ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«ΕΛΑΣΣΟΝΑ – ΟΛΥΜΠΟΣ: 100 χρόνια Ελευθερίας – ΘΩΡΗΚΤΟ ΑΒΕΡΩΦ: 100 χρόνια Ιστορίας»
Τιμήθηκε ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Κοσμάς Χρηστίδης ΠΝ

Μια απίστευτης ομορφιάς και υψηλής αισθητικής εκδήλωση, πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή 29/1/2012 στην Ελασσόνα, στην οποία επίσημος προσκεκλημένος και τιμώμενο πρόσωπο, ήταν ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Κοσμάς Χρηστίδης ΠΝ, τον οποίο συνόδευε και η περίφημη Μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού, που πραγματοποίησε μουσική συναυλία, στο κατάμεστο θέατρο της πόλης (Αίθουσα «Δημάρχου Βασ. Φαρμάκη»).

Πρόκειται για μια ιστορική επίσκεψη, η πρώτη στα χρονικά, που Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Ναυτικού επισκέπτεται την Ελασσόνα, προκειμένου να τιμηθεί, μέσα από το πρόσωπό του, όλο το Πολεμικό Ναυτικό για την συμβολή του στην υπόθεση της Ελευθερίας του Ελληνικού έθνους, αλλά και της Ειρήνης.

Επρόκειτο για μια  εκδήλωση χρέους, μνήμης και τιμής που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Δήμου Ελασσόνας, της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Ελασσόνας και του Δικτύου «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ», με τίτλο: «ΕΛΑΣΣΟΝΑ – ΟΛΥΜΠΟΣ: 100 χρόνια Ελευθερίας – ΘΩΡΗΚΤΟ ΑΒΕΡΩΦ: 100 χρόνια Ιστορίας» προκειμένου να τιμηθούν δύο σπουδαία γεγονότα της σύγχρονης Ελληνικής ιστορίας: τα 100 Χρόνια από την απελευθέρωση της Ελασσόνας και της έναρξης των Βαλκανικών πολέμων που διπλασίασαν τα σύνορα της ελεύθερης Ελλάδας, και ο εορτασμός των 100 χρόνων λαμπρής ιστορίας του Θωρηκτού «ΑΒΕΡΩΦ».

Επίσκεψη Αρχηγού ΓΕΝ στο Δημαρχείο

Ο αρχηγός ΓΕΝ έφτασε στο Δημαρχείο της Ελασσόνας στις 11.00 το πρωΐ της Κυριακής 29/1, όπου τον υποδέχτηκαν οι οικοδεσπότες, ο Δήμαρχος Ελασσόνας και ο πρόεδρος του Δικτύου «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ», όπως, επίσης και η Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Ρ. Καραλαριώτου, ο Διοικητής της 1ης Στρατιάς, ο Αρχηγός της Τακτικής Αεροπορικής Δύναμης Λάρισας, ο Αστυνομικός Διευθυντής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλίας, ο Διοικητής της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Θεσσαλίας ,Εκπρόσωποι των Στρατιωτικών και Αστυνομικών Αρχών, Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου, Εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και φορέων.

Κατά τη συνάντηση στο Δημαρχείο της Ελασσόνας, διάρκειας μιας ώρας, ο Αρχηγός ΓΕΝ ενημερώθηκε διεξοδικά για την πορεία της περιοχής, αλλά και την αναπτυξιακή της δυναμική, που στηρίζεται στα εξαιρετικά προϊόντα και την προοπτική ήπιας αγροτουριστικής ανάπτυξης, αλλά και ανάπτυξης των αθλημάτων βουνού, με επίκεντρο τον Όλυμπο.

Συναυλία της Μπάντας

Κατά την έναρξη της εκδήλωσης, χαιρετισμούς απηύθυναν ο Πρόεδρος του Δικτύου «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» κ. Κων. Σκριάπας , ο Δήμαρχος Ελασσόνας κ. Γ. Πασχόπουλος και τέλος ο τιμώμενος Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Κοσμάς Χρηστίδης ΠΝ, ο οποίος εξήρε την ιστορική μνήμη και την ιστορία του Ελληνικού Έθνους και στον οποίο απονεμήθηκαν τιμητικές πλακέτες, για την προσφορά του Πολεμικού Ναυτικού, στην υπόθεση της ελευθερίας. Επίσης τιμητικές πλακέτες απονεμήθηκαν στη Μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού και τον Καλλιτεχνικό της Διευθυντή Πλωτάρχη κ. Γ. Τσιλιμπάρη .

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε ενημερωτικό ντοκιμαντέρ για την 100ετή ιστορία του Θωρηκτού “ΑΒΕΡΩΦ”, που σήμερα λειτουργεί ως Πλωτό Ναυτικό Μουσείο.

Στη συνέχεια, με την παρουσία του επίσημου καλεσμένου Αρχηγού ΓΕΝ, η περίφημη Μπάντα  του Πολεμικού Ναυτικού παρουσίασε  ένα μουσικό ταξίδι, ανά τον κόσμο, με ορχηστρικά έργα, αλλά και κλασικά τραγούδια μεγάλων Ελλήνων και ξένων συνθετών, που είναι ιδιαίτερα αγαπητά από το ευρύ κοινό.

Μετά το τέλος της εκδήλωσης, οι οικοδεσπότες διοργάνωσαν δεξίωση προς τιμή του Αρχηγού ΓΕΝ και της Μπάντας του Ναυτικού, στην οποία παραβρέθηκαν όλοι οι Διοικητές και Αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων σε επίπεδο Θεσσαλίας, της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής.

Εκ μέρους των προσκεκλημένων ευχαρίστησαν για την εξαιρετική φιλοξενία και άψογη διοργάνωση, τόσο ο Αρχηγός ΓΕΝ, όσο και ο καλλιτεχνικός Διευθυντής της Μπάντας, με την υπόσχεση ότι θα υπάρξουν και άλλες συνεργασίες σε θέματα πολιτισμού, αλλά και ανάδειξης του έργου του Πολεμικού μας Ναυτικού ,της ιστορίας του και της μεγάλης του προσφοράς στο Ελληνικό Έθνος.

Τόσο ο Δήμαρχος Ελασσόνας, όσο και ο Πρόεδρος του Δικτύου «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» ευχαρίστησαν τον Αρχηγό ΓΕΝ και τη Μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού για την εξαιρετική τιμή της επίσκεψής τους στην Ελασσόνα, προκειμένου να τιμηθούν, δύο πρώτης γραμμής και σπουδαία ιστορικά γεγονότα: των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Ελασσόνας και των 100 χρόνων ένδοξης ιστορίας του Θωρηκτού «ΑΒΕΡΩΦ».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Μητροπολίτης Ελασσόνας κ. Βασίλειος, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αστ. Ροντούλης, η Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Ρ. Καραλαριώτου, ο Διοικητής της 1ης Στρατιάς κ. Γκίνης Κων., ο Αρχηγός της Τακτικής Αεροπορικής Δύναμης Λάρισας Αντιπτέραρχος ΙΠΤ κ. Φ. Κρεβάϊκας, ο Αστυνομικός  Διευθυντής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλίας κ. Βας. Χαλάτσης, ο Διοικητής της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Θεσσαλίας Αντιπύραρχος κ. Κων. Λαθύρης, Εκπρόσωποι των Στρατιωτικών και Αστυνομικών Αρχών, Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου, Εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, πολιτιστικών φορέων και πλήθος κόσμου, που κατέκλυσε τον χώρο της εκδήλωσης.

Ήταν μια λαμπρή μέρα για την Ελασσόνα που τίμησε με τον καλύτερο τρόπο την ιστορία όχι μόνο του Πολεμικού Ναυτικού, αλλά και της έναρξης την Βαλκανικών πολέμων του 1912, που διπλασίασαν τα σύνορα της ελεύθερης Ελλάδας.