Ο Καθηγητής Αρχαιολογίας και Πρόεδρος του Νέου Μουσείου Ακρόπολης κ. Δημήτριος Παντερμαλής στο Λαογραφικό Μουσείο Δολίχης

Στα 100 περίπου μέτρα, δυτικά της κεντρικής πλατείας της Δολίχης, βρίσκεται το Λαογραφικό Μουσείο, το οποίο λειτουργεί από το έτος 2007.

Το κτίριο, στο οποίο στεγάζεται σήμερα το Λαογραφικό Μουσείο, ανήκε στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Δολίχης και χρησιμοποιούταν από ιδιώτη, με ενοικίαση, ως Τυροκομείο. Το έτος 1998 εντάχθηκε στο πρόγραμμα LEADER 2 και χρηματοδοτήθηκε για τη μετατροπή του σε Λαογραφικό Μουσείο. Από τότε το ενοικιάζει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Δολίχης «Η ΤΡΙΠΟΛΙΤΙΔΑ» με 15ετές συμβόλαιο, σε τιμή συμβολική ετησίως. Αποτελείται από τρεις (3) αίθουσες, τουαλέτες και διαθέτει συναγερμό ασφαλείας.

Εκτίθεται υλικό που χρησιμοποιούσαν οι Δολιχιώτες, όπως οικιακά σκεύη, εργαλεία επεξεργασίας μαλλιού, υλικό του αγροτικού βίου κλπ. Εκτίθενται φωτογραφίες καθώς και αρχαιολογικά ευρήματα χαμηλής αξίας, ενώ, πρόσφατα, μεταφέρθηκε στο λαογραφικό μουσείο και βυζαντινό υλικό από τον Ι.Ν. Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, το οποίο διέθεσε η 7η Ε.Β.Α. Λάρισας.

Από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Δολίχης «Η ΤΡΙΠΟΛΙΤΙΔΑ» έχουν γίνει ενέργειες προς την 7η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Λάρισας και προς την 15η Εφορεία Κλασσικών Αρχαιοτήτων Λάρισας, ώστε στις δύο επιπλέον αίθουσες που διαθέτει το Λαογραφικό Μουσείο να φιλοξενηθεί βυζαντινό υλικό (εικόνες, εκκλησιαστικά σκεύη, σταυροί κλπ) από τον Ι.Ν. Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Δολίχης (μνημείο 13ου αι. μ.Χ.), υλικό από τα ευρήματα στις ανασκαφές του αρχαιολογικού χώρου «Καστρί Δολίχης», καθώς και αρχαιολογικό υλικό της Αρχαίας Δολίχης που έχει βρεθεί στη Δολίχη. Οι ενέργειες, ωστόσο, που έγιναν για το βυζαντινό υλικό του ναού περιλαμβάνουν, επίσης, το ενδεχόμενο τοποθέτησής του στο φυσικό τους χώρο, δηλ. στον Ι.Ν. Μεταμορφώσεως του Σωτήρος.

Το Λαογραφικό Μουσείο δημιουργήθηκε με το μεράκι και τον εθελοντισμό των μελών του Πολιτιστικού Συλλόγου Δολίχης «Η Τριπολίτιδα» και λειτουργεί με τη μέριμνα του εκάστοτε Διοικητικού Συμβουλίου.

Είναι επισκέψιμο, κατόπιν συνενοήσεως. Τηλ.: 24930-92035