ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
ΝΟΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΛΙΒΑΔΙΟΥ
Ταχ. Δ/νση 40002 Λιβάδι

ΑΡΙΘΜ. ΑΠΟΦ: 22/2010

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λιβαδίου στην έκτακτη  συνεδρίασή του στις 02 Μαΐου 2010 αποφάσισε ομόφωνα και εξέδωσε το ακόλουθο ψήφισμα:

Ψ Η Φ Ι Σ Μ Α

Το Δημ. Συμβούλιο λαμβάνοντας υπ΄ όψιν του τις  δυο παλαιότερες Ειδικές Συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου σχετικές με το σχέδιο Καλλικράτης, καθώς και την ανοιχτή συζήτηση πολιτών και φορέων που πραγματοποιήθηκε στο Δήμο την  5η Φεβρουαρίου με το ίδιο θέμα, εκφράζει ομόφωνα τη δυσαρέσκειά του και ταυτόχρονα την έντονη διαμαρτυρία του για την ανακοίνωση της Κυβέρνησης ως προς τη Χωροθέτηση των Δήμων – Πρόγραμμα «Καλλικράτης» χαρακτηρίζοντας την απόφαση  παντελώς άδικη,  διότι:

1) Καταστρατηγεί την αρχή της ισονομίας και δεν εφαρμόζει τα ίδια κριτήρια σε όλες τις περιπτώσεις. Δημιουργούνται Δήμοι με μικρότερο πληθυσμό και χαμηλότερο υψόμετρο (περισσότεροι από 30), επειδή  χαρακτηρίζονται «ορεινοί», ενώ ο Δήμος μας με υψόμετρο 1200 μ., έκταση 158.000 στρέμματα και πληθυσμό περίπου 3.200 κατοίκους, συγχωνεύεται στον Δήμο Ελασσόνας που απέχει 35 χιλιόμετρα.

2) Ο Δήμος μας είναι γεωγραφικά απομονωμένος και απομακρυσμένος από αστικά κέντρα και τα γύρω τοπικά διαμερίσματα. Λόγω της γεωγραφικής του θέσης και του υψομέτρου αντιμετωπίζει ειδικές καιρικές συνθήκες και παρατεταμένο χειμώνα για 5 έως 6 μήνες. Το γεγονός αυτό δημιουργεί στο Δήμο ειδικές ανάγκες στις οποίες ανταποκρίνεται κάθε φορά με τον πλέον κατάλληλο τρόπο και τα κατάλληλα μέσα, καθώς οι εν λόγω συνθήκες αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο της διαβίωσης ενός ορεινού Δήμου.

3)  Ο Δήμος Λιβαδίου είναι υγιής οικονομικά. Με τη σημερινή μορφή του αλλά και ως κοινότητα έχει καταφέρει με συνετή και χρηστή διαχείριση των οικονομικών του να ανταποκρίνεται στο ρόλο του. Μπορεί να αποτελέσει πρότυπο ανάπτυξης αρκεί η πολιτεία να ενισχύσει ανάλογα προγράμματα αξιοποίησης των ορεινών όγκων.

4) Αγνοεί προκλητικά το παρελθόν, την ιστορία και την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας υπονομεύοντας ταυτόχρονα το μέλλον του. Το Λιβάδι είναι γνωστό στον αυτοκράτορα Ανδρόνικο Β΄ Κομνηνό Παλαιολόγο αφού το 1336 μ.Χ. εντέλλεται στον ηγούμενο της μονής Ολυμπιώτισσας Ελασσόνας να προστατεύει «αενάως, διαρκώς, ανελλιπώς και αδιαλείπτως και έτερον χωρίον, το Λιβάδιον…».

Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας είναι έδρα του αρματολικιού του Ολύμπου, πατρίδα και γενέτειρα του μεγάλου αγωνιστή, Εθνικού ήρωα και Φιλικού Γεωργάκη Ολύμπιου. Στα 1768 ιδρύεται στο Λιβάδι Ανώτερο Ελληνικό Σχολείο το οποίο συγκαταλέγεται μεταξύ των οκτώ πρώτων της Θεσσαλίας. Το Λιβάδι αποτελεί επίσης γενέτειρα του ηγούμενου ’νθιμου Ολυμπιώτη, του ιατρού Αθανάσιου Αστερίου, μέλους της επαναστατικής κυβέρνησης Λιτοχώρου στα 1878.

Συμμετέχει ενεργά στο Μακεδονικό Αγώνα και κατά τη διάρκεια της Γερμανικής κατοχής πυρπολείται ολοσχερώς.

5) Ο Δήμος Λιβαδίου έχει ιδιαίτερα κοινωνικά χαρακτηριστικά. Εκτρέφονται 50.000 αιγοπρόβατα και 1.000 βοοειδή σε σύγχρονες σταβλικές εγκαταστάσεις, που εξυπηρετούνται μέσα από ένα πλέγμα αγροτικής οδοποιίας 450 χιλιομέτρων περίπου σε ιδιαίτερα δύσβατη ορεινή περιοχή, καθώς και με σύγχρονο δίκτυο ύδρευσης αυτών. Παράλληλα, η γεωργική έκταση 36.000 στρεμμάτων με ένα πλέγμα αρδευτικών γεωτρήσεων και δύο φραγμάτων συμπληρώνει την αγροτική οικονομία. Τέλος, οι δασεργάτες μας, οργανωμένοι σε δύο συνεταιρισμούς, αναλαμβάνουν αποστολές σε όλα τα δάση της πατρίδας μας.

Ζητάμε από την Κυβέρνηση να επανεξετάσει στα πλαίσια της διαβούλευσης την απόφασή της, να διορθώσει την αδικία που προκάλεσε στο Δήμο μας και να αφήσει τον Δήμο Λιβαδίου αυτόνομο και ανεξάρτητο ΟΡΕΙΝΟ Δήμο.

Ζητάμε από τους Βουλευτές του Νομού να στηρίξουν την απόφασή μας.

Το παρόν ψήφισμα με την συνημμένη υπ΄ αρίθμ. 305/8-2-2010 επιστολή που προέκυψε από δυο ειδικές Συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς και από τη γενική Λαϊκή Συνέλευση  να αποσταλεί στoυς: Πρωθυπουργό, Υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, καθώς και:

·Αρχηγό Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Αντώνιο Σαμαρά

·Γενική Γραμματέα Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος κ. Αλέκα Παπαρήγα

·Πρόεδρο Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Γεώργιο Καρατζαφέρη

·Πρόεδρο Κοινοβουλευτικής Ομάδας Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Αλέξη Τσίπρα

·Υπουργό Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων κ. ’ννα Διαμαντοπούλου

·Υφυπουργό Οικονομικών κ. Φίλιππο Σαχινίδη

·Βουλευτές Ν. Λάρισας

·Γενικό Γραμματέα Περιφέρειας Πελοποννήσου κ. Φώτη Χατζημιχάλη

·ΚΕΔΚΕ

·ΤΕΔΚ Λάρισας

Το παρόν ψήφισμα επίσης να δημοσιευτεί στον Τοπικό τύπο.

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου

Καψάλης Ευάγγελος