Μία παράσταση που βασίστηκε στη συνεργασία και ομαδικότητα των παιδιών με διαφορετικές ηλικίες. Χαρακτηριστικό η θέληση για μάθηση, ο ενθουσιασμός και το μεράκι για προσφορά.

Λίγα λόγια για το θέατρο και τη συγκεκριμένη θεατρική παράσταση:

Ηλίας Τσακνάκης: Το θέατρο είναι μια πολυσήμαντη λέξη. Προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη «Θεώμαι», που σημαίνει παρατηρώ, βλέπω κάτι με προσοχή, εξετάζω.  Το θέατρο αποτελεί τέχνη, είναι πολιτισμός. Θα λέγαμε ότι είναι ένα σχολείο που μόνο δίνει και προσφέρει ενώ δεν ζητάει τίποτα. Η σημασία του θεάτρου στη ζωή, κυρίως των παιδιών, αλλά και των μεγάλων, είναι σπουδαία. Βοηθά στην ομαδικότητα και συνεργασία των παιδιών, διαπλάθει χαρακτήρες και διαμορφώνει προσωπικότητες. Αποτελεί μέσο έκφρασης, συναισθημάτων, επικοινωνίας. Κατά συνέπεια συντελεί στην κοινωνικοποίηση του παιδιού. Μέσα από το θέατρο το παιδιί δημιουργεί φιλίες, αναπτύσσει σχέσεις εμπιστοσύνης, σημαντικά εφόδια στα επόμενα βήματα της ενηλικίωσής του.

Για να πραγματοποιηθεί μια θεατρική παράσταση απαιτείται η συμμετοχή των παιδιών, η υλική και ηθική στήριξη κάποιου αρμόδιου Φορέα, όπως ενός Πολιτιστικού Συλλόγου, ο χώρος, τα σκηνικά, η ενδυματολογία, η μουσική και πολλά άλλα.

Η συγκεκριμένη θεατρική παράσταση «Το Όνειρο του Σκιάχτρου» είναι έργο του Ευγένιου Τριβιζά, σε διασκευή της Ελισάβετ Αποστολίδου. Το σκιάχτρο, σύμβολο των προηγούμενων δεκαετιών, φύλακας των αγροτικών καλλιεργειών, προστάτευε την παραγωγή και τη σοδειά των γεωργών. Ο κυρ Δίκανος έφτιαξε το συγκεκριμένο σκιάχτρο για να προστατεύσει το λαχανόκηπό του. Το έντυσε, το περιποιήθηκε και το φρόντισε γι’ αυτόν το σκοπό. Όμως, το σκιάχτρο ζήλεψε την ελευθερία και ανεξαρτησία των πουλιών. Θέλοντας να τα προστατεύσει από το αφεντικό του τα αποκάλυψε σημαντικά μυστικά. Έτσι, μπορούσαν ανενόχλητα να τρώνε από τον κήπο. Ως ανταπόδοση τα πουλιά το βοήθησαν να κερδίσει και αυτό την ελευθερία του, μετά από μεγάλη επιμονή και υπομονή.

Ένα σημαντικό στοιχείο της ποιητικής δημιουργίας του Ευγένιου Τριβιζά είναι η φαντασία που αρχίζει να κοχλάζει.

Σήμερα που οι καιροί είναι δύσκολοι, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, έχουμε ανάγκη όλοι μας από αυτά τα μηνύματα της συγκεκριμένης παράστασης, όπως αισιοδοξία και ελπίδα για το αύριο, πιστεύοντας πως θα τα καταφέρουμε όσα εμπόδια και αν συναντήσουμε σ’ αυτήν την πορεία που λέγεται ζωή.

Γιώργος Γκόγκος.: Μου άρεσε όταν το σκιάχτρο πέταξε.

Κατερίνα Παπαδημητρίου Το θέατρο μου άρεσε πολύ. Σε κάποιες πρόβες έλειψα επειδή είχα πάει διακοπές, αλλά το λόγια τα έμαθα πολύ γρήγορα.

Παναγιώτης Τσακνάκης: Μου άρεσε η που η επιθυμία του σκιάχτρου πραγματοποιήθηκε.

Φωτεινή Λούκα: Μου άρεσε τότε στη φυλακή που το σκιάχτρο είπε: «για να δούμε αν ξύπνησε». Και ο δεσμοφύλακας έκανε χρρρ!! Δεν μου άρεσε τότε που τα πουλιά πήγαν να φάνε και είπα: «Θεούλη μου, Μαμά μου, δρόμο! φύγαμε!» Και αντί να είναι φοβισμένα, γελούσαν. Με λένε Φωτεινή Λούκα και πραγματικά η παράσταση ήταν τέλεια. Ευχαριστώ πολύ!!!

Γιάννης Τσακνάκης: Ενώ εγώ ήμουν στις πρόβες, όλοι οι άλλοι φίλοι μου ήταν στο γήπεδο και έπαιζαν ποδόσφαιρο. Μου άρεσε πολύ το θέατρο και θα ήθελα να ξαναπαίξουμε και άλλες παραστάσεις.

Αντέλα Τσελάμι: Μου άρεσε που έκλειναν τα φώτα και βγαίναμε έξω. Δεν μου άρεσε πίσω από την κουρτίνα.

Κωνσταντίνος Γκόγκος: Μου άρεσε όταν ήμασταν στο δικαστήριο. Δεν μου άρεσε που ήμουν άρρωστος.

Μαρία Γκόγκου: Μου άρεσε εκείνη η ώρα που το σκιάχτρο πέταξε το καπέλο του.

Μάξιμος Κλεισιάρης: Μου άρεσε όταν ο κυρ Δίκανος έφτιαξε το σκιάχτρο.

Στέφανος Γκόγκος: Μου άρεσε όταν ο Δεσμοφύλακας έλεγχε το σκιάχτρο. Θα ήθελα να παίξουμε και του χρόνου θέατρο. Δεν μου άρεσε που ο παπαγάλος καθυστερούσε.

Γιώργος Τσακνάκης: Σε αυτήν την παράσταση γνώρισα πολλά παιδιά που δεν ήξερα. Επίσης ενθουσιάστηκα που η αδερφή μου ήταν σκηνοθέτρια και συνεργαστήκαμε όλα τα παιδιά χωρίς διαμάχες.

Σοφία Τσακνάκη: Μου άρεσε πολύ το μπαλέτο. Μου άρεσαν πολύ οι πρόβες. Δεν μου άρεσε που είχα μουστάκι. Αλλά από το θέατρο έμαθα τί ήταν η σφεντόνα. Τέλος, μου άρεσε το χορευτικό στο τέλος.

Γιώργος Γκόγκος: Με συγκίνησε που βάλανε φυλακή το σκιάχτρο. Μου άρεσε το μουστάκι που είχα.

Καλλιόπη Γκόγκου: Μου άρεσε πολύ που το σκιάχτρο μπόρεσε να πετάξει. Δεν μου άρεσε που μερικά παιδιά έκαναν χαζομάρες. Μου άρεσε που ήμουνα πουλί.

Εύα Γκόγκου: Μου άρεσε που το σκιάχτρο μπόρεσε να πετάξει και δραπέτευσε από τη φυλακή.

Δέσποινα Μαντζάρα: Μου άρεσε που ήμουν παπαγάλος. Σε όλο αυτό το διάστημα έκανα καινούργιους φίλους. Γενικά, η άποψή μου είναι ότι όλα ήταν μια χαρά. Πάνω απ ‘όλα θέλω να ευχαριστήσω την Βιργινία για όλο αυτό,

Βιργινία Τσακνάκη: Επειδή το θέατρο μου άρεσε πολύ σκέφθηκα ότι και τα παιδιά στο χωριό θα ενθουσιάζονταν. Έτσι, μετά από πολύ κόπο και με τη συνεργασία πολλών παιδιών (από νήπια μικρά έως έκτη δημοτικού) μπορέσαμε σε μικρό χρονικό διάστημα το καλοκαίρι να ανεβάσουμε τη θεατρική παράσταση όσο το δυνατόν καλύτερα. γιατί πολλά παιδιά ήρθαν τις τελευταίες μέρες, κάτι που με άγχωνε. Όμως τα καταφέραμε γιατί όλα τα παιδιά ήταν καταπληκτικά.

  1. ΠΑΠΑΓΑΛΟΣ: ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΜΑΝΤΖΑΡΑ
  2. ΑΧΥΡΟΥΛΗΣ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΚΟΓΚΟΣ
  3. Κ. ΔΙΚΑΝΟΣ: ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΓΚΟΓΚΟΣ
  4. ΤΕΡΤΙΠΗΣ: ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΓΚΟΓΚΟΥ
  5. ΤΙΤΙΒΟΥΕ  Ά: ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΓΚΟΓΚΟΥ
  6. ΤΣΙΛΙΒΗΘΡΑΣ Ά: ΦΩΤΕΙΝΗ ΛΟΥΚΑ
  7. ΤΣΙΛΙΒΗΘΡΑΣ ΄Β: ΜΑΡΙΑ  ΓΚΟΓΚΟΥ
  8. ΤΙΤΙΒΟΥΕ ΄Β: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
  9. ΜΠΑΡΟΥΤΗΣ/ ΕΝΟΡΚΟΣ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΑΚΝΑΚΗΣ
  10. ΣΦΕΝΤΟΝΑΣ/ ΕΝΟΡΚΟΣ: ΣΟΦΙΑ ΤΣΑΚΝΑΚΗ
  11. ΑΡΧΙΔΙΚΑΣΤΗΣ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΑΚΝΑΚΗΣ
  12. ΚΑΤΗΓΟΡΟΣ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΑΚΝΑΚΗΣ
  13. ΕΝΟΡΚΟΣ: ΦΩΤΗΣ ΛΙΟΒΑΣ
  14. ΕΝΟΡΚΟΣ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΟΓΚΟΣ
  15. ΕΝΟΡΚΟΣ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΑΚΝΑΚΗΣ
  16. ΕΝΟΡΚΟΣ: ΜΑΞΙΜΟΣ ΚΛΕΙΣΙΑΡΗΣ
  17. ΕΝΟΡΚΟΣ: ΑΝΤΕΛΑ ΤΣΕΛΑΜΙ
  18. ΔΕΣΜΟΦΥΛΑΚΑΣ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΟΓΚΟΣ