Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε για ακόμα μια φορά στη Δολίχη το 7ο Φεστιβάλ Περραιβική Τρίπολις το Σάββατο 12/07/2014 20:00 μ.μ στην πλατεία Δολίχης.
Η εκδήλωση ξεκίνηση με την αφετηρία του 3ου Δόλιχου δρόμου που έγινε από τον αρχαιολογικό χώρο «Καστρί Δολίχης» με τερματισμό τον Ι.Ν Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην πλατεία Δολίχης, όπου αντιστοιχεί σε 24 στάδια (δηλ. σε 4.614,48 μ.)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους: ο Περιφερειακός σύμβουλος Παιδής Αθανάσιος, ο αντιδήμαρχος Ελασσονας Τζόκας Φώτης, ο πρόεδρος του Δικτύου Περραιβία Σκριάπας Κωνσταντίνος, η δημοτική σύμβουλος Κώνσταντίνα Γκόγκου- Λούκα, ο πρόεδρος τοπικής κοινότητας Δολίχης Τσακνάκης Παναγιώτης, ο Ιερέας Δολίχης Πάτερ Ιωάννης και το μέλος του φιλοσοφικού ομίλου Θεσσαλίας Δαρδούμπας Αθανάσιος. Η αντιπεριφεριάρχης Μαμάρα Μαρία λόγω υποχρώσεων δεν μπόρεσε να παρεβρεθεί και ευχήθηκε καλή επιτύχια στην εκδήλωση τηλεφωνικώς.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Συνολικά, αγωνίστηκαν 41 αθλητές. Την πρώτη θέση κατέλαβε ο Πούρικας Μανώλης με χρόνο 16 λεπτά και 52 δευτερόλεπτα κάνοντας νέο ρεκόρ. Δεύτερος τερμάτισε ο Σουγλής Ζήσης με χρόνο 16 λεπτά και 53 δευτερόλεπτα. Την Τρίτη θέση ο Πούρικας Βαλεντίνος με χρόνο 17 λεπτά και 13 δευτερόλεπτα. Σε όλους του Δολιχοδρομείς δόθηκαν μπλουζάκια, μετάλλια και αναμνηστικά.

Τον πρώτο νικητή βράβευσε ο ομιλητής του Φεστιβάλ Φωτίου Αριστείδης.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Τον δεύτερο νικητή βράβευσε ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Δολίχης Τσακνάκης Παναγιώτης

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Τον τρίτο νικητή βράβευσε ο αντιπρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Δολίχης Σουγλής Στέφανος.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Χαιρετισμός Γ.Γραμματέα του Πολιτιστικού Συλλόγου Δολίχης Θεοδωράκη Σταύρου:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Αγαπητοί προσκεκλημένοι, Φίλες και φίλοι,
Εκ μέρους του Πολιτιστικού Συλλόγου Δολίχης σας ευχαριστούμε πολύ που παρευρίσκεστε στο 7ο Φεστιβάλ «Περραιβική Τρίπολις» , το οποίο φέτος είναι αποτέλεσμα συνδιοργάνωσης του Πολιτιστικού Συλλόγου Δολίχης και της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Μια εκδήλωση η οποία ξεκίνησε πριν εφτά χρόνια και κατέληξε πλέον να αποτελέι θεσμό στην περιοχή. Αξίζει να σημειωθεί οτι το Φεστιβάλ έχει φιλοξενήσει σημαντικές προσωπικότητες στο παρελθόν όπως: ο καθηγητής προιστορικής αρχαιολογίας και αντιπρύτανης του Αριστοτελέιου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονικής Γεώργιος Χουρμουζιάδης, ο καθηγητής κλασικής αρχαιολογίας και διευθυντής του μουσέιου Ακροπόλεως κ. Δήμητριος Παντερμαλής, ο καθηγητής ανθρωπολογίας κ. Άρης Πουλιανός, η αρχαιολόγος κ. Ασημίνα Τσιάκα, η αρχαιολόγος και αναπληρώτρια προισταμένη της 7ης εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων κ. Σταυρούλα Σδρόλια και ο λαογράφος – δημοσιογράφος κ. Γεώργιος Λεκάκης. Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να κάνουμε στον αρχαιολόγο κ. Κουγιουμτζόγλου Σπύρο ο οποίος έδωσε την ψυχή του στις ανασκαφές στο χώρο του Καστριού Δολίχης και με τα ευρήματα του βρέθηκε η θέση της παλιοχριστιανικής και αρχαίας Δολίχη. Για 3η συνεχόμενη χρονιά το Φεστιβαλ Περραιβική Τριπολις περιλαμβάνει την αναβίωση του αρχαίου Ολυμπιακού αθλήματος Δόλιχου δρόμου, οποίος ολοκληρώθηκε πριν απο λίγο.
Στο περσινό φεστιβάλ η θεματολογία της εκδήλωσης ήταν κάπως διαφορετική μιας και η στασιμότητα που υπάρχει στις ανασκαφές στο χώρο Καστρι Δολίχης έχει οδηγήσει στην έλλειψη νέων ευρημάτων, η οποία συνεπάγεται και στον περιορισμό της θεματολογίας του Φεστιβάλ.
Φέτος,έχουμε τη χαρά και την ιδιαίτερη τιμή, να φιλοξενούμε τον τοπογράφο – μηχανικό και παράλληλα συντοπίτη μας, καθηγητή του ΑΠΘ κ. Φωτίου Αριστείδη. Ο κ, Φωτίου θα μας παρουσιάσει την χαρτογραφική απεικόνιση της Περραιβικής Τρίπολις στο πέρασμα των αιώνων: απο την Γεωγραφία του Πτολεμαίου στην χάρτα του ρήγα.
Οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στον ομιλήτη της εκδήλωσης ο οποίος δέχτηκε αμέσως την πρόταση – πρόσκληση που του κάναμε.
Ακόμα ευχαριστούμε την Περιφέρεια Θεσσαλίας για τη φετινή συνδιοργάνωση της εκδήλωσης, η οποία συμβάλει και αυτή με τη σειρά της στην ανάδειξη της περιοχής, όπως επίσης τον δημοσιογράφο και εκδότη του περιοδικού Ολύμπια Δρώμενα Αντώνη Λιάνο για την χορηγία των μεταλλίων στους αθλητές.
Το Φεστιβάλ «Περραιβική Τρίπολις» προβάλλει τις αρχαιότητες και την ιστορία της περιοχής μας. Από το 2008 έχει γίνει θεσμός και πραγματοποιείται κάθε δεύτερο Σάββατο του Ιουλίου.
Ο πολιτιστικός σύλλογος Δολίχης ζητάει απο τον νέο Δήμο Ελασσόνας και τους αρμόδιους φορείς στην συνέχιση των ανασκαφών στο χώρο του Καστριού Δολίχης καθώς και τη συντήρηση και τον καθαρισμό του δρόμου που οδηγεί εκεί. Οι αρχαιολογικοί χώροι και τα βυζαντινά μνημεία στη σκιά του Ολύμπου είναι ο πλούτος της περιοχής μας και κατά συνέπεια της επαρχίας Ελασσόνας. Πρέπει να επενδύσουμε σ’ αυτόν τον πλούτο και να τον αναδείξουμε. Μπορούμε δηλαδή να αναπτύξουμε τον τουρισμό.
Έχει καθιερωθεί επίσης σε αυτήν την εκδήλωση να ανακοινώνονται οι εκδηλώσεις του Πολιτιστικού Συλλόγου που θα λάβουν χώρα το προσεχές χρονικό διάστημα. Οι επόμενες καθιερωμένες εκδηλώσεις λοιπόν, είναι η βραδιά νεολαίας 2 Αυγούστου και το πανηγύρι της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, 5 και 6 Αυγούστου. Παράλληλα, εκείνες τις μέρες η παιδική θεατρική ομάδα του Συλλόγου θα παρουσιάσει το έργο της. Ακόμα, το ανδρικό χορευτικό τμήμα του Συλλόγου θα συμμετάσχει στις εκδηλώσεις του Αγίου Δημητρίου Πιερίας στις 18 Ιουλίου.

Σας ευχαριστούμε πολύ και σας ευχόμαστε καλή ακρόαση.

Ο κύριος ομιλητής της εκδήλωσης Κ Φωτίου, τοπογράφος – μηχανικός και καθηγητής του ΑΠΘ παρουσίασε την χαρτογραφική απεικόνιση της Περραιβικής Τρίπολις στο πέρασμα των αιώνων απο τη γεωγραφία του Πτολεμαίου στη «Χάρτα» του Ρήγα. Στο παρακάτω αρχείο μπορείτε να δείτε την παρουσίαση: ΔΟΛΙΧΗ 2014-Α_ΦΩΤΙΟΥ

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ακολούθησε η βράβευση των αθλητών πάλης της περιοχής για τις σημαντικές επιδόσεις τους.

Τον Θεοδωράκη Χρήστο ( κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο στην κατηγορία των 66 κιλών της ελληνορωμαϊκής πάλης στην 6η Πανελλήνια φοιτητική πανεπιστημιάδα) βράβευσε ο περιφερειακός σύμβουλος Παιδής Αθανάσιος.

IMG_9940

Τον Γεωργάκη Βασίλειο (κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία των 80 κιλκών της ελληνορωμαϊκής πάλης στην 6ή Πανελλήνια φοιτητική πανεπιστημιάδα και μια θέση στην εθνική ομάδα πάλης των Πανεπιστημίων) βράβευσε ο πρόεδρος του δικτύου Περραιβία Σκριάπας Κώνσταντίνος.

IMG_9952

Τον Ζιάρρα Παναγιώτη ( κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στην κατηγορία των 66 κιλών της ελληνορωμαϊκης πάλης στην 6ή Πανελλήνια φοιτητική πανεπιστημιάδα) βράβευσε ο αντιδήμαρχος Ελασσόνας Τζόκας Φώτης.

IMG_9954

Χαιρετισμός Περιφερειακού συμβούλου Παιδή Αθανάσιου:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Καλησπέρα, Σεβαστέ Πατέρα κυριε πρόεδρε, κύριε αντιδήμαρχε, κύριε πρόεδρε του Δίκτυου Περραιβία καλησπέρα και εκ μέρους του Περιφερειάρχη κ Κώστα Αγοραστού. Πρώτα απ όλα συγχαρητηρία στη Δολίχη, συγχαρητήρια στο Θεοδωράκη Χρήστο για την πολύ μεγάλη διάκριση που έχει πετύχει, αξίζει πολλά χειροκροτήματα γιατί είναι ένα παιδί που κάνει μεγάλη προσπάθεια. Προσωπικά και όλοι μαζί πρέπει να του ευχηθούμε να έχει μια συμμετοχή στους επόμενους Ολυμπιακούς αγώνες, αυτός είναι ο στόχος του αυτός είναι ο στόχος της παλαίστρας. Να μπορέσει η Ελασσόνα, να μπορέσει η Δολίχη να έχει επιτέλους έναν αθλητή στους Ολυμπιακούς αγώνες γι αυτό χρείαζεται βοήθεια και υποστήριξη απ όλους μας. Όσον αφορά την σημερινή εκδήλωση αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στον Σύλλογο που για άλλη μια φορά κάνει μια περίφημη εκδήλωση. Είναι μια εκδήλωση που ξκεπερνάει τα «όρια» του χωριού η οποία είναι πολύ σημαντική για όλη την περιοχή για όλο τον Δήμο Ελασσονας. Δυστυχώς όμως οι εργασίες στο Καστρί Δολίχης παραμένουν στάσιμες και αυτό είναι κάτι που εμένα προσωπικα με προβληματιζεί πάρα πολύ. Ξεκινάει όμως το καινούριο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ όπου όλοι μαζί μπορούμε να καταφέρουμε οχι μόνο να αναδείξουμε το Καστρί Δολίχης, αλλά να μπορέσουμε να το κάνουμε έναν διεθνή προορισμό γιατί ο αρχαιολογικός χώρος σε συνδυασμό με το μυθικο βουνό του Ολύμπού, με τη μυθολογία της πριοχής έχει όλες τις προυποθέσεις. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι στη διαθεσή σας για να πάει την περιοχή εκέι που της ανήκει. Θεωρώ λάθος να πάει η αρχαιολογική συλλόγη της Ελασσόνας στο παλιό τελωνείο, αλλά να πρέπει να πάει στο παλιό μουσείο Σαρανατπόρου ενισχύοντας το «Τριπολιτάν». Σας ευχαριστώ πολύ είμαι στη διαθεσή σας για οτι χρειαστείτε.

Στη συνέχεια το ανδρικό χορευτικό τμήμα του πολιτιστικού Συλλόγου Δολίχης παρουσίασε χορούς απο την Ήπειρο.

 OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Το 7ο Φεστιβάλ Περραιβική Τρίπολις ολοκληρώθκε με την απονομή τιμητικής πλακέτας στον κύριο ομιλητή της εκδήλωσης Φωτίου Αριστείδη απο τον πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Δολίχης Λιόλιο Θεόφιλο Δ.

 IMG_9962

Παρουσιάστρια της εκδήλωσης ήταν η Μαντζάρα Ανθή μέλος του πολιτιστικού Συλλόγου Δολίχης, φοιτήτρια του ΑΠΘ.

 IMG_9937

Ακολούθησε γεύμα για του επισήμους στην παραδοσιακή ταβέρνα «Παλιόχανο»

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Αξίζει να σημειώθεί οτι το Φεστιβαλ πραγματοποιήθηκε υπο το φως της εντυπωσιακής πανσέληνου.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA