OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Πολιτιστικός Σύλλογος Δολίχης
«Η Τριπολίτιδα»

Δολίχη, 11.07.2015

8ο Φεστιβάλ «Περραιβική Τρίπολις»


Το Σάββατο 11 Ιουλίου 2015 διοργανώθηκε το 8ο Φεστιβάλ «Περραιβική Τρίπολις» στη Δολίχη, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Δολίχης, με την υποστήριξη του περιοδικού «Ολύμπια Δρώμενα».

Με το πέρας της επίσκεψης των επισήμων και την επίσκεψή τους στο βυζαντινό ναό Μεταμορφώσεως Του Σωτήρος, η έναρξη της εκδήλωσης σηματοδοτήθηκε από τον τερματισμό των Δολιχοδρόμων, οι οποίοι ξεκίνησαν από τον αρχαιολογικό χώρο του Καστριού Δολίχης και τερμάτισαν στο βυζαντινό ναό, στην κεντρική πλατεία, συνολικής απόστασης 2.614,48 μ.

Ακολούθησε ο χαιρετισμός του Γ. Γραμματέα και εκπροσώπου του Πολιτιστικού Συλλόγου Δολίχης Σταύρου Θεοδωράκη:

Εκ μέρους του Πολιτιστικού Συλλόγου Δολίχης σας ευχαριστούμε πολύ που παρευρίσκεστε στο 8ο Φεστιβάλ «Περραιβική Τρίπολις», το οποίο διοργανώνεται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Δολίχης με την υποστήριξη του περιοδικού Ολύμπια Δρώμενα. Μια εκδήλωση η οποία ξεκίνησε πριν εφτά χρόνια και κατέληξε πλέον να αποτελεί θεσμό στην περιοχή. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Φεστιβάλ έχει φιλοξενήσει σημαντικές προσωπικότητες στο παρελθόν. Για 4η συνεχόμενη χρονιά το Φεστιβάλ Περραιβική Τρίπολις περιλαμβάνει την αναβίωση του αρχαίου Ολυμπιακού αθλήματος Δόλιχου δρόμου, με αθλητές κυρίως από την ευρύτερη περιοχή.

Η στασιμότητα που υπάρχει στις ανασκαφές στο χώρο Καστρί Δολίχης έχει οδηγήσει στην έλλειψη νέων ευρημάτων, η οποία συνεπάγεται και στον περιορισμό της θεματολογίας του Φεστιβάλ. Παρά τις δύσκολες μέρες που περνάει η χώρα μας το τελευταίο διάστημα, εμείς είμαστε πιστοί στο ραντεβού μας για ακόμη μια χρονιά.

Φέτος, έχουμε τη χαρά και την ιδιαίτερη τιμή να φιλοξενούμε την προϊσταμένη της Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Λάρισας κ. Σταυρούλα Σδρόλια, η οποία θα μας αναλύσει το θέμα: Η Πολιστισμική Διαδρομή της Περαιβικής Τρίπολις.

Οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στην ομιλήτρια της εκδήλωσης η οποία δέχτηκε αμέσως την πρόταση – πρόσκληση που της κάναμε.

Ακόμα, τον δημοσιογράφο και εκδότη του περιοδικού Ολύμπια Δρώμενα Αντώνη Λιάνο ο οποίος για 3η συνεχόμενη χρονιά στηρίζει την εκδήλωση του συλλόγου χορηγώντας τα μετάλλια για τους αθλητές.
Το Φεστιβάλ «Περραιβική Τρίπολις» προβάλλει τις αρχαιότητες και την ιστορία της περιοχής μας. Από το 2008 έχει γίνει θεσμός και πραγματοποιείται κάθε δεύτερο Σάββατο του Ιουλίου. Στο φετινό Φεστιβάλ οι δραστηριότητες είναι μειωμένες λόγω οικονομικών δυσκολιών του συλλόγου. Ο αρχαιολογικός χώρος του Καστριού Δολίχης έχει υποστεί σημαντικές ζημιές, είτε από φυσικά αίτια, είτε από επιτήδειους.

Πρόσφατα, το Τοπικό Συμβούλιο της Κοινότητας Δολίχης κατήγγειλε τις ενέργειες των επιτήδειων και παρακαλεί όσους εμπλέκονται στις καταστροφές να σεβαστούν τον αρχαιολογικό χώρο και να συμμορφωθούν.

Ο πολιτιστικός σύλλογος Δολίχης ζητάει από τον Δήμο Ελασσόνας και τους αρμόδιους φορείς να λάβουν άμεσα  μέτρα για την φύλαξη αυτού του αρχαιολογικού πλούτου αλλά και την συνέχιση των ανασκαφών στο χώρο του Καστριού Δολίχης καθώς και τη συντήρηση και τον καθαρισμό του δρόμου που οδηγεί εκεί. Οι αρχαιολογικοί χώροι και τα βυζαντινά μνημεία στη σκιά του Ολύμπου είναι ο πλούτος της περιοχής μας και κατά συνέπεια της επαρχίας Ελασσόνας. Πρέπει να επενδύσουμε σ’ αυτόν τον πλούτο και να τον αναδείξουμε. Μπορούμε δηλαδή να αναπτύξουμε τον τουρισμό.
Έχει καθιερωθεί επίσης σε αυτήν την εκδήλωση να ανακοινώνονται οι εκδηλώσεις του Πολιτιστικού Συλλόγου που θα λάβουν χώρα το προσεχές χρονικό διάστημα. Οι επόμενες καθιερωμένες εκδηλώσεις λοιπόν, είναι η βραδιά νεολαίας στις 1 Αυγούστου και το πανηγύρι της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, 5 και 6 Αυγούστου.

Σας ευχαριστούμε πολύ και σας ευχόμαστε καλή ακρόαση.

 

Στη συνέχεια βραβεύτηκαν οι τρεις πρώτοι Δολιχοδρόμοι:

Την 1η θέση κατέλαβε ο Μανώλης Πούρικας, με χρόνο 17:19 (βραβεύτηκε από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Ελασσόνας Αντώνη Μπίσμπα).

11352252_10205711596922817_201320335_n

την 2η θέση κατέλαβε ο Ζήσης Σουγλής, με χρόνο 17:21 (βραβεύτηκε από τον Πρόεδρο της Κοινότητας Ευάγγελο Τσακνάκη) και

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

την 3η θέση κατέλαβε ο Νίκος Γκουτζουρέλας, με χρόνο 17:23 (βραβεύτηκε από τον Γ. Γραμματέα του Συλλόγου Σταύρο Θεοδωράκη)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ακολούθησε ο χαιρετισμός του Δημάρχου Ελασσόνας κ. Νίκου Ευαγγέλου, ο οποίος διαβάστηκε από την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού, Τουρισμού και Εξυπηρέτησης του Πολίτη κ. Φρόσω Καρκαβανίδου.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Χαιρετισμός Δημάρχου Ελασσόνας Νίκου Ευαγγέλου

Αιδεσιμότατε, κύριε πρόεδρε του Δημοτικού Συμβουλίου, κύριε Περιφερειακέ Σύμβουλε, κύριε Πρόεδρε του Τοπικού, κύριε Πρόεδρε του Συλλόγου.

Κυρίες και κύριοι

Δυστυχώς, αν και θα ήθελα πολύ να βρίσκομαι ανάμεσά σας, ανειλημμένες υποχρεώσεις δεν μου το επιτρέπουν. 

Θα ήθελα όμως, έστω και με τον τρόπο αυτό, να χαιρετίσω την εκδήλωση και προηγουμένως να στείλω μήνυμα συμπαράστασης στην κα Σδρόλια, μια ακούραστη εργάτρια τους πνεύματος και του πολιτισμού.

