Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Δολίχης «Η ΤΡΙΠΟΛΙΤΙΔΑ» ιδρύθηκε με ζήλο και μεράκι για την παράδοση και το λαϊκό πολιτισμό από δραστήριους Δολιχιώτες την 15-2-1979 στη Δολίχη. Φιλοξενείται στο ισόγειο του δημοτικού καταστήματος και αποτελεί ζωντανό κύτταρο πολιτισμού.

Η ίδρυσή του ως σκοπό έχει:

Τη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των μελών του Συλλόγου και την ανάπτυξη αλληλοβοήθειας και αλληλεγγύης μεταξύ αυτών και των κατοίκων του χωριού.

Την αναβάθμιση του μορφωτικού και πολιτιστικού επιπέδου των μελών του Συλλόγου και των κατοίκων του χωριού.

Τη διατήρηση και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

Την καταβολή προσπαθειών και ενεργειών για την εκτέλεση έργων κοινής ωφελείας από τις αρχές ή οποιονδήποτε άλλον αρμόδιο.

Τη συνεργασία με παρόμοια Σωματεία και Συλλόγους (εκτός πολιτικών κομμάτων ή οργανώσεων)

και πλέον σήμερα μπορούμε να πούμε ότι σε μεγάλο βαθμό τους έχει πετύχει.

Επίσης από το Σύλλογο ιδρύθηκε και λειτουργεί το Λαογραφικό Μουσείο.

Οι δραστηριότητες του Συλλόγου είναι:

  • Οργάνωση πολιτιστικών, πνευματικών, καλλιτεχνικών και ψυχαγωγικών εκδηλώσεων
  • Λαϊκές παραδόσεις
  • Εκθέσεις ζωγραφικής, βιβλίου και φωτογραφίας
  • Προβολές κινηματογραφικών ταινιών
  • Θεατρικές παραστάσεις
  • Διοργάνωση εκδρομών
  • Διοργάνωση αθλητικών και μουσικοχορευτικών εκδηλώσεων
  • Έκδοση εφημερίδων, περιοδικών και εντύπων που δεν θα είναι ασύμφωνα με το καταστατικό του Συλλόγου.
  • Διατήρηση βιβλιοθήκης – δανεισμός βιβλίου
  • Τράπεζα Αίματος
  • Δεντροφύτευση

Ο  Σύλλογος ενεργεί πάντα με γνώμονα τον εθελοντισμό και την ανιδιοτελή προσφορά των μελών του.

Αποτελείται από 80 ενεργά μέλη και δικαίωμα εγγραφής έχει οποιοσδήποτε το επιθυμεί, ηλικίας άνω των 15 ετών, είτε «Δολιχιώτης» είτε φίλος της Δολίχης.

40 ΧΡΟΝΙΑ – ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ

40, και πλέον, Χρόνια Προσφοράς έχει στο ενεργητικό του ο Πολιτιστικός Σύλλογος Δολίχης «Η Τριπολίτιδα» μέσα από τα οποία συνέβαλε καθοριστικά στην πολιτιστική και στην πνευματική ανάπτυξη του τόπου καθώς και στην ανάδειξη της Δολίχης στην ευρύτερη περιοχή. Από την αρχή της ίδρυσής του, υποστηρίζει πάντα τη συλλογικότητα και με την ανιδιοτελή προσφορά των μελών του Συλλόγου, που πολλές φορές ξεπερνούν μάλιστα και τον ίδιο τους τον εαυτό, οργανώνει πολιτιστικές και πνευματικές εκδηλώσεις για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της Δολίχης.

Από τις πρωταρχικές ενέργειες του Συλλόγου ήταν η δημιουργία και οργάνωση δανειστικής βιβλιοθήκης, η οποία λειτουργεί μέχρι σήμερα με αξιόλογο αριθμό βιβλίων.

Το 1979 δημιούργησε το χορευτικό συγκρότημα, δίνοντας χορευτικές παραστάσεις σε διάφορα μέρη μέχρι και στο Εξωτερικό. Παράλληλα φιλοξένησε διάφορα άλλα χορευτικά συγκροτήματα, ελληνικά και ξένα.

Το 1982 ανέλαβε το άναμμα του Φανού (Νταμπρές) την Κυριακή της Αποκριάς.

Τα έτη 1983 έως το 1987 ο Σύλλογος διατηρούσε θεατρική ομάδα που έδινε παραστάσεις στη Δολίχη και στην ευρύτερη περιοχή, ανεβάζοντας έτσι το πολιτιστικό επίπεδο.

Μέσα από το Πανηγύρι της Δολίχης, που από το 1991 διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος στην κεντρική πλατεία, αναδείχθηκε πολιτιστικά η Δολίχη κάνοντας παράλληλα γνωστή στην ευρύτερη περιοχή τη σημασία της προσφοράς στα κοινά.

Από το 1991 διοργανώνει την προετοιμασία και τη διάθεση «της φασολάδας» της Καθαράς Δευτέρας στην πλατεία της Δολίχης, γεγονός που μιμήθηκαν και Σύλλογοι των γύρω χωριών. Τα τελευταία χρόνια ο Δήμος Λιβαδίου συνεισφέρει οικονομικά στη διοργάνωση αυτής της εκδήλωσης, την κυρίως όμως διοργάνωση έχει ο Πολιτιστικός Σύλλογος.

Από το 1992 άρχισε να διοργανώνει τακτικά την Εθελοντική Αιμοδοσία, με υποστηρικτές πάντοτε αρκετούς κατοίκους της Δολίχης, ενέργεια ζωτικής σημασίας για τους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη. Το ίδιο έτος καθιέρωσε να χαρίζει Χριστουγεννιάτικα δώρα στα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου, φέρνοντας με αυτόν τον τρόπο «πιο κοντά» τη μαθητιώσα νεολαία και έκτοτε έγινε θεσμός.

Το 1994 ο Πολιτιστικός Σύλλογος έκανε τις πρώτες ενέργειες για την ίδρυση Λαογραφικού Μουσείου και παρά τις πολλές δυσκολίες που συνάντησε κατάφερε από το 2007 να το λειτουργεί αξιοπρεπώς. Από το 2008 συμμετέχει και ως ιδρυτικό μέλος για τη δημιουργία Δικτύου Λαογραφικών Μουσείων Θεσσαλίας.

Από το 1994 έως το 1997 συμμετείχε ενεργά στις εκδηλώσεις του Καρναβαλιού στην Ελασσόνα.

Το 1996 διοργάνωσε χοροεσπερίδα, προκειμένου τα έσοδα να διατεθούν στην ανέγερση της νέας εκκλησίας του χωριού.

Τα μέλη του Συλλόγου, το έτος 2002 βοήθησαν αφιλοκερδώς στις ανασκαφές στον αρχαιολογικό χώρο στη θέση «Καστρί» και ο Σύλλογος ενίσχυσε οικονομικά την κατασκευή υποστέγου στον ανωτέρω χώρο. Επίσης ανιδιοτελώς, με προσωπική χειρωνακτική εργασία, τα μέλη συνέβαλλαν στη συντήρηση του Ι.Ν. Μεταμορφώσεως του Σωτήρος.

Το 2006 δημοσίευσε την ιστοσελίδα www.dolihi-lar.gr, ισχυρό εργαλείο ενημέρωσης, επικοινωνίας και έκφρασης. Το έτος 2010, ο ιστότοπος αναβαθμίστηκε, αλλάζοντας domain name, στο dolihi.gr.

Από το έτος 2008 καθιέρωσε το Φεστιβάλ «Περραιβική Τρίπολις», εκδήλωση μέσω της οποίας προβάλλεται η ιστορία της Δολίχης και η πορεία των ανασκαφικών ερευνών σε αρχαιολογικούς χώρους στην γύρω περιοχή. Σήμερα, μαζί με το παραδοσιακό πανηγύρι, αποτελεί τη σημαντικότερη εκδήλωση. Οι αρχαιολόγοι Σπύρος Κουγιουμτζόγλου και Λάζαρος Δεριζιώτης έχουν παρουσιάσει τα ευρήματα από τον αρχαιολογικό χώρο του Καστριού Δολίχης. Καθηγητές, όπως ο Γ. Χουρμουζιάδης, ο Δ. Παντερμαλής, ο Άρ. Πουλιανός, ο Άρ. Φωτίου, ο Κ. Κονταξής έχουν συμμετάσχει με σημαντικές παρουσιάσεις στο Φεστιβάλ. Η Προϊσταμένη της Αρχαιολογικής Στ. Σδρόλια, η αρχαιολόγος Ασημίνα Τσιάκα, ο δρ. Κοινωνιολογίας Κ. Σαχινίδης, ο συγγραφέας Γ. Λεκάκης, ο δρ. Γλωσολογίας Γ. Μπασλής και ο εκδότης του Θεσσαλικού Ημερολογίου Κ. Σπανός συμμετείχαν στην εκδήλωση παρουσιάζοντας μοναδικά στοιχεία.

Τον Ιούνιο 2009 έχει εκδώσει με δικά του έξοδα το βιβλίο του εκπαιδευτικού -συγγραφέα κ. Σπ. Μπούμπα με θέμα: “Η Δολίχη στην Περραιβική Τριπολίτιδα – Το προκατακλυσμιαίο της Δωδώνης του Περραιβικού -Πελασγικού Δία -Ο Ιερός Όλυμπος στη Μυθολογία και Νεώτερη Ιστορία”, το οποίο πωλείται στην τιμή των 10 €.

Το ίδιο έτος, χρηματοδότησε μελέτη για το έργο “Ανάδειξη Παραδοσιακού Οικισμού” στη Δολίχη.

Το έτος 2011 καθιέρωσε το αποκριάτικο παιδικό πάρτι, το οποίο λαμβάνει χώρα στο Πολιτιστικό Κέντρο Δολίχης.

Καθιέρωσε το πάρτι νεολαίας, το οποίο πραγματοποιείται στον προαύλιο χώρο του δημοτικού σχολείου, τις μέρες του πανηγυριού.

Το ίδιο έτος συνεργάστηκε με την εθελοντική ομάδα sarantaporo.gr προκειμένου οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της Δολίχης να έχουν ελεύθερη πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Το 2011, ακόμη, κατασκεύασε μαι πέτρινη ψησταριά στο κιόσκι που είχε κατασκευάσει παλαιότερα στην τοποθεσία «Κόκα» του Προφήτη Ηλία.

Θεατρικές παραστάσεις, με τη συμβολή της Βιργινίας Ηλ. Τσακνάκη πραγματοποιήθηκαν κατά τα έτη 2011-2014, στην αίθουσα «Τάκη Τσιόγκα» του Πολιτιστικού Συλλόγου, με τη συμμετοχή των παιδιών της Δολίχης.

Από το 2012, μαζί με το Φεστιβάλ «Περραιβική Τρίπολις» αναβιώνει και ο «Δόλιχος Δρόμος» που σκοπό έχει την προαγωγή του αθλητικού ιδεώδους και την αναβίωση του αρχαίου ολυμπιακού αθλήματος. Η συμμετοχή των αθλητών αυξάνεται συνεχώς με αποτέλεσμα το έτος 2019 οι συμμετοχές να φτάσουν τις 175.

Τα έτη 2017 και 2018 συμμετείχε στην πανελλήνια εθελοντική δράση Let’s do it Greece, προβαίνοντας στον καθαρισμό κοινόχρηστων χώρων και του αρχαιολογικού χώρου της Δολίχης.

Το 2018, μαζί με τον Σύλλογο Γυναικών Δολίχης, διοργάνωσε εκδήλωση για τα γυρίσματα της εκπομπής «Ταξιδεύοντας στην Παράδοση», η οποία γυρίστηκε, αποκλειστικά, για τη Δολίχη και προβλήθηκε από τη συχνότητα του Euro tv.

Το έτος 2019 προέβη στην έκδοση 100 ανατύπων του άρθρου του Κ. Σπανού, από τον 75ο τόμο του Θεσσαλικού Ημερολογίου (2019, σ. 49-62) όπου παρουσιάζονται τα ιστορικά στοιχεία του οικισμού της Δολίχης τα οποία βασίζονται στις οθωμανικές απογραφές της περιόδου 1506-1570. Εξάγονται σημαντικά συμπεράσματα για την ιστορία του οικισμού, τα ονόματα των κατοίκων και το είδος των αγροτικών καλλιεργειών τους. Τα απογραφικά δεδομένα είχαν παρουσιαστεί, περιληπτικά, στο Φεστιβάλ «Περραιβική Τρίπολις», στη Δολίχη το 2018 και ο Σύλλογος χρηματοδότησε τον Τούρκο καθηγητή πανεπιστημίου ώστε να παραχωρήσει τα στοιχεία.

Εξέδωσε το βιβλίο της Επισκόπησης της Ιστορίας της Δολίχης, του Ευάγγελου Τσακνάκη, το οποίο αποτελεί ηλεκτρονική έκδοση του Πολιτιστικού Δολίχης, έτους 2019. Το βιβλίο είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Συλλόγου και διατίθεται δωρεάν σε κάθε ενδιαφερόμενο.

Ευαισθητοποιημένος ο Σύλλογος σε θέματα περιβαλλοντικής αισθητικής και οικολογικής ισορροπίας, από καταβολής του πραγματοποιεί δεντροφυτεύεις εντός και εκτός οικισμού.

Μέσα σε αυτά τα χρόνια διοργανώνει χοροεσπερίδες ψυχαγωγώντας τα μέλη του, πάντα με μεγάλη επιτυχία. Έχει οργανώσει τουρνουά βόλεϊ, beach volley, διαγωνισμούς σκάκι, πιγκ πονγκ κλπ. Εκδρομές σε παραλίες, σε αρχαιολογικούς χώρους και σε εργοστάσια. Οργανώνει ημερίδες όπως ομιλίες γιατρών για την παχυσαρκία, για τις πρώτες βοήθειες κ.α., στην παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, παλαιότερα, διοργάνωνε ημερίδες για ενημέρωση των γυναικών σε διάφορα θέματα που τις αφορούσαν. Είναι πάρα πολλά αυτά που προσέφερε ο Πολιτιστικός Σύλλογος και είναι δύσκολο να απαριθμηθούν όλα.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος συνεργάζεται με την Τοπική Αρχή, τη Δημοτική Αρχή και τους Συλλόγους.

Τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Δολίχης «Η Τριπολίτιδα» έχουν ως γνώμονα την αντίληψη ότι τον Σύλλογο δεν τον αποτελούν μόνο τα μέλη του εκάστοτε Διοικητικού Συμβουλίου, αλλά όλα τα μέλη που είναι εγγεγραμμένα σε αυτόν και ότι το κυρίαρχο όργανο της Διοικήσεως είναι η Γενική Συνέλευση, δηλαδή το σύνολο των μελών. Σήμερα αριθμεί 80 ενεργά μέλη και ακόμη περισσότερους φίλους. Συνεχίζει να προσφέρει στα κοινά, με διαφάνεια και με τον ίδιο τρόπο. Ήταν, είναι και θα είναι ανοιχτός στην υποδοχή νέων μελών. Έχει τη διάθεση για κάθε είδους συζήτηση και συνεργασία για το γενικό καλό. Είναι ανοιχτός επίσης για κάθε είδους ενημέρωση, οικονομική ή άλλης φύσεως, ακόμη και στην κάθε είδους κριτική, καλή ή κακή.

Quote of the week

"People ask me what I do in the winter when there's no baseball. I'll tell you what I do. I stare out the window and wait for spring."

~ Rogers Hornsby

Designed with WordPress