Πρόλογος
Αγαπητά μέλη και φίλοι του πολιτιστικού συλλόγου Δολίχης,
Σαν χθες θυμόμαστε την ημέρα που αναλάβαμε τη διοίκηση, όπως και το όραμα, το μεράκι και τον ενθουσιασμό που διαθέταμε. Έφτασε, λοιπόν, το τέλος της θητείας μας στον πολιτιστικό σύλλογο και νιώθουμε την ανάγκη να σας ευχαριστήσουμε, κατ’ αρχήν, επειδή μας εμπιστευτήκατε τα ινία του συλλόγου.
Είμαστε ευχαριστημένοι και υπερήφανοι για την πορεία μας ως διοικητικό συμβούλιο, διότι θεωρούμε ότι όλα όσα κάναμε, ασφαλώς όχι μόνοι μας αλλά με τη συμμετοχή όλων των μελών, πέτυχαν ως ένα βαθμό τους σκοπούς του συλλόγου βάσει του καταστατικού του.
Πρώτον, το φεστιβάλ «Περραιβική Τρίπολις» στόχευε στην ενίσχυση του ενδιαφέροντος του κοινού για τις αρχαιότητες της περιοχής. Περιλάμβανε όμως και αξιόλογους καλλιτέχνες όπως τη φιλαρμονική του δήμου Ελασσόνας και τη δημοτική χορωδία Λιτοχώρου. Το φεστιβάλ, λοιπόν, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του άρθρου 2, παρ. 2 για να ανυψώσει το μορφωτικό και πολιτιστικό επίπεδο των κατοίκων του χωριού και της ευρύτερης περιοχής. Πραγματοποιήθηκαν, βέβαια και άλλες εκδηλώσεις, όπως για παράδειγμα το πανηγύρι, το τουρνουά σκάκι, πινγκ πονγκ κλπ, οι οποίες εντάσσονται στο ίδιο πλαίσιο. Θα πρέπει να αναφερθεί και η περίπτωση της προσβλητικής -για εμάς- στάσης των περισσότερων παρευρισκόμενων του 4ου φεστιβάλ, οι οποίοι εγκατέλειψαν το χώρο της εκδήλωσης και δεν επέστρεψαν ούτε κατά την εμφάνιση της χορωδίας (την απόλαυσαν, ωστόσο, από τα περιμετρικά καταστήματα της πλατείας). Θα πρέπει, προφανώς, τα επόμενα φεστιβάλ να διοργανωθούν σε νέο πλαίσιο ώστε το κοινό να επωφεληθεί από την όλη εκδήλωση.
Δεύτερον, για την παρ. 3 του άρθρου 2, η οποία αναφέρεται στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και στην καταβολή προσπαθειών για την εκτέλεση έργων κοινής ωφελείας, πραγματοποιήσαμε δενδροφυτεύσεις οι οποίες όμως δεν είχαν το αναμενόμενο αποτέλεσμα λόγω της γενικότερης αδιαφορίας μας. Για την προσπάθεια όμως έργων κοινής ωφελείας, ο σύλλογος υπέβαλλε προτάσεις προς το νεοσύστατο καλλικρατικό δήμο Ελασσόνας, για τις οποίες ο χρόνος θα δείξει κατά πόσο λήφθηκαν υπόψη από τη δημοτική αρχή.
Από την πλευρά του συλλόγου, πάντως, υπήρχε πάντα η πρόθεση συνεργασίας τόσο με το δήμο όσο και με άλλους φορείς, στο πλαίσιο του άρθρου 2, παρ. 4 του καταστατικού. Εξάλλου, η συνεργασία του συλλόγου με άλλους φορείς διαπιστώνεται τόσο από τις πολιτιστικές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν όσο και από άλλες δράσεις.
Είναι αμφίβολο κατά πόσο επετεύχθη (ή μέχρι ποιο βαθμό επετεύχθη) η σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των μελών του Συλλόγου και των κατοίκων της Δολίχης (άρθρο 2, παρ 1). Αξιοσημείωτη είναι σαφώς η προσφορά νέων μελών που με τον εθελοντισμό τους απέδειξαν ότι ο σύλλογος μπορεί να προοδεύσει και να επιτύχει τους στόχους του. Με νέους ανθρώπους και νέες ιδέες. Αρκεί βέβαια, εμείς, να μην τους «γυρίζουμε την πλάτη» ή να μην «στεκόμαστε απέναντί τους». Οφείλουμε να είμαστε δίπλα τους και να τους στηρίζουμε σε κάθε προσπάθεια. Έτσι μόνο θα καταφέρουμε -συλλογικά- να προχωρήσουμε προς τη σωστή κατεύθυνση και να απαλλαχθούμε απ’ όσα μας βαραίνουν και μας κρατάνε στάσιμους. Και ο τόπος μας, με το μεγάλο παρελθόν, θα συνεχίσει το δημιουργικό του παρόν, χτίζοντας, παράλληλα, το μέλλον του πάνω σε γερά θεμέλια.
Στην παρούσα απολογιστική έκθεση, η οποία υποβάλλεται στην Γενική Συνέλευση προς έγκριση, αποτυπώνονται όλες οι δραστηριότητες του συλλόγου, όπως οι διάφορες εκδηλώσεις, τα οικονομικά στοιχεία, τα πρακτικά συνεδριάσεων, εισερχόμενα και εξερχόμενα έγγραφα, αλλά και μερικά αποκόμματα εφημερίδων που αναφέρονται σ’ αυτές τις δραστηριότητες. Η παρούσα έκθεση αποτελεί, για εμάς, υποχρεωτική πράξη απέναντι στους εθελοντές του συλλόγου, τους συντοπίτες μας, καθώς και σε όλους όσοι συνεργάστηκαν μαζί μας.
Έκλεισε, λοιπόν, ένας κύκλος για τον σύλλογο και ανοίγει ένας νέος. Για το νέο κύκλο το μόνο που μπορεί να κάνει κάποιος είναι να ευχηθεί. Γι’ αυτόν που έκλεισε οφείλει να αναλογιστεί, να συμπεράνει και, εν τέλει, να κάνει τον απολογισμό.
Δολίχη, 24 Μαρτίου 2012
Με τιμή
Το Διοικητικό Συμβούλιο
Περιεχόμενα απολογιστικής έκθεσης:
Επιλέγοντας τον παρακάτω σύνδεσμο (διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου) θα προβληθεί το αρχείο της απολογιστικής έκθεσης (σελίδες: 450, μέγεθος: 31,1 Mb)