ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ

Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λάρισας – Επαρχείο Ελασσόνας, ο Δήμος Λιβαδίου, ο Εξωραϊστικός Σύλλογος, ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος και η Εκκλησιαστική Επιτροπή Αγίου Μοδέστου

σας προσκαλούν

την Παρασκευή 30 Απριλίου 2010

και ώρα 7:00 το απόγευμα

στην ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ

που θα γίνει στον ΑΓΙΟ ΜΟΔΕΣΤΟ Λιβαδίου.

Πρόκειται για μια παραδοσιακή γιορτή των κτηνοτρόφων που γίνονταν από παλιά την ημέρα του Αγίου Μόδεστου στο ομώνυμο εκκλησάκι.

Ψητά, μπατζαβούσια, γλυκά και άλλα εδέσματα προσφέρονται από τους κτηνοτρόφους της περιοχής σε όλους τους επισκέπτες.

Φέτος με συνδιοργανωτές το Δήμο Λιβαδίου, τον Εξωραϊστικό Σύλλογο Λιβαδίου, τον Κτηνοτροφικό Σύλλογο Λιβαδίου και την Επιτροπή του Αγίου Μόδεστου, το φετινό πρόγραμμα έχει ως εξής:

7:00 – 8:00: Εσπερινός

8:00 – 9:00: Μουσικό διάλειμμα -χορευτικά συγκροτήματα ΕΣΛ

9:00 – 9:30: Αγώνες κουρέματος προβάτων από κτηνοτρόφους

9:30 και μετά: Παραδοσιακό γλέντι με το συγκρότημα παραδοσιακής μουσικής «Λιβαδιώτικα Κλαρίνα»

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΕΥΕΡΓΕΤΩΝ – ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΚΥΡΙΑΚΗ 9 ΜΑΙΟΥ 2010

Ώρα 9:45 Προσέλευση Επισήμων στην Εκκλησία .

Ώρα 10:00 Μνημόσυνο προς τιμή των Ευεργετών και Δωρητών στο Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Ομιλία από τον Προκόβα Κωνσταντίνο, φιλόλογο – συγγραφέα, πρ. Δ/ντη του Ιδρύματος «Μανώλης Τριανταφυλλίδης;» του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Ώρα 11:00Επιμνημόσυνη Δέηση, παρουσία αρχών και Αποκαλυπτήρια των Προτομών των μεγάλων Ευεργετών, Κατίνας Ζάννα και Ιωάννη (Τζον) Νιάμα.

Κατάθεση στεφάνων από επισήμους, μαθητιώσα Νεολαία και Συλλόγων Λιβαδιωτών της Διασποράς.

Ενός λεπτού σιγή – Εθνικός Ύμνος

Ώρα 11:45 Δεξίωση επισήμων στο Δημαρχείο.

Τελετάρχης ορίζεται ο Τσακνάκης Βαγγέλης.

ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΛΙΒΑΔΙΟΥ

ΑΡΙΘΜ. ΑΠΟΦ: 21/2010

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λιβαδίου κατά τη συνεδρίαση του, στις 21 Απριλίου 2010, αποφάσισε ομόφωνα και εξέδωσε το παρακάτω ψήφισμα:

Ψ Η Φ Ι Σ Μ Α

Το Δημοτικό Συμβούλιο Λιβαδίου πληροφορήθηκε με έκπληξη για μια ακόμη χρονιά την απόφαση της Νομαρχιακή Επιτροπής της Δ/νσης Β/θμιας Εκπ/σης Ν. Λάρισας να μην λειτουργήσει ως εξεταστικό κέντρο το Λύκειο Λιβαδίου στις πανελλαδικές εξετάσεις για το σχολικό έτος 2009-2010.

Και αυτό κατά παράβαση της Εγκυκλίου  με αριθμό Φ.252/39981/Β6Εξ. Επείγων/12-04-2010 του Υπουργείου Παιδείας δια βίου μάθησης και Θρησκευμάτων  που υπογράφεται από τον Υφυπουργό κ, Ι. Πανάρετο και που στο τέλος της παραγράφου Β-3 ρητά αναφέρει «Είναι αυτονόητο ότι σε ορεινές, απομονωμένες και νησιωτικές περιοχές, δεν θα πρέπει να υπάρξουν μετακινήσεις μαθητών».

Επιπλέον οι μαθητές δεν είναι κάτω από 10 όπως σαφώς πάλι αναφέρει η ίδια εγκύκλιος αλλά ακριβώς 10 στον αριθμό.

Λαμβάνοντας υπόψη:

Α. Το Π.Δ.. 60/2006

Β. Το χαρακτηρισμό από το ΥΠΕΠΘ του Λυκείου Λιβαδίου ως δυσπρόσιτο σχολείο και

Γ. Την έλλειψη συγκοινωνίας και το γεγονός ότι το πλησιέστερο εξεταστικό κέντρο απέχει 25 χιλιόμετρα

Το Δημοτικό Συμβούλιο θεωρεί άδικη αυτήν την απόφαση γιατί επιβαρύνει ψυχολογικά τους υποψήφιους μαθητές.

Τους αναγκάζει να υποστούν μια επιπλέον ψυχική και σωματική ταλαιπωρία, να χάσουν πολύτιμο χρόνο και να διαγωνιστούν με άνισους όρους σε σχέση με τους υπόλοιπους υποψηφίους.

Το παρακάτω ψήφισμα να αποσταλεί στην Υπουργό Παιδείας δια βίου μάθησης και Θρησκευμάτων, στην Γενική Γραμματέα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, στον Νομάρχη Λάρισας, την έπαρχο Ελασσόνας, τον Περιφερειακό Διευθυντή εκπαίδευσης  Ν. Λάρισας. τον Προϊστάμενο  δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ν. Λάρισας, στο γραφείο  δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ελασσόνας καθώς και  στον Τοπικό τύπο.

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου

Καψάλης Ευάγγελος

ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΛΙΒΑΔΙΟΥ

ΑΡΙΘΜ. ΑΠΟΦ: 21/2010

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λιβαδίου κατά τη συνεδρίαση του, στις 21 Απριλίου 2010, αποφάσισε ομόφωνα και εξέδωσε το παρακάτω ψήφισμα.

ΨΗΦΙΣΜΑ

Σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο αφού ενημερώθηκε από τον Δήμαρχο, τους διευθυντές των σχολείων του Λιβαδίου και τους Συλλόγους Γονέων όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης για την απόφαση της κας Υπουργού, για την κατάργηση του Λυκείου Λιβαδίου και την μετατροπή του σε Γυμνάσιο Λιβαδίου με Λυκειακές τάξεις καταδικάζει ομόφωνα την παραπάνω απόφαση ως παντελώς άδικη  με το σκεπτικό ότι:

·         Το Λιβάδι το οποίο μάλιστα η κ.  Υπουργός επισκέφτηκε στο 1ο Συνέδριο για την Ανάπτυξη του Δήμου Λιβαδίου Ολύμπου τον Αύγουστο του 2001, και μίλησε γι αυτό με τα καλύτερα λόγια,  είναι ένα ορεινό χωριό με 1200 μ. υψόμετρο, με δύσκολο οδικό δίκτυο, με καιρικές και συγκοινωνιακές δυσκολίες (δρομολόγια ΚΤΕΛ μια φορά την ημέρα, 5 μήνες με χιόνια) και απόσταση πάνω από 35 χιλιόμετρα από τα αστικά κέντρα.

·         Ο υποβιβασμός αυτός του Λυκείου θα έχει αντίκτυπο στην τοπική κοινωνία γιατί θα αποτελέσει αιτία αστυφιλίας και ερήμωσης του οικισμού, που τόσα χρόνια με την γεωργοκτηνοτροφία του στηρίζει την Εθνική Οικονομία.

·         Ένα αυτόνομο σχολείο είναι σε θέση να συμμετέχει σε πολυεπίπεδες δράσεις, να παράγει πολιτισμό και να προάγει την παιδεία σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό.

·         Οι σχολικές μονάδες του Δήμου μας έχουν συσταθεί και οργανωθεί ύστερα από πολλούς αγώνες και των κατοίκων αλλά και προσωπικοτήτων του τόπου μας, σε δύσκολα χρόνια για την παιδεία. Τα σχολεία έχουν κτιστεί με δωρεές Λιβαδιωτών,  όπως της οικογένειας Ζάννα,  και πολλών άλλων.

·         Η παράδοση του Λιβαδίου στην εκπαίδευση είναι μεγάλη. Δάσκαλοι πανελλήνιας εμβέλειας όπως ο Ιωάννης ο Πέζαρος, ο ’νθιμος Ολυμπιώτης κ.α. δίδαξαν στα σχολεία του Λιβαδίου.

Απαιτούμε  να ληφθούν υπόψη οι ιδιαίτερες συνθήκες του χωριού μας και ο χαρακτηρισμός του από το Υπουργείο ως δυσπρόσιτο. Είναι το μοναδικό Λύκειο της Ελλάδας που λειτουργεί σε υψόμετρο 1200 μέτρα και πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί.

Το Δημ.  Συμβούλιο ζητά ομόφωνα από την κ.  Υπουργό, να λάβει σοβαρά υπ΄ όψιν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής  και να  ανακαλέσει την  απόφασης της. .

Το Γενικό Λύκειο Λιβαδίου ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ να παραμείνει αυτόνομο.

Θέλουμε να ελπίζουμε ότι η κ.  Υπουργός, η οποία μέρος της καταγωγής της είναι και από τον τόπο αυτό, δε θα μας απογοητεύσει.

Το παρακάτω ψήφισμα να αποσταλεί στην Υπουργό Παιδείας δια βίου μάθησης και Θρησκευμάτων, στην Γενική Γραμματέα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, στον Νομάρχη Λάρισας, την έπαρχο Ελασσόνας, τον Περιφερειακό Διευθυντή εκπαίδευσης  Ν. Λάρισας. τον Προϊστάμενο  δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ν. Λάρισας, στο γραφείο  δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ελασσόνας καθώς και  στον Τοπικό τύπο.

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου

Καψάλης Ευάγγελος