Την Κυριακή 26 Μαΐου 2013, η ιστορική κωμόπολη της Τσαριτσάνης θα φιλοξενήσει το «12ο Πανελλήνιο Συμπόσιο Χορευτικών Ομάδων». Όλα είναι έτοιμα στην ιστορική κωμόπολη, στην τελική ευθεία… με την τακτοποίηση των τελευταίων λεπτομερειών από την διοίκηση του Μορφωτικού Συλλόγου Τσαριτσάνης, ο οποίος έχει την ευθύνη της διοργάνωσης.

Το Συμπόσιο των Χορευτικών Ομάδων είναι μια ιδέα που γεννήθηκε μέσα από τη συνεργασία και την αλληλεπίδραση χορευτικών ομάδων και πολιτιστικών συλλόγων και μετρά ήδη δώδεκα χρόνια ζωής. Κάθε χρόνο πραγματοποιείται, περίπου την εποχή αυτή, σε διαφορετική περιοχή της χώρας. Είναι η πρώτη φορά, που η εκδήλωση αυτή φιλοξενείται σε θεσσαλικό έδαφος, και αυτό χάρη στο δραστήριο Μορφωτικό Σύλλογο της Τσαριτσάνης, ο οποίος είχε την αποφασιστικότητα να αναλάβει την εκπόνηση της, χωρίς στηρίγματα από δημόσιους φορείς, χωρίς καμία κρατική ενίσχυση και χωρίς επώνυμους χορηγούς.
Το Συμπόσιο της Τσαριτσάνης οργανώθηκε και στηρίζεται στα απλά μέλη του Συλλόγου, τη νεολαία της Τσαριτσάνης, σε εθελοντική βάση. Απευθύνεται σε όλα τα μέλη ενήλικων χορευτικών ομάδων, ανθρώπους που είναι κοντά στο χορό και την παράδοση, οι οποίοι έχουν κάθε χρόνο την ευκαιρία να ανταμώσουν, να γνωριστούν να ανταλλάξουν απόψεις και εμπειρίες, να φάνε και να γλεντήσουν, γνωρίζοντας παράλληλα τον τόπο που τους φιλοξενεί.
Σε λίγες λοιπόν μέρες, η ιστορική κωμόπολη θα φιλοξενήσει εκατοντάδες επισκέπτες απ’ όλη την Ελλάδα. Ήδη έχουν δηλώσει συμμετοχή 40 πολιτιστικοί σύλλογοι, ενώ αναμένονται και άλλοι μέσα στην εβδομάδα.
Οι Σύλλογοι και οι χορευτικές ομάδες που δήλωσαν συμμετοχή θα καταφθάνουν από τις 10.30 το πρωί στην Τσαριτσάνη και θα ακολουθεί ξενάγησή τους στην πλούσια ιστορική κληρονομιά της κωμόπολης. Πύργοι, Αρχοντόσπιτα, Βυζαντινές Εκκλησίες, κρυψάνες και λαγούμια, το Λαογραφικό Μουσείο, ιστορικά μνημεία και φυσικές ομορφιές συνθέτουν ένα μοναδικό σύνολο, που μπορεί να ικανοποιήσει κάθε επισκέπτη.
Η συγκέντρωση όλων των Χορευτικών Ομάδων θα γίνει στις 14.00, το μεσημέρι στην Πλατεία της Τσαριτσάνης, με την επίσημη έναρξη του Συμποσίου.
Σημειώνεται πως από τη διοίκηση του Συλλόγου καταβλήθηκε μεγάλη προσπάθεια, ώστε η συμμετοχή να παραμείνει στο ποσό των 15 ευρώ/ άτομο, που ισχύει από το 1ο Συμπόσιο, όπως άλλωστε συνέβη. Στην συμβολική αυτή τιμή περιλαμβάνεται φαγητό, με απεριόριστο ποτό, η αμοιβή δημοτικής ορχήστρας (δημοτική- ποντιακή), ηχητικές εγκαταστάσεις κτλ.
Ενημερωτικό υλικό, αναλυτικό πρόγραμμα και πληροφορίες είναι αναρτημένες στην ηλεκτρονική διεύθυνση του διοργανωτή Μορφωτικού Συλλόγου Τσαριτσάνης: http://mstsaritsanis.blogspot.gr/. Επιπλέον στη διάθεση κάθε ενδιαφερομένου είναι τα τηλέφωνα:6973037485 (Χάρης Νούσιας) – 6973802471 (Νίκος Βακράτσας) και 6944825631 (Τάσος Γεωργούλας).