Οι προτάσεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων για την ανάδειξη της Περραιβικής Τρίπολης καθώς και τα νέα ευρήματα που πρόκειται να σας παρουσιάσει, αποτελούν πολύτιμα στοιχεία που συνδέουν το παρελθόν με το παρόν, αλλά πολύ περισσότερο με το μέλλον μιας ιστορικής περιοχής.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω πως βρίσκομαι σε στενή επαφή μαζί της, καθώς και με όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες, έχοντας ως στόχο να κάνω ότι περνάει από το χέρι μου για να βοηθήσω στην ανάδειξη της αρχαιολογικής μας κληρονομιάς, ανεξαρτήτως των πολύ δύσκολων περιστάσεων που αντιμετωπίζουμε καθημερινά.

Ο στόχος της ένωσης του χώρου που αποτελεί την Περραιβική Τρίπολη σε μια διαδρομή με μικρό έργο οδοποιίας κάτω από το λόφο στο Καστρί Δολίχης, που θα τον ενώσει με το δρόμο Λιβάδι-Σαραντάπορο, που περνάει από την απέναντι πλευρά του ποταμού, είναι κάτι για το οποίο έχουμε ήδη μιλήσει με την κα Σδρόλια και που θέλω να πιστεύω πως θα καταφέρουμε να προχωρήσουμε, έστω κι αν το τελευταίο χρονικό διάστημα κανείς δεν μπορεί να προγραμματίσει το παραμικρό. Όπως επίσης και για την ασφαλτόστρωση του δρόμου Δολίχης μέχρι το Καστρί.

Κυρίες και κύριοι,

Σας εύχομαι να έχετε μια καλή και δημιουργική βραδιά και σας υπόσχομαι πως πολύ σύντομα θα είμαστε σε θέση να πούμε πολύ περισσότερα για όλα όσα θα ακούσετε σήμερα.

Ο Δήμαρχος Ελασσόνας

Νίκος Ευαγγέλου

Θα ήθελα και εγώ από τη δική πλευρά να συγχαρώ τον σύλλογο που πραγματικά δίνει τα πάντα για το χωριό του. Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω και τον πρόεδρο κύριο Τσακνάκη Ευάγγελο που και εκείνος δίνει τον δικό του αγώνα. Θα μου επιτρέψετε να πω δημόσια ότι ο κύριος Τσακνάκης στην Αντιδημαρχία Πολιτισμού, έρχεται συχνά με υπομονή και επιμονή για να φέρει τους προβληματισμούς του χωριού του. Θα ήθελα να ευχαριστήσω την κυρία Σδρόλια που και εκείνη με τη δική της προσπάθεια, προσπαθεί να γίνει το καλύτερο και πιστεύω πως μαζί θα το πετύχουμε. Σας εύχομαι καλή βραδιά και σας ευχαριστώ πάρα πολύ.

Έπειτα, την εκδήλωση χαιρέτησε ο Περιφερειακός σύμβουλος Θεσσαλίας κ. Αθανάσιος Παιδής:

IMG_9944

Καλησπέρα σε όλους, καλησπέρα και εκ μέρους του Περιφερειάρχη κ. Κώστα Αγοραστού. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας για άλλη μια φορά και φέτος στήριξε αυτή την πολύ σημαντική εκδήλωση και να είστε σίγουροι, όποτε χρειαστεί θα είμαστε στο πλευρό του Συλλόγου και του χωριού. Όπως ξέρετε κι εσείς η κατάσταση που βρίσκεται η χώρα μας το τελευταίο διάστημα είναι πάρα πολύ δύσκολη, οι ανασκαφές έχουνε παγώσει, όμως υπάρχουν δύο λόγοι που με κάνουν πολύ αισιόδοξο. Ο πρώτος λόγος είναι η επιμονή του Συλλόγου όλα αυτά τα χρόνια στη σημαντική προσπάθεια που κάνει για την ανάδειξη και ο δεύτερος ακόμα πιο σημαντικός λόγος είναι η αγάπη που έχετε όλοι εσείς οι κάτοικοι για το χωρίο σας. Είναι κάτι που με συγκινεί, είναι κάτι που το λέω παντού και πιστεύω ότι η αγάπη για τον τόπο μας είναι το πιο σημαντικό πράγμα που μπορούμε να κάνουμε όλο αυτό το διάστημα και είναι αυτό που θα μας οδηγήσει σε καλύτερες μέρες. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου της Κοινότητας Δολίχης κ. Ευάγγελος Τσακνάκης για να απευθύνει σύντομο χαιρετισμό:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Αιδεσιμότατε, Αγαπητή κυρία Σταυρούλα Σδρόλια, κύριε Πρόεδρε του Δημοτικού Συμβουλίου, κυρία Αντιδήμαρχε Πολιτισμού, κύριε Περιφερειακέ Σύμβουλε, αγαπητοί προσκεκλημένοι και εκπρόσωποι Φορέων, αγαπητοί αθλητές, αγαπητοί συνδημότες,

Σας καλωσορίζω κι εγώ στην αποψινή εκδήλωση,

Ως πρόεδρος της κοινότητας της Δολίχης θέλω πρωτίστως να συγχαρώ τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του πολιτιστικού συλλόγου μας, που, παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία που διανύει η χώρα μας και κατά συνέπεια όλοι μας, συνεχίζει την προσπάθεια για την ανάδειξη του πολιτισμού της Δολίχης και της αρχαίας Περραιβίας.

Συγχαρητήρια στον πολιτιστικό σύλλογο που παράγει νότες πολιτισμού και δίνει ζωντάνια στην κοινότητά μας.

Θέλω να ευχαριστήσω, αλλά και να συγχαρώ όλους τους Δολιχοδρόμους που συμμετείχαν στον αγώνα δρόμου, ενισχύοντας και το αθλητικό προφίλ της σημερινής εκδήλωσης.

Συγχαρητήρια σε όλους τους αθλητές.

Ιδιαίτερα ευχαριστώ την αρχαιολόγο κυρία Σταυρούλα Σδρόλια διότι η συνεργασία μας ξεκίνησε  πριν από  χρόνια και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.

Σήμερα, κυρία Σδρόλια σας έχουμε μεγαλύτερη ανάγκη. Μακάρι, βέβαια, να ήταν εφικτή η συνέχιση των ανασκαφών στον αρχαιολογικό χώρο Καστρί Δολίχης, αλλά όλοι αντιλαμβανόμαστε τις οικονομικές δυσκολίες αλλά και την αλλαγή των προτεραιοτήτων για το λόγο αυτό.

Παρ’ όλα αυτά χρειαζόμαστε τη συνεργασία σας για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που είτε σημειώθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο και στις βυζαντινές εικόνες του ναού της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος είτε μπορεί να προκύψουν.

Για τα προβλήματα που σημειώθηκαν στο Καστρί της Δολίχης τον περασμένο Απρίλιο, η αρχαιολογική υπηρεσία της Λάρισας ενημερώθηκε από εμάς και ανταποκρίθηκε άμεσα, δείχνοντας την πρόθεσή της για την οποιαδήποτε συνεργασία. Σας ευχαριστούμε και γι’ αυτό κυρία Σδρόλια.

Εμείς, ως συμβούλιο της Τοπικής Κοινότητας Δολίχης, γνωμοδοτήσαμε ήδη στο Δήμο Ελασσόνας την ανάγκη για τη συντήρηση των αρχαιολογικών χώρων και των αντικειμένων που βρίσκονται στη Δολίχη και περιμένουμε και από τη δημοτική αρχή του δήμου Ελασσόνας, αρχικά, αφού αντιληφθεί τη σπουδαιότητα του θέματος και στη συνέχεια, αφού αξιολογήσει την κατάσταση των αρχαιολογικών χώρων στην ορεινή Περραιβία, τη θέση της στον Όλυμπο, τα βυζαντινά μνημεία σε ολόκληρο το δήμο, τις Ιερές Μονές και την τοπική ιστορία τόσο της αρχαίας όσο και της νεώτερης (βλέπετε μάχη Σαρανταπόρου, Γεωργάκης Ολύμπιος, Νικοτσάρας) να επενδύσει σε αυτό που ονομάζεται αρχαιολογικός και θρησκευτικός τουρισμός.

Αρκεί η δημοτική αρχή να προσανατολισθεί και προς αυτήν την κατεύθυνση, έχοντας σκοπό την προαγωγή του πολιτισμού, αλλά και τη βελτίωση της καθημερινότητας των δημοτών της που θα προκύψει από την εν λόγo κατεύθυνση.

Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας, βέβαια, όλοι αξιολογούμαστε για το έργο και τις προθέσεις μας είτε από αυτό το βήμα είτε από οποιοδήποτε άλλο.

Συγχαρητήρια και πάλι σε όλους και καλή επιτυχία στο Φεστιβάλ.

Σας ευχαριστώ.

Ακολούθησε ο Εκδότης-Δημοσιογράφος Αντώνης Λιάνος, του περιοδικού «Ολύμπια Δρώμενα»:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Είναι τιμή μου σήμερα να βρίσκομαι εδώ στη Δολίχη. Κατάγομαι από τη Μαγούλα και αισθάνομαι Δολιχιώτης. Ήμουν εδώ στις προσωπικές έρευνες και στο ρεπορτάζ στους αρχαιολογικούς χώρους της Δολίχης, ήμουν εδώ στις πλημμύρες του χωριού, ήμουν εδώ όταν μιλούσα με τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Δολίχης για την τουριστική δυνατότητα που έχει το χωριό, πέρα από τις χοροεσπερίδες. Πως όμως μπορεί να τα καταφέρει όλα αυτά; Όταν θα είναι ενωμένο, όταν θα συνεχίσει να κοπανάει τα ντουβάρια μέχρι να πέσουν. Αυτά τα ντουβάρια της διαφωνίας και της διαμάχης μεταξύ μας που είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα. Όταν οι Έλληνες θα ενωθούν θα αλλάξουν όλα. Όταν οι Δολιχιώτες και οι Δολιχιώτισσες θα γίνουν ένα και θα θυμηθούν από πού προέρχονται, από πού κατάγονται. Να είστε υπερήφανοι που είστε από αυτό το αρχαιοελληνικό χωριό με την τεράστια ιστορία, χιλιετίες πίσω. Είναι αμαρτία οι ναοί σας να βρίσκονται σε τέτοια κατάσταση. Ενεργοποιηθείτε για εσάς, για τους προγόνους σας και για τα παιδιά σας που παίζουν σε αυτήν την πλατεία. Δίπλα στον Όλυμπο, σε αυτήν την διαδρομή από την αρχαία Δολίχη μέχρι τη σημερινή, είναι ένα ταξίδι από το παρελθόν μέχρι σήμερα και οφείλετε σαν Έλληνες να την προστατεύσετε. Για τις ενέργειες που εκπέμπει το μέρος και την μυθολογία του Ολύμπου μας. Για τον Ελληνισμό.

Ακολούθησε η παρουσίαση της προϊσταμένης βυζαντινών αρχαιοτήτων Λάρισας κ Σταυρούλας Σδρόλιας με θέμα η Πολιτισμική διαδρομή της Περραιβικής Τρίπολις.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

«» Η προτασή μας είναι να μπορεί ο επισκέπτης της περιοχής να πηγαίνει απο τον εναν αρχαιολογικό χώρο στον άλλον ( Σαραντάπορο-Μηλέα-Άζωρος-Δολίχη Πύθιο) βλέποντας την κατάλληλη σήμανση όπου θα του παρέχονται τα κατάλληλα φυλλάδια. Ακόμα θα μπορόυσε να δημιουργηθεί ηλεκτρονικό δίκτυο «»

Το 8ο Φεστιβάλ Περραιβική Τρίπολις ολοκληρώθκε με την απονομή τιμητικής πλακέτας στην  ομιλήτρια της εκδήλωσης κ.Σταυρούλα Σδρόλια  απο τον πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Δολίχης Λιόλιο Θεόφιλο Δ.. Στη συνέχεια ακολούθησε δείπνο στην ταβέρνα «η Στάση».

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Παρουσιάστρια της εκδήλωσης ήταν η Μαντζάρα Ανθή μέλος του πολιτιστικού Συλλόγου Δολίχης, φοιτήτρια του ΑΠΘ.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA