντρου γενετικής βελτίωσης ζώων στην Ελασσόνα, ειδικά σήμερα που δημιουργούνται νέες προοπτικές για την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας στην περιοχή λόγω της αναγνώρισης ως ΠΟΠ για το αρνάκι και το κατσικάκι της περιοχής».

Επίσης και ο ίδιος ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Σκανδαλίδης, στην πρόσφατη επίσκεψή του στη Λάρισα, μιλώντας στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου είχε ανακοινώσει την πρόθεσή του να αξιοποιηθούν όλα τα εγκαταλελειμμένα Καπνεργοστάσια της χώρας.

Σε άλλες περιοχές της χώρας, δήμοι και οι πρώην νομαρχίες είχαν φροντίσει να εντάξουν το έργο σε κάποιο κοινοτικό πρόγραμμα και σήμερα αυτά τα κτίρια, με το πλούσιο μηχανολογικό εξοπλισμό σε περίοπτη θέση να είναι επισκέψιμα στο κοινό, είτε ως μουσεία, είτε ως καλλιτεχνικοί χώροι. Επίσης, παλιότερα είχαν γίνει προτάσεις από διάφορους φορείς της επαρχίας Ελασσόνας να αξιοποιηθεί το κτίριο ως σωφρονιστικό κατάστημα, αλλά ούτε αυτή η πρόταση έτυχε αποδοχής από το αθηνοκεντρικό κράτος.