Η Δολίχη αποχαιρέτησε σήμερα τον Τάκη Τσιόγκα. Η σορός του εκλιπόντος τέθηκε στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λάρισας στις 10:00 π.μ. Μεταφέρθηκε, στη συνέχεια στις 4:00 μ.μ., στη γενέτειρά του, τη Δολίχη, όπου τέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα στο πολιτιστικό κέντρο.

Ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου, Θεοδωράκης Χρήστος, τον αποχαιρέτησε με τα εξής λόγια:

«Σύντροφε, ανιψιέ, ξάδερφε, φίλε Τάκη, η είδηση του θανάτου σου έπεσε σαν κεραυνός, τη Δευτέρα το πρωί στην κοινωνία του μικρού χωριού μας.

Ο Τάκης, έτσι συνηθίζουμε να τον αποκαλούμε όλοι μας, γεννήθηκε το 1956 στη Δολίχη από φτωχή αγροτική οικογένεια. Η άσχημη οικονομική κατάσταση της οικογένειάς του, τον ανάγκασε από πολύ μικρή ηλικία να συμβάλλει και αυτός στην αντιμετώπισή της. Τελειώνοντας το Δημοτικό φοίτησε στη δημόσια σχολή εργοδηγών μέχρι το 1972. Ήταν γνώστης της στερημένης ζωής του αγρότη, αφού και ο ίδιος δούλεψε στα χωράφια μαζεύοντας καπνά και κάνοντας διάφορες κτηνοτροφικές εργασίες. Το οικογενειακό περιβάλλον, οι ατέλειωτες συζητήσεις για τις αξίες και τα ιδανικά του λαϊκού κινήματος συνέβαλαν ώστε να διαμορφωθεί από πολύ νωρίς ο ιδεολογικός προσανατολισμός του. Έτσι το Δεκέμβρη του 1975 εντάχθηκε στην ΚΝΕ. Αμέσως μετά τη στρατιωτική του θητεία δραστηριοποιήθηκε στην ΚΝΕ και το κόμμα. Το 1995 εκλέχθηκε στο Δ.Σ. του Εργατικού Κέντρου Λάρισας και ανέλαβε γραμματέας του. Η περίοδος αυτή αποτελεί την αφετηρία της ανάδειξής του σε ηγέτη της εργατικής τάξης της περιοχής. Από το 1999 μέχρι σήμερα διετέλεσε Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, ιδρυτικό στέλεχος του ΠΑΜΕ και μέλος της πανελλαδικής Γραμματείας του. Το 2001 έγινε βουλευτής και επανεξελέγη το 2004 και το 2007. Το 2009 συμμετείχε στο ψηφοδέλτιο επικρατείας του ΚΚΕ. Στο 18ο Συνέδριο εκλέχθηκε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.

Ο Τάκης είχε αναπτυγμένο το αίσθημα της Διεθνιστικής Αλληλεγγύης και ένοιωθε την ανάγκη να αντιδρά όταν οι λαοί δοκιμάζονταν. Έτσι βρέθηκε στη γκρεμισμένη γέφυρα του Βελιγραδίου, όταν τα αεροπλάνα του ΝΑΤΟ έριχναν τις φονικές βόμβες. Βρέθηκε κοντά στους Τούρκους φυλακισμένους συνδικαλιστές, επισκέφθηκε την αποκλεισμένη Παλαιστίνη και στη Ραμάλα με αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ συναντήθηκε με τον Γιασέρ Αραφάτ.

Ένας άνθρωπος σαν τον Τάκη με αναπτυγμένο το αίσθημα της κοινωνικής προσφοράς ήταν αδύνατο να μην πρωτοστατήσει στις προσπάθειες των συγχωριανών του για την ανάπτυξη του χωριού. Παντού και πάντα ήταν μπροστάρης. Ιδρυτικό μέλος του Πολιτιστικού Συλλόγου, στον οποίο διετέλεσε Πρόεδρος το 1981-83.  Απ’ τους πρωτεργάτες της ίδρυσης του Αθλητικού Συλλόγου, στον οποίο ήταν και ποδοσφαιριστής του. Με ευαισθησίες για το περιβάλλον πρωτοστατούσε πάντα σε οποιαδήποτε δενδροφύτευση γινόταν και ήταν αυτός που παρέσυρε τους συγχωριανούς του να φυτευτούν πολλά πλατάνια στο χωριό. Το όνειρό του ήταν να δει τη ράχη στο «Ξύλο» φυτεμένη με έλατα, όνειρο που δεν πρόλαβε να πραγματοποιήσει.

Τάκη, το υποσχόμαστε εμείς σήμερα εδώ ότι θα σηκώσουμε αυτό το βάρος και το όνειρό σου θα γίνει πραγματικότητα.

Ο Τάκης τίμησε το χωριό με την παρουσία του στο ελληνικό κοινοβούλιο. Διακρινόταν για την εργατικότητά του, την αγάπη του προς το συνάνθρωπο και τις αξίες του, την πραότητά του. Πάντα είχε ένα καλό λόγο για κάθε κατατρεγμένο, για κάθε αδικημένο.

Παντρεμένος με την Κατερίνα Κατσάρα, εκπαιδευτικό, αφήνει πίσω του ένα αγόρι κι ένα κορίτσι, φοιτητές, που με την παιδεία τους θα είναι άξιοι συνεχιστές του έργου του πατέρα τους.

Όταν ένας άνθρωπος φεύγει από κοντά μας αφήνει πάντα ένα κενό. Όταν αυτός ο άνθρωπος είναι ξεχωριστός το κενό που αφήνει είναι μεγάλο, δυσβάσταχτο και δυσαναπλήρωτο. Ένα τέτοιο άνθρωπο αποχαιρετούμε σήμερα, ένα δικό μας άνθρωπο, έναν αγωνιστή, έναν άνθρωπο της βιοπάλης, έναν άνθρωπο που έδωσε τη ζωή του για την πρόοδο, για μια καλύτερη ζωή. Έναν άνθρωπο που σημαία του ήταν ο εθελοντισμός και η ανιδιοτέλεια. Έναν άνθρωπο που δεν αφέθηκε στη μοίρα αλλά την προκαθόρισε μόνος του. Την οδήγησε στα δύσκολα μονοπάτια του αγώνα και της κοινωνικής προσφοράς. Τέτοιοι άνθρωποι, σαν τον Τάκη Τσιόγκα, είναι που πάνε τον τόπο μπροστά, που βάζουν το θεμέλιο λίθο στο χτίσιμο ενός καλύτερου κόσμου που όλοι ονειρευόμαστε. Έχουν πάντα σαν γνώμονα το κοινό συμφέρον, το καλό για όλη την κοινωνία.

Άνθρωποι με άλφα κεφαλαίο. Σύζυγος, πατέρας, σύντροφος, συναγωνιστής, μαχητής και ανυποχώρητος αγωνιστής για το καλό του τόπου. Με όποια ιδιότητα και αν θυμόμαστε τον Τάκη, είναι βέβαιο πως η αναφορά μας σ’ αυτόν θα είναι γλυκιά, όπως γλυκός ήταν κι αυτός και είχε τις χάρες όλες.

Στη σύζυγό του Κατερίνα, στα παιδιά του και στη μητέρα του εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια. Να είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει. Όταν ένας άνθρωπος φεύγει από κοντά μας αφήνει το σημάδι του για πάντα στις καρδιές όλων όσοι τον γνώρισαν.

Καλό ταξίδι, Τάκη».

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος Τοπικού Συμβουλίου, Τσακνάκης Παναγιώτης, διάβασε το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Λιβαδίου:

«Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λιβαδίου συνήλθε σήμερα Δευτέρα 05/04/2010 σε έκτακτη συνεδρίαση του, η οποία πραγματοποιήθηκε σε συγκινησιακά φορτισμένη ατμόσφαιρα και το σώμα ομόφωνα ενέκρινε Ψ Η Φ Ι Σ Μ Α για την απώλειά του πρώην Βουλευτή του ΚΚΕ και νυν Προέδρου του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ν. Λάρισας, συντοπίτη Τσιόγκα Δημήτριο.

Αφού έλαβε υπόψη του: 1.- Την προφορική εισήγηση του Δημάρχου Λιβαδίου κ. Γαλάνη Γεώργιου, ο οποίος εξήρε την προσωπικότητα και την προσφορά του εκλιπόντος, τόσο στο Ελληνικό Κοινοβούλιο με τις αγωνιστικές παρεμβάσεις του για την εργατική τάξη, αλλά και μέσα από το συνδικαλιστικό κίνημα αφού για πολλά χρόνια ήταν η κινητήρια δύναμη του Εργατοϋπαλληλικού κέντρου Ν. Λάρισας και πρόσφατα πρόεδρος.
Παράλληλα τόνισε τις αέναες προσπάθειες που έκανε πάντα με το ιδιαίτερο πάθος που τον διέκρινε για την επίλυση των τοπικών προβλημάτων του Δήμου μας.
Υπό το αυτό πνεύμα μίλησε και ο εκπρόσωπος της μειοψηφίας Δημοτικός Σύμβουλος κ. Ιωάννης Γκούμας, καθώς και Δημοτικοί Σύμβουλοι και μέλη του Τοπικού Συμβουλίου του Τοπικού Διαμερίσματος Δολίχης. 2.- Την πρόταση του Δημάρχου και των παρισταμένων Δημοτικών Συμβούλων, όπως το Σώμα εγκρίνει την έκδοση του ψηφίσματος. 3.-Τη σύμφωνη γνώμη των Δημοτικών Συμβούλων και του Τοπικού Συμβουλίου Δολίχης.

ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΟΜΟΦΩΝΑ

α) Να εκφράσει την θλίψη του στην οικογένεια και τους συγγενείς του εκλιπόντος πρώην Βουλευτή του ΚΚΕ και νυν Προέδρου του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ν. Λάρισας, συντοπίτη Τσιόγκα Δημήτριο. β) Να κατατεθεί στεφάνι στη σωρό του εκλιπόντος εκ μέρους του Δημάρχου, του Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς και του Τοπικού Συμβουλίου Δολίχης. γ) Να παραστεί το Δημοτικό Συμβούλιο και το Τοπικό Συμβούλιο Δολίχης στην Πολιτική κηδεία. δ) Το παρόν ψήφισμα να επιδοθεί στους οικείους του εκλιπόντος και να δημοσιευθεί στον τοπικό τύπο.

Αποφασίστηκε σήμερα στο Δημοτικό Κατάστημα του Δήμου Λιβαδίου, διαβάστηκε και υπογράφτηκε: Ο Πρόεδρος Δ.Σ., Ο Δήμαρχος, Τα μέλη Δ.Σ., Ο Πρόεδρος Τ.Σ. Δολίχης

Ακριβές Απόσπασμα, Ο Δήμαρχος: Γαλάνης Γεώργιος»

Το πλήθος κόσμου, στο οποίο βρίσκονταν και αρκετοί εκπρόσωποι της πολιτικής σκηνής, συνόδευσε τον Τάκη μέχρι την τελευταία του κατοικία, στο νεκροταφείο του Αγίου Γεωργίου.

Ο Τάκης -με άλλους Δολιχιώτες- στην κορυφή του Ολύμπου 8/2008: