ΟΛΥΜΠΟΣ – ΕΛΑΣΣΟΝΑ – ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ

Η  καρδιά της Επαρχίας Ελασσόνας χτύπησε πολύ δυνατά στη Θεσσαλονίκη, όπως ανέφερε στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του Δικτύου «Περραιβία» κ. Σκριάπας Κων/νος το Σαββατοκύριακο 9-10 Μαΐου και πράγματι η συμμετοχή του κόσμου και η πληθώρα εκδηλώσεων συντέλεσαν στη μεγάλη επιτυχία της εκδήλωσης.

Στο διήμερο Πολιτισμού και Προβολής της Επαρχίας Ελασσόνας που διοργανώθηκε από το Δίκτυο Συλλόγων Επαρχίας Ελασσόνας και Αποδήμων «Περραιβία» σε συνεργασία  με τους Συλλόγους Λιβαδιωτών Θεσσαλονίκης, Πυθιωτών Θεσσαλονίκης, καθώς και με Συλλόγους και Δήμους της Επαρχίας, υπό την αιγίδα του Δήμου Ελασσόνας, συμμετείχε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Δολίχης «Η Τριπολίτιδα» και ο Σύλλογος Γυναικών Δολίχης «Φίλα Ευβιότου».

Θσσαλονίκη, 10 Μαΐου 2009

Θεσσαλονίκη, 10 Μαΐου 2009

Θεσσαλονίκη, 9 Μαΐου 2009

Θεσσαλονίκη, 9 Μαΐου 2009

Το περίπτερο περιλάμβανε προβολές παρουσιάσεων φωτογραφίες και βίντεο, έκθεση φωτογραφίας, πληροφοριακό έντυπο, αφίσες και τοπικά προϊόντα παραγωγών Δολίχης.

Το Σάββατο 9/5 «άνοιξαν» την εκδήλωση μέλη του Γυναικείου Συνεταιρισμού Λιβαδίου «Ο Σοφράς» παρασκευάζοντας μία παραδοσιακή πίτα Λιβαδίου. Επίσης από συμμετέχοντες συλλόγους παρασκευάστηκαν διάφορα φαγητά τα οποία προσφέρονταν δωρεάν σε όλους τους επισκέπτες.

Μέλη Γυναικείου Συνεταιρισμού Λιβαδίου, 9/5

Μέλη Γυναικείου Συνεταιρισμού Λιβαδίου, 9/5

Ακολούθησαν ομιλίες και παρουσιάσεις διάφορων θεμάτων όπως Οικοτουριστική Ανάπτυξη, Αειφόρος Ανάπτυξη ορεινών περιοχών, Όλυμπος κλπ. Στη συνέχεια και περί ώρα 9:00 μ.μ. συγκροτήματα συλλόγων που συμμετείχαν έδωσαν χορευτικές παραστάσεις δίνοντας νότα παραδοσιακή στην εκδήλωση.

Γαϊτανάκι 9/5

Χορευτικό Συγκρότημα -Γαϊτανάκι 9/5

Την Κυριακή 10/5 οι επισκέπτες παρακολούθησαν τρεις παρουσιάσεις στην αίθουσα αμφιθεάτρου οι οποίες αφορούσαν στα εξής:

1. Αρχαιολογία. Ανάδειξη Αρχαιολογικών χώρων Περραιβικής Τριπόλεως στα πλαίσια του Γ΄ ΚΠΣ με ομιλητή τον Αρχιτέκτονα κ. Καραγκούνη Δημήτριο, της ΙΕ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων ΥΠ.ΠΟ.

«Όσον αφορά την αρχαία Δολίχη, η ομιλία αφορούσε κυρίως τις εργασίες που έγιναν δυτικά της σημερινής θέσης της Δολίχης ώστε να είναι προσβάσιμος ο αρχαιολογικός χώρος και ότι η ΙΕ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων τοποθετεί εκεί την αρχαία Δολίχη αφού βρέθηκε ένας δίγλωσσος οριοδείκτης το 1997. Αναφέρθηκε ακόμη ότι η πόλη εκτεινόταν ανατολικά της Ακρόπολης και έφθανε μέχρι τον ποταμό Τιταρήσιο και καταλάμβανε μία έκταση πάνω από 500 στρέμματα και γεννιούνται εδώ τα εξής ερωτήματα: Στο στεφάνι του λόφου του Προφήτη Ηλία που βρέθηκαν υπολείμματα αρχαίου Κάστρου από τον αρχαιολόγο Γεωργιάδη σε ποια αρχαία πόλη ανήκουν; Τα αρχαία λουτρά που βρέθηκαν κάτω από τον Βυζαντινό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος ανήκουν στη Δολίχη κάποιας άλλης περιόδου; Ή σε κάποια άλλη πόλη; Στο Πύθιο ας πούμε;»

2. Μνημεία. Τοιχογραφίες Εκκλησιών επαρχίας Ελασσόνας με ομιλήτρια την αρχαιολόγο κ. Σδρόλια Σταυρούλα της 7ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων ΥΠ.ΠΟ.

3. Διαδρομές επ. Ελασσόνας, επιμέλεια κ. Γκανάτσιος Ανδρέας, κ. Βλαχάβας Γεώργιος και κ. Φακίτσας Αστέριος.

Σειρά κατόπιν είχαν χορευτικά συγκροτήματα εκ των οποίων και το Χορευτικό Συγκρότημα Γυναικών Δολίχης. Το πρώτο τραγούδι που χόρεψαν οι γυναίκες της Δολίχης ήταν η «Αγγελίνα» το οποίο τραγούδησαν οι ίδιες.

«Όλες οι νύφες στο χορό Αγγελίνα μου – ώρε και όλες οι μαυρομάτες, Αγγελίνα μαυρομάτα.

Και Αγγελίνα η ορφανη Αγγελίνα μου -ώρε χορεύει στα Γιολέκια, Αγγελίνα μαυρομάτα.

Και ο βασιλιάς αγνάντευε Αγγελίνα μου -ώρε από ψηλό Σαράι, Αγγελίνα μαυρομάτα.

Να ‘μουν πουλί, να ‘μουν αητός Αγγελίνα μου -ώρε να ‘μουν και χελιδόνι, Αγγελίνα μαυρομάτα.

Να πάω να πιάσω το χορό Αγγελίνα μου-ώρε μπροστά στην Αγγελίνα, Αγγελίνα μαυρομάτα.

Να πιάσω χέρια παχουλά Αγγελίνα μου-ώρε γεμάτα Μπιλιτζίκια, Αγγελίνα μαυρομάτα

Γυναικείο Χορευτικό Δολίχης, 10/5

Γυναικείο Χορευτικό Δολίχης, 10/5

Χορευτικό Ποντίων, 10/5

Χορευτικό Ποντίων, 10/5

Το διήμερο των εκδηλώσεων «έκλεισε» με ένα μεγάλο αφιέρωμα στους μεγάλους Έλληνες δημιουργούς από την ορχήστρα Ποικίλης Μουσικής του Δήμου Ελασσόνας, στις 8:00 μ.μ.

*****

Παράλληλα στον πάνω όροφο της αποθήκης Γ΄ η εκδήλωση πλαισιώθηκε από έκθεση φωτογραφίας, έκθεση παραδοσιακών στολών, έντυπος τύπος εποχής και τις Μικροκατασκευές που επιμελήθηκε ο διευθυντής και υπεύθυνος της Περιβαλλοντικής Ομάδας του Γυμνασίου Καλλιθέας Ελασσόνας κ. Γεωργιάδης Κων/νος.

Οι μινιατούρες αυτές, των παραδοσιακών κατοικιών άφησαν έκπληκτους τους επισκέπτες και αξίζει ένα μεγάλο μπράβο στον υπεύθυνο και στα παιδιά του Γυμνασίου που τις κατασκεύασαν με τόση επιμέλεια, μεράκι και ταλέντο.

Τα παιδιά της Δολίχης που συμμετείχαν με τις κατασκευές ήταν:

Λιόβας Νικόλαος

Λιόβας Νικόλαος

Μαντζάρα Ανθή

Μαντζάρα Ανθή

Μικροκατασκευή

Τσιόγκα Ανρεάνα

Φιλήμων Ελένη

Φιλήμων Ελένη

Συνοδευτικό Αρχείο .pdf- 748 Kb