Ο Όλυμπος,  το ψηλότερο βουνό της Ελλάδος (υψόμετρο 2.917 μ.), προσφέρει μοναδική εμπειρία ανάβασης. Από τη Δολίχη, διαμέσου των Καλυβίων Ελασσόνας, ο χρόνος που χρειάζεται ανέρχεται περίπου σε 60 λεπτά με αυτοκίνητο έως το καταφύγιο (Καλύβα του Χρηστάκη).

Απαιτείται, στη συνέχεια, πεζοπορία περίπου 60-90 λεπτών έως την αφετηρία για την ανάβαση στο Μύτικα, στην κορυφή «Σκαλα» (2.866 μ.). Η διαδρομή μέχρι εκεί πραγματοποιείται με ασφάλεια μέσω του διεθνούς μονοπατιού Ε4.

Από την αφετηρία ανάβασης, στην κορυφή «Σκάλα», ο χρόνος που απαιτείται για την ανάβαση στο Μύτικα ανέρχεται περίπου σε 45 λεπτά για μία διαδρομή 400 μ. Πρέπει οι καιρικές συνθήκες να επιτρέπουν την ανάβαση και είναι απαραίτητο ο αναβάτης να φορά κατάλληλα παπούτσια και κράνος. Επίσης,  είναι απαραίτητη η συνοδεία από έμπειρο οδηγό. Σε διαφορετική περίπτωση το ρίσκο είναι μεγάλο, αφού το πεδίο χαρακτηρίζεται «εκτεθειμένο, απότομο και σαθρό βραχώδες».

Απέναντι από το Μύτικα, ωστόσο, βρίσκεται η κορυφή «Σκολιό», η οποία έχει ύψος 2.912 μ. και η πρόσβαση γίνεται με ασφάλεια μέσω του μονοπατιού που οδηγεί εκεί